Balkanlar’da Osmanlı’nın İzleri

Balkanlar’da Osmanlı’nın İzleri

Balkanlar Osmanlı Devleti'nin uzun süre hüküm sürdüğü bölgelerden biridir. Bu sebeple Balkanlar'da Osmanlı'ya dair mimari eserler her yerde görülebilir. Son yıllarda bu konuda atılan adımlar ve yapılan çalışmalar doğrultusunda Balkanlar'da 20000'i aşkın Osmanlı eseri olduğu ortaya çıkmıştır.

Bu eserlerden en çok ilgi gösterilen ve en turistik olanlarından bazıları şu şekildedir;

Mostar Köprüsü (Bosna - Hersek)

Mostar Köprüsü Bosna - Hersek'in Mostar şehri içerisinde bulunmaktadır. Neretva Nehri üzerine kurulmuş olan bu köprü Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. 1566 yılında inşa edilen köprü Boşnak - Hırvat savaşı esnasında büyük bir hasar aldı. Ancak daha sonra 2004 yılında yeniden hizmete girdi. Mostar Köprüsü 2005 yılında UNESCO tarafından DÜnya Mirası listesi içerisinde de kendine yer buldu.

Gazi Kasım Paşa Camii (Macaristan)

Gazi Kasım Paşa Camii Macaristan ülkesinin Pecs kenti sınırları içerisinde bulunmaktadır. Günümüzde kilise olarak hizmet vermektedir. Gazi Kasım Paşa Camii 1545 yılında yaptırılmış olup, Türk kültür varlıkları içerisindeki 7 önemli eserden biridir. Caminin minaresi 1702 yılında yıktırılmıştır.

Eğri Kalesi (Macaristan)

Eğri Kalesi Macaristan'ın Eger kenti içerisinde yer almaktadır. Osmanlı için bu kale, 1552 yılında gerçekleşen savaşta Osmanlı askerini korumasından dolayı çok önemli bir yere sahiptir.

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü / Drina Köprüsü (Bosna - Hersek)

Sokullu Mehmet Paşa köprüsü Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Mimar Sinan'ın sanatçı yönünün ortaya çıktığı nadide güzellikte eserlerden biridir. 1577 senesinde Sokullu Mehmet Paşa adına yapılmıştır. 11 gözlü olan köprü, Bosna - Hersek iç savaşında ağır bir darbe almıştır ancak daha sonra Cemal Biyediç Üniversitesi ile restorasyonu yapılmıştır. Sokullu Mehmet Paşa / Drina Köprüsü dünyaca ünlü bir köprüdür, bunun sebebi de Nobel ödülü almış olan Drina Köprüsü ( İvo Andriç ) romanından kaynaklanmaktadır.

Davut Paşa Hamamı (Makedonya)

Davut Paşa Hamamı Taş Köprü'nün yakınında bulunan çifte hamamlardan biridir. Günümüzde adı Makedonya Ulusal Galerisi şeklinde değiştirilmiştir. İsa Bey Hamamı ile Davut Paşa Hamamı Üsküp üzerinde hala varlığını sürdüren 2 önemli hamamdır. 1490 senesinde Davut Paşa Osmanlı sadrazamı tarafından inşa ettirilmiştir.

Alaca Camii (Makedonya)

Alaca Camii 1437 senesinde Osmanlı tarafından yaptırılmış eserlerden biridir. 1833 senesinde yıprandığı düşünülerek Abdürrahman Paşa tarafından onarımının yapılması sağlanmıştır. Caminin ince bir işlemeye sahip görüntüsü isminin Alaca olmasını sağlamıştır. İşlemelerindeki renklilik ve ahenk Alaca Cami'ye sıra dışı bir mimari özellik kazandırmıştır. Alaca Cami İshak Bey tarafından tasarlanmış ve yaptırılmıştır. Alaca caminin bir diğer özelliği ise, yerli iki kız kardeş tarafından yaptırılmış olmasıdır. Alaca Cami süslemeleri de yaptıran iki kız kardeşin fikri ile çiçek desenleri ile bezenmiştir. Bu görüntüsü ve mimarisi ile Kalkandelen bölgesinin en dikkat çeken yapısıdır.

Yorumlar
  • Hakkı Çay
    12 Ocak 2018
    Bosna Herkes Türk'lerden vize istemiyor ve hemen dibimizde, otobüsle dahi gidip gezilebilir. Çok imzamız var oralarda.
  • Davut
    Listedeki her yeri geçen seneki balkan turu ile gezmiştim. Ecdadımız güzel işlere imza atmış.
  • Dilara Yurtseven
    Değil Balkanlar'da, tüm cihanda vardır Osmanlı'nın izleri. O zamanlar malzemeden çalıp ucuza mal etme derdi yok tabi; o yüzden çok değerli yapılanlar. Adamların yüzyıllar önce yaptıkları şeyler hala ayakta, bizimkilerin şimdi yaptıkları en ufak depremde foss. Geçmişimizi örnek almalıyız.
Benzer Makaleler