Kapsül Otel İle İlgili Her Şey

Japonya’da şehir merkezlerinde kira çok yüksek olduğu için az bir alana daha çok insan sığdırmak amacı ile 1979 yılında ilk kez açılan otele kapsül otel denilmektedir. Japonya’da gelişen bu akım bütün dünyaya da hızla yayılmaktadır.
Bir tek kişi için, hizmete gerek olmayan, ucuz olan ve gelen misafirlerin temel ihtiyaçlarının giderileceği şekilde tasarlanan bu oteller Klostrofobisi olan kişiler için korku filmi setine benzetilmektedir.
Uyku kutusu olarak da anılan kapsül oteller, ilk açıldığı zamanlarda geceleri çok geç saate kadar çalışan iş adamlarının uğradığı bir yer iken şimdilerde popüler olmuş ve herkesin konaklamak için tercih ettiği bir alan haline gelmiştir. Özellikle de kiraya verecek parası olmayan kişiler kapsül oteli tercih etmektedir. Kapsül otellerde uygulanan bazı temel kurallar vardır. Bu kurallar şu şekildedir:
Kapsül otele gelindiği anda ayakkabılar çıkartılır ve otelin vermiş olduğu konforlu terlikler giyilir. Otel tarafından bütün müşterilere aynı kıyafetler verilmektedir. Bu nedenle etrafa bakıldığı zaman her yerde aynı insan görebilirsiniz.
Bavullar ile odalara çıkılamamaktadır. Odada yer olmadığı için bavullar aşağıda güvenli alanlara kilitlenmektedir.
Resepsiyon geçilir geçilmez asansörlere yönlendirilmektesiniz. Odalar tek kişiliktir ve kadın – erkek odaları ile asansörleri farklı alanlardadır.
İhtiyaç olunan kadar alan sunulmaktadır. Deprem, yangın, sel ve hırsızlık gibi kaygılar bu otellerde yoktur. Teknoloji ise son noktada olacak şekilde uygulanmaktadır. Havalandırma ve klimalar, tamamen sizlerin isteğine göre istediğiniz oranda çalışır.
Kapsül Otellerin Temel Özellikleri
Kapsül otellerin en büyük avantajı, fiyatının çok uygun olmasıdır. Diğer otellere göre daha ufak olan kapsül oteller, bir kişinin ihtiyacını karşılayacak kadar alanı tahsis etmektedir. Kapsül otellerin en büyük dezavantajı da gürültüdür. Bir odada çıkarılan ses, diğer birçok odada bulunan kişiler tarafından rahat bir şekilde duyulabilmektedir.
Klostrofobisi olan kişilerin kapsül otellerde kalabilmesi çok zordur. Genelde erkekler tarafından daha çok tercih edilen kapsül otellerden bazıları erkekleri kabul etmez ve sadece bayan müşterilerine hizmet verir. Erkek ve kadınları aynı anda kabul eden kapsül otellerde ise odalar ve asansörler farklı alanlara dizayn edilmektedir. Bu sayede her iki tarafta birbirini görmez ve rahatsız olmaz.
Bazı kapsül otellerde atıştırmalık sunulan barlar bulunmaktadır. Çalışanlara kapsül numarası ile yiyecek ve içecek siparişi verilebilmektedir. Bu siparişin tutarı ise genel faturaya yansıtılır. Kapsül otellere kalınmak istediği anda rezervasyon yapılabilir. Ancak daha önceden giderek rezervasyon yaptırmak, fiyatı daha da düşürecektir.
Genelde uzun vadeli rezervasyon yapılmayan kapsül otelde en az 4 saat, en fazla ise 17 saat kalınabilmektedir. 17 saatin sonunda diğer gün için yer var ise rezervasyon yaptırılabilir. Kapsül otellerin içerisinde sigara içilmesine ve yemek yenilmesine izin verilmemektedir. Tuvalet ve duşlar da ortak olarak kullanılmaktadır. Japonya’da başlayan kapsül otel akımı içerisinde buranın en meşhur kapsül oteli Nine Hours Otel’dir.
-
Nejla Sarıhan26 Ocak 2018Japon bunlar, hiç anormal gelmiyor haliyle. Nüfus o kadar kalabalık ki, tıkış tıkış yaşıyorlar hayatı.
-
Necmi26 Ocak 2018İnsanın nefesi daralır, nasıl kalıyorlar burada!