Van Gölü’nün Bilinmeyen Güzellikleri

Ülkemiz pek çok doğal güzellikleri ile ünlüdür. Bundan dolayı da gerek yerli, gerek ise yabancı turistler ülkemizin çeşitli yerlerini gezmek isterler. Doğu bölgemizde yer alan Van Gölü ise hem oluşumundaki doğallık, hem de çevreye sunduğu güzellik ile dikkat çeker.
Van ilimize bağlı olan topraklarda bulunan göl o kadar büyüktür ki, Vanlılar buraya Van Denizi derler.
Van Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Nemrut volkanik dağının patlamasının ardından bölgede tektonik bir çöküntü meydana gelmiş, bu alanın ön kısmı da kapanarak gölü oluşturmuştur.
Suyundaki sodadan dolayı dünyanın en büyük sodalı gölü olarak bilinen Van Gölü, 3713 metrekarelik bir alanda bulunur. Çeşitli koylara sahip olan göl, yüksek dağlarla da çevrili olmasından dolayı muhteşem bir görüntü sunar. Üstelik gölde bazı adalar da bulunmaktadır. Bu adalar Adır, Akdamar, Kuş Adaları ve Çarpanak isimlerine sahiptir.
Sodalı olmasının yanı sıra yapısında tuz da bulunduran göl, bu dengeden dolayı sabunsuz köpük vermesi ile bilinir. Yani gölde, temizlik malzemesi kullanmaya gerek kalmadan çeşitli temizlik işlemleri yapılabilir.
Temizlik işlerinde öne çıkan sodalı ve tuzlu yapı, biyolojik çeşitlilik anlamında da dikkat çeker. Bugün 36 tür zooplankton, 103 tür fitoplankton ve 1 tür inci kefalinin bu gölde yaşadığı bilinir.
Şifalı Su
Van Gölü iyi bir magnezyum ve sodyum klorür deposudur. Bu nedenle cilt hastalıklarına iyi gelmekte olan göl suyu, yara ve mantar gibi sıkıntıların geçmesinde de etkilidir. Cildin genç kalması için bu sudan istifade edilir.
Gözenekleri açarak temizlik işlemi yapan su, aynı zamanda cilt lekelerinin giderilmesinden mineral kaynağı olmasına kadar pek çok noktada insanlara fayda sağlar.
Geçim Kaynağı
Balıkçılık yapan kişiler için burası önemli bir kaynaktır. İnci kefali ciddi miktarlarda yakalanmakta ve balık pazarlarında satılmaktadır. Hayvancılık için de göl kıyısındaki meralar ve bataklıklar kullanılır.
Yine göl kenarında bulunan tarıma elverişli arazilerde şeker pancarı gibi üretimler yapılır. Aynı bölgede bulunan sazlıklarda da ördeklere yaşam alanı sağlanmaktadır.
Korunan Bir Bölge
1999 yılından itibaren sit alanı olarak ilan edilen Van Gölü adaları, bu bakımdan oldukça önemle korunur. Söz konusu adalar, su ve genel yapı dikkatli biçimde korunmaktadır. Doğanın dengesini bozmadan avcılık ve balıkçılık yapmak, su kenarında tarım ve hayvancılık faaliyetleri sağlamak elbette ki bölge halkına can suyu olur. Ancak asıl önemli olan ise bu doğal güzelliği görmek için ülkemize, Van ilimize gelen çok fazla sayıda yabancı turist olmasıdır. Bu turistler doğal güzellikleri yerinde görmek için harekete geçerler ve turizm alanında da bölgenin kalkınması sağlanmış olur. Bütün bunlar tek bir potada eritildiğinde ise aslında söz konusu göl ve çevresinin çok iyi derecede sakınılması gerekliliği bir kez daha ortaya çıkar.
-
anonim11 Nisan 2018bende Vanlıyım gerçekten Van gölü çok güzeldir ben de gürdüm çok güzel havası ,suyu ,toprağı iyi günler Allah bizimle olsun
-
Bekir ÖzdenŞu görüntünün güzelliğine bakar mısınız yahu! Başka nerede bulacaksınız böyle bir güzelliği? İyi ki Van'lıyım! Herkesi beklerim, oldukça misafirperverdir Van halkı. İsterseniz beş kuruş paranız olmadan gelin, krallar gibi ağırlanırsınız burada.
-
LeventEşimle birlikte Doğu Ekspresi ile Ankara'dan Kars'a, oradan da Van'a geçmeyi planlıyoruz. Van'a geçince göreceğim ilk yerlerden biri Van Gölü.