Türkiye’de Görülmesi Gereken 15 Yer

Türkiye’de Görülmesi Gereken 15 Yer

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu kıymetli Anadolu topraklarının dört bir yanı, tarihi ve kültürel varlıklar ve etkileyici doğal güzelliklerle dolu.

Üstelik bu büyülü yerleri görmeye insanlar başka kıtalardan, dünyanın öbür ucundan geliyorlar. Burnumuzun dibinde olan, her biri birbirinden güzel ve göz alıcı, her birinin taşıdığı anlam ve değer birbiri ile kıyaslanamayacak kadar özel. Türkiye‘de görülmesi gereken belki yüzlerce yer bulunuyor. Ancak biz 15 tanesini listeye sığdırabildik.

1. Nemrut Dağı, Adıyaman

Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki Nemrut Dağı Milli Parkı sınırlarında yer alan Nemrut Dağı, Kommagane Krallığı’nın izlerini taşıyor. Aslan ve kartal heykellerinin arasında 7 metreye varan dev heykellerin görülebildiği alan, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Ayrıca Türkiye’nin de simgesi haline gelmiş yapılardan biri olma özelliğine sahip.

2. Kapadokya, Nevşehir

Gerçeklik algılarımızla oynayacak derecede güzel ve doğanın bu topraklara armağanı olan Peribacaları ve Ürgüp, Göreme bölgesi, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı.

3. Efes Antik Kent, İzmir

İzmir Selçuk ilçesinde, Klasik Yunan döneminde İyonya'nın on iki şehrinden biri olan Antik Kent, UNESCO Dünya Mirasları listesinde de yer alıyor. Türkiye’de görülmesi gereken yerlerin başında bulunuyor.

4. İshakpaşa Sarayı, Ağrı

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde Topkapı Sarayı'ndan sonra son devirde yapılmış sarayların en ünlüsüdür. Sarayın en önemli özelliği dünyanın ilk kalorifer tesisatı döşenen saray olmasıdır. 99 yılda tamamlanan bu görkemli yapı, şuan müze halinde ziyaretçilerini bekliyor.

5. Selimiye Camii, Edirne

Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği, Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa'daki gücünün hala devam ettiği 16. yüzyıldaki politik egemenliğini de vurgulayan "son sultan yapısı” olma özelliğine de sahip.

6. Çanakkale Şehitler Abidesi

İl sınırları içindeki Gelibolu Yarımadası’nda, Çanakkale Boğazı’nın ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde göğe yükselmektedir. Çanakkale Şehitler Abidesi; 1915 yılında I. Dünya Savaşı esnasında bu coğrafyada yaşananların hatırlanması, bu destanın kahramanlarının ebediyen unutulmaması için yapılmıştır.

7. İstanbul Tarihi Yarımada

Ayasofya, Sultanahmet, Süleymaniye, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı ve daha birçok tarihi yapıyı barındıran yarımada, mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

8. Tarihi Sinop Cezaevi

Tarihî Sinop Kapalı Cezaevi, bir dönem "Anadolu'nun Alcatrazı" tabiri ile de tanınan ve 1999 yılında kapatılarak müzeye çevrilen cezaevidir. Refik Halit Karay, Sabahattin Ali ve Necip Fazıl Kısakürek edebiyatçıların da yatmış olduğu meşhur hapishanedir.

9. Ölüdeniz, Muğla

Ölüdeniz, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir beldedir. Ölüdeniz kumsalı yüzde seksen iki oyla 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir.

10. Anıtkabir, Ankara

Ulu önderimizin ebedi uykusunda uyuduğu, yapımı 8 yıl süren anıt mezar. Anıttepe’de bulunuyor aynı zamanda avlu içerisinde şeref salonuna karşı cephedeki bir salonda da İsmet İnönü’nün mezarı bulunmaktadır. Türkiye’de görülmesi gereken en önemli yerdir. 

