Kardeş Ülke Azerbaycan

Uluslararası şarkı yarışmalarında karşılıklı olarak birbirimize yüksek oylar verdiğimiz, en ufak siyasi karışıklıklarda birbirimizden güç bulduğumuz kardeş halkımız Azerbaycan Türkleri, aynı zamanda dünyanın en güzel ülkelerinden biri olan Azerbaycan’da yaşarlar.
Tek millet, iki devlet… Bu sözü büyük küçük herkes zaman zaman duymuştur. Bu anlamda pek çok kültürel ortak miras gelişmiş olmakla beraber, tarihi birliktelikler de iki milleti bir arada tutmaktadır. Okur yazarlık oranı hayli yüksek olan, Müslüman bir coğrafyada bale, opera gibi modern sanatlara kapısını ilk önce açarak aydınlık tarafta yer alan Azerbaycan, daha birçok özelliği ile dikkat çeker. Coğrafi konumu, ekonomik durumu, halkının kültürüne sahip çıkması gibi çeşitli yönleri ile Azerbaycan daha da yakından tanınabilir…
Azerbaycan
87.000 metrekarelik bir yüz ölçümüne sahip olan Azerbaycan, ülkemizin kuzey doğu istikametinde kalır. Yıllardır kader birliği yaptığımız bu ülke, modern görünümü, sosyal hakları, özgür siyasi ortamı ve diğer özellikleri ile de tanınır. Ülkenin başkenti Bakü’dür.
Azerbaycan’da 59 eyalet ve 75 şehir bulunur. 11 şehir ise büyükşehir statüsündedir. Gence, Kobustan gibi önemli turistik merkezlere de sahip olan Azerbaycan, coğrafi olarak kritik bir noktadadır. Batı Asya olarak tarif edilebilen bölge ile, Doğu Avrupa arasında kalan ve Kafkaslar olarak bilinen coğrafyada kurulu olan Azerbaycan, bu nedenle çok çeşitli bir kültür mirasına sahiptir. Güney Kafkasya coğrafyasının en geniş yüz ölçümlü devleti, Azerbaycan’dır.
Doğu tarafında Hazar Denizi, kuzey batı kısımlarında Gürcistan, kuzeyde Rusya, güneyde İran ve batıda ise Ermenistan devletleri Azerbaycan’ın komşularını oluşturur. Öte yandan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Azerbaycan’a bağlıdır ve ülkemiz ile de sınırı bulunur. Bu sınır toplam 17 kilometredir.
Dil
Azerbaycan’da Azeri Türkçesi konuşulur. Bu dilin konuşulma oranı %94 olarak öne çıkar. Söz konusu dil ile Türkiye Türkçesi birbirine fazlası ile yakındır ve pek çok kelime ortaktır. Bundan dolayı da Azeri Türkleri ile Türkiye Türkleri çok kolay bir biçimde anlaşırlar, zaten bundan dolayı da “tek millet, iki devlet” tanımlaması yapılır.
Öte yandan ülkede Rusça da az bir miktar konuşulmaktadır. Bununla beraber yabancı dil eğitimi olarak İngilizce öne çıkar.
Laikliğe önem veren, seküler yapısını koruyan bir ülke olarak Azerbaycan’da resmi bir devlet dini yoktur. İnsanlar inançlarını özgürce yaşayabilirken, Şii Müslümanlar ise nüfusun çoğunluğunu oluşturur. Hıristiyan Ortodoks toplum da azınlık olarak yaşamını sürdürür.
Tarihi
1918 yılında bağımsızlığını kazanan, ancak 1920’de tekrar işgal edilen Azerbaycan, 1991 yılında Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra yeniden özgür ve bağımsız bir devlet statüsüne erişmiştir. Bu bakımdan da ülkenin tarihinde çeşitli sansasyonlar, acılar ve olaylar olduğu görülebilir. Modern Azerbaycan, gelişmiş ekonomisi ve sanayisi ile adından söz ettirmeye devam etmektedir.
-
MalikBiz iki devlet tek milletiz! Can Azerbaycan'a ve kardeşlerimize selam olsun. Bakü gerçekten çok güzel.
-
ErselTürkçe konuşuyorlar sonuçta anlarım dedim ama gidince öyle olmadığını anladım. Bazıları zorlandığımı görünce tane tane konuştu, o zaman anlaşılıyorlar ama seri şekilde konuşanları anlamak mümkün değil. Dilleri Türkçe olsa da çok farklı bir Türkçe :)