Antik Dünyaya Yolculuk: Asos Seyahati

Edremit Körfezi’nde yer alan Behramkale yerleşkesinde, milattan önce 6. yüzyıla dayanan tarihi ile dikkat çeken Assos Antik Kenti, farklı medeniyetlerce de değerlendirilmiştir. Yunanlılar, Makedonlar ve Persler, bu antik kenti ve çevresini faal olarak kullanmışlardır.
Anadolu coğrafyası, dünyanın tarihi ve kültürel açıdan en zengin topraklarına sahiptir. Mezopotamya’ya olan yakınlık, dört tarafın denizler ile çevrili olması, tarım ve hayvancılığa uygun coğrafi koşullar, yaşanabilir iklim, jeopolitik önem ve daha birçok unsurdan dolayı bu topraklar farklı ülkelerin ellerinde zaman zaman değerlendirilmiş, bundan dolayı da tarihi birikim olarak ciddi bir zenginlik oluşmuştur. Çok sayıda medeniyetin kurulduğu bu topraklarda, elbette ki antik kentler, eski yerleşkeler ve değişik yapılar da zaman zaman keşfedilmektedir. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi sınırları dahlindeki Assos Antik Kenti de dünyaca ünlü tarihi yerler arasında kendini gösterir.
Assos Antik Kenti
Assos Antik Kenti, orta çağa kadar faal olarak kullanılan ve ardından da terk edilen bir yerleşke olduğu için kültürel anlamda da oldukça değerlidir. Bu anlamda çeşitli yapıları inceleme şansı doğarken, kent genelinde ise heykellerden anıtlara kadar ilgi çekici noktalar da kendini gösterir. Örnek olarak, kent girişinden biraz ön kısımda Aristoteles heykeli konukları karşılamaktadır. İnsanlar, o çağlarda bile bu tarz incelikli yapıların olduğuna şaşırırken, kent girişinin biraz daha tepede olmasından kaynaklı olarak heykelin ardından belli bir tırmanışın da gerçekleşebileceği açıktır.
Yalnızca tarihi bir mekan olmasından dolayı değil, eşsiz bir manzarası olmasından dolayı da Assos Antik kenti dikkat çekiyor. Çünkü, tepede yer alan kent girişinin ardından ziyaretçileri mükemmel bir deniz manzarası karşılıyor. Masmavi deniz ile beraber doğanın güzellikleri, ardından ise tiyatro alanı ve agoranın kendini göstermesi, bu tarihi gezintide farklı tatların da oluşmasına olanak sağlıyor.
Antik kent içinde yer alan agora ve tiyatro alanının yanı sıra, Athena Tapınağı da yine önemli bir yapı olarak öne çıkıyor. Yunanlılar ve Makedonların dönemlerinden kaldığı düşünülen bu tapınak, tarihi antik kentlerin çoğunda yer alan bir yapı olsa da, Athena tanrısına ait olması ile bu kente dair temel bazı fikirlerin alınmasında etkili oluyor.
Öte yandan tarihi kentin içindeki lahitler ve kalıntılar da gezginleri bir hayli mutlu edecek cinsten… Yüzyıllar öncesinden anıtların yapılmış olması, surlar ile çevrili bu kentin çok büyük bir kısmının halen de korunuyor olması son derece güzel ve hayranlık uyandırıcı…
Asos olarak da bilinen Assos Antik Kenti için sadece ülkemizden değil, dünyanın pek çok yerinden gelen turistlerin olduğu görülebilir. Bu sayede hem turizm sektörü, hem de tarih bilinci olarak kazançlarımızın olduğu da açık. Dileyen herkes bu tarihi kenti gezebilir ve bütün ayrıntılarına kadar her bir kalıntıyı inceleyebilir.
-
Mustafa OnurAsos gerçekten mükemmel bir yer. Gezmek için tüm gününüzü ayırabileceğiniz ve hiç pişman olmayacağınız bir yer. Tavsiye ederim.
-
AyşenurÇanakkale'ye otobüs ile birçok defa gittim ama burayı kimse bana söylememişti. Bir daha gittiğimde mutlaka göreceğim.