11. Cumalıkız Köyü, Bursa

Kuruluşu 14.yüzyıla denk gelmektedir. Bir vakıf köyü olarak kurulan köyde, tarihi doku çok iyi korunmuştur ve Osmanlı erken döneminin kırsal kesim sivil mimari örnekleri günümüze ulaşmayı başarmıştır. Bu özelliği nedeniyle çok ilgi çeken ve ziyaret edilen bir yerleşim yeri olmuştur.

12. Kaz Dağı, Çanakkale/Balıkesir

Kaz Dağı çevresi büyük ölçüde ormanlar ve akarsular ile örtülüdür. Muhteşem manzaralara sahip olan bu dağımız ayrıyeten dünyanın en kaliteli oksijen merkezlerinden biridir. Havasının çarpmasından korkmayanları, ağırlamayı bekliyor.

13. Alacahöyük, Çorum 

Çorum iline bağlı Alaca ilçesinin Hüyük köyündeki bir höyüktür. Bu höyükte dört ayrı kültür evresinden kalma 14 yerleşim ya da yapı katı saptanmıştır.  Alacahöyük ve Boğazköy'ü kapsayan alan 1988'de millî park ilan edilmiştir.

14. Hasankeyf, Batman 

Hasankeyf, Batman'a bağlı olan, iki yakasını Dicle Nehri’nin ayırdığı tarihi bir ilçedir. Eski şehrinin tarihi, 10.000 yıl öncesine kadar gitmektedir. 1981'de doğal koruma alanı ilan edilmiştir. Şimdilerde ise yapılması planlanan barajın suları altında kalma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

15. Mardin

Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu hissiyatını yaşatan, Güneydoğunun şiir gibi kentlerinden biridir. Şehrin kesme taş işçiliğiyle yapılan evleri dikkat çekmektedir. Süryani ve Ermeni mimarisinin tipik örnekleri olan bu evler ve İslam mimarisinin oluşturduğu cami ve medreselerle Mardin’in açık hava müzesi görünümü tamamlanmaktadır.

Yorumlar
  • Günay Ergün
    Listedeki neredeyse her yeri gezdim gördüm. Ülkemizin taşı toprağı altın, değerlendirmek lazım.
  • Abdurrahman Arda
    İnsan önce kendi memleketini tanımalı, ardından doğu olmak üzere Türkiye'nin her yerini gezmeli. Yurt dışına ülkeni tanımadan çıkma!
  • Merve
    Kaz Dağı'nda mangal yapıp ayağımı suya sokarak rakı içtiğim günü unutamıyorum. Fırsat bulduğum güzel bir yaz günü mutlaka tekrar gideceğim.
  • Arda
    Çanakkale'de 2 yıl okuyup şehitliklere gitmeyen ben, mezun olduktan 3-4 yıl sonra gidip gezme fırsatı buldum; herkesin mutlaka ziyaret etmesi gerektiğini düşünüyorum. Maneviyatı çok yüksek bir yer. Ama turla gidin, rehber olmadan o hissi yaşayamazsınız.
Benzer Makaleler
Popüler Yazılar
Otobüs Koltuğu Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 4 İpucu
Seyahat 19 Temmuz 2018

Otobüs Koltuğu Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 4 İpucu

Uçakla Seyahat Edenler İçin İpuçları
Seyahat 19 Temmuz 2018

Uçakla Seyahat Edenler İçin İpuçları

Ucuz Bilet Bulmanın Teknolojik İpuçları!
Seyahat 19 Temmuz 2018

Ucuz Bilet Bulmanın Teknolojik İpuçları!

Ucuz Uçak Bileti Bulmak İçin 10 İpucu
Seyahat 19 Temmuz 2018

Ucuz Uçak Bileti Bulmak İçin 10 İpucu

Uçak Bileti Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Seyahat 19 Temmuz 2018

Uçak Bileti Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

En Çok Okunanlar