Adana'yı Tanıyalım
Ülkemizin güzel, kalabalık ve ilgi çekici kentleri arasında gelen Adana, yaklaşık 2.300.000 kişinin yaşadığı bir şehirdir. Yüz ölçüm olarak 13.844 metrekarelik bir alanda yer alan Adana, 15 ilçeye sahiptir. Bu 15 ilçeden 4 tanesi merkez ilçelerdir.
Genel Bilgiler
Yer altı zenginlikleri ile de bilinen Adana, krem, demir, manganez, çinko, kurşun ve benzer madenlerin yataklarına sahiptir. Çukurova ismiyle bilinen coğrafyanın merkezi, Adana’dır. Bu coğrafyada Mersin, Osmaniye, Hatay illeri de bulunur. Tarıma elverişli olan bu bölge, çok sayıda kişi için geçim kaynağı olarak da değerlendirilir.
Coğrafi Konumu
Kuzeyinde Kayseri, doğusunda Osmaniye, kuzeydoğusunda Kahramanmaraş, güneydoğusunda Hatay, kuzeybatısında Niğde ve batısında Mersin kentleri olan Adana, güneyde ise Akdeniz’e açılır. Şehir merkezinde rakım 23’tür.
Orta Torosların bir kısmı ile Amanos Dağları Adana’yı çevirmiştir. Yine meşhur Gülek Boğazı bu dağlarda bulunur ve bölgeyi İç Anadolu’ya bağlar.
İklimi
Akdeniz ikliminin bütün özelliklerini taşıyan Adana’da kışlar ılık ve yağışlı yaşanırken; yazlar ise sıcak ve kurak geçer. Yazın sıcaklık 53 dereceleri bulurken, kışın ise -6 dereceye kadar soğuk hava hissedilebilir.
Tren İstasyonu, Otogarı, Havaalanı
Kentte bulunan Ziyapaşa tren istasyonu, oldukça aktif kullanılmaktadır. Dizel lokomotifli trenlerin kullanıldığı istasyonda, raybüs ve DMU tipi hızlandırılmış banliyö trenleri de değerlendirilmektedir. Adana – Mersin kentleri arasında gün içinde karşılıklı olarak 29 tren seferi bulunur ve bu seyahatler 45’er dakika sürer. Yine ana hat trenleri olarak İstanbul Haydarpaşa, Kayseri, Elazığ ve Ankara’ya seferler bulunur.
Karayolu ile kente ulaşım yine mümkün seçenekler arasındadır. Gerek Ankara’dan, gerek Mersin’den, gerek Gaziantep ve Hatay’dan karayolları Adana’ya bağlanır. Adana Otobüs Terminali, kente 5 kilometre kadar uzaklıkta bulunur ve neredeyse ülkemizin her yanına otobüs seferleri sıkça olacak şekilde planlanmıştır.
Adana’ya havayolu ile gelmek ve kentten bu şekilde gitmek de mümkündür. 1937 yılında açılışı yapılan ve günümüzde halen aktif olarak kullanılan Şakirpaşa Havalimanı, gerek iç hatları, gerek dış hatları ile Adana’yı dünyaya bağlar. Öyle ki Adana Havalimanı, yolcu sayısı ve kapasitesi olarak ülkemizin 7. Büyük havalimanıdır. Ayrıca kentte askeri havalimanı da bulunur.
Denizyolu olarak ise kentin Botaş Limanı ve Toros Gübre Fabrikaları Limanı kullanılabilirken, bu limanlar daha çok yük taşıma için değerlendirilir.
Adana’da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler
Tepebağ Sıra Evleri
Adana’nın tarihinde önemli bir nokta olan Tepebağ, neolitik çağa kadar uzanan yapılara sahiptir. Mahalle, Seyhan Nehri’nin hemen karşısındadır. Taş yapılar ve taş okullar ise Ermeni mimarisinden örnekler sunar. Halen kullanılmakta olan bir takım binalar ise 1800’lü yıllardan kalmadır.
Taşköprü
Seyhan Nehri, Adana’nın içinden geçer. Nehrin üzerindeki Taşköprü ise, 4. Yüzyıldan kalma bir Roma Köprüsü olarak dikkat çeker. Dünyanın en eski köprüsü olarak isimlendirilen bu köprü, günümüzde motorlu taşıtlara kapalıdır.
Büyük Saat
Zamanın Adana valisinin emriyle yaptırılan Büyük Saat, 1882 yılından kalmadır. 32 metre yüksekliğe sahip olan bu saat kulesi, aynı zamanda ülkemizin en uzun saat kulesi unvanına da sahiptir. Kazancılar Çarşısı’na çok yakın olan bu kule, kentin simgeleri arasındadır.
Çarşı Hamam
1529 yılında Ramazanoğlu Piri Paşa tarafından inşa edilen, aynı zamanda Adana’nın da en büyük hamamı olan Çarşı Hamamı, mermerler ile kaplı iç bölümüyle harika bir atmosfere sahiptir.
Sabancı Merkez Cami
Adana’nın en çok ziyaret edilen camisi burasıdır. 1998 yılında inşa edilen bu cami, aynı zamanda Orta Doğu’nun en büyük camisidir. Çünkü kapasite olarak 28.500 kişiliktir. 6 minareli bu caminin 4 minaresi 99 metrelik yüksekliktedir.
Adana Ulu Cami
Ramazanoğlu döneminde inşa edilen Adana Ulu Cami, 1541 yılından bu yana ayaktadır. Ortaçağ mimarisinden dolayı da ilgi gören bu yapı, İznik çiniciliğinden örnekler ve Memlüklülere ait izler de taşır.
Kiliseler
Kentte 2 Ermeni, 1 Yunan ve 1 Latin kilisesi inşa edilmiş haldeydi. Bugün söz konusu kiliselerin bazıları müzeye çevrilmiş, bazıları ise aktif olarak kullanılmaktadır. 1915 yılında Merkez Bankası’na çevrilen bir Ermeni Kilisesi ise artık banka binası olarak kullanılmaktadır.
Merkez Park ve Yürüyüş Yolu
Kentteki pek çok park ve bahçe arasında Merkez Park öne çıkar. Buradaki yürüyüş yolundan her daim faydalanmak mümkündür. Üstelik Merkez Park içinde Amfi tiyatro ve Çin usulü bahçeler de yer alır.
Gezi Patikaları
Seyhan Nehri’nin iki tarafında da pek çok gezi yolu, yani gezi patikası bulunur. Seyhan Havzası’nın önemli bir bölümünü oluşturan bu yollarda doğa turları yapılabilir. Kentin içinde ise birkaç parkın birbirine bağlandığı ve yaklaşık 30 kilometreyi bulan patika yolları dikkat çeker.
Atatürk Park
Kentin simgelerinden olan Atatürk Park, Cumhuriyet döneminde kurulan ve ticari bölgede konuşlanan bir alandır. Halka açık törenlerde burası kullanılırken, parkta bir Atatürk büstü de yer alır.
Süleyman Demirel Parkı
Çukurova Üniversitesi araştırmacılarının farklı çalışmalarına özel olarak tasarlanan ve kullanılan bu parkta, 512 farklı bitki türü bulunur. Bütün bu türler araştırmalarda kullanılmaktadır.
Dilberler Sekisi
Seyhan Nehri’nin batısında kalan bu alan, aynı zamanda semtin de adıdır. Doğal şekilde oluşan ve Seyhan Nehri ile adeta bir bütün olan bu seki, kentin içinde doğayla baş başa kalmak isteyenler için nimet değerindedir.