Afyonkarahisar'ı Tanıyalım

Ülkemizin önemli ve büyük kentlerinden biri olan Afyonkarahisar, kısaca Afyon olarak bilinmektedir. Kent merkezi de Afyon olarak geçer. Özellikle gıda ve mermer sektörü açısından önem arz eden kent, bu konularda hem iç piyasaya katkı sağlamakta, hem de ihracata değer katmaktadır.

Genel Bilgiler ve Tarihçe

Kentin bulunduğu coğrafya, eski çağlarda Karahisar-ı Sahib olarak bilinir. Bu ismin temelinde ise kentin ortasında görülen koyu renge sahip volkanik kayalar ve kayaların üzerindeki hisar bulunur. Günümüzde kullanılan Afyon ismi ise, kentin tarımsal alanlarında yapılan haşhaş ekimlerinden gelmektedir.

Milattan önce 3000 yıllarına kadar uzanan kent tarihi, Hattiler’den Hititler’e, Persler’den Frigler’e kadar uzanır. Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu da sırası ile kente hakim olmuşken, 12. yüzyıldan itibaren ise Türk egemenliği kentte etkisini göstermiştir.

Tren İstasyonu, Otogarı, Havaalanı

Afyon, coğrafi konum itibariyle dört farklı yönden gelen ulaşım araçlarına ev sahipliği yapar. Örnek olarak demiryolları, Afyon açısından önemli bir unsurdur. Gerek İzmir – Denizli üzerinden, gerek Ankara ve İstanbul çıkışlı olarak, gerek ise doğu illerine giden seferler olarak Afyon tren garı ve istasyonları sıklıkla kullanılmaktadır.

Havaalanı olarak ise sivil ve askeri havaalanları olarak 2 ayrı yerden söz edilebilir. Ülkemizin en büyük askeri havaalanı olan, NATO nezdinde de en büyük ikinci havaalanı olarak askeri alan Afyon’da yer alır. Sivil uçuşlar için de Zafer Havaalanı kullanılmakta, bu havaalanı ülkemizin en büyük dördüncü havaalanı olarak kendini göstermektedir.

Karayolu olarak değerlendirildiğinde Afyon’un önemli bir kavşak noktası olması itibariyle, pek çok araç için geçiş yeri olarak değerlendirilir. Bundan dolayı da karayolları ile otogar hayli gelişmiştir. Otogar son derece büyük ve kullanışlı olmakla beraber, pek çok farklı otobüs şirketinin araçlarına da ev sahipliği yapmaktadır.

Gezilip Görülecek Yerler

Ömer Kaplıcası

Kent merkezi ile Ömer Kaplıcası arasında yaklaşık 15 kilometre kadar bir mesafe vardır. Afyon’un önemli bir kaplıcası olan Ömer Kaplıcası, şifalı suları ile ünlüdür. Gerek romatizma, gerek eklem ağrıları, gerek ise bronşit ya da kısırlık gibi birbirinden farklı ve dikkate değer rahatsızlıklar yine burada tedavi edilmeye çalışılır.

Gedik Ahmet Paşa Medresesi

1472 yılında yapılan ve genel anlamda bir külliyenin parçası olarak tamamlanan söz konusu medrese, 1997 yılından bu yana ziyaretçilere açıktır. Tarihi mekanları görmek isteyen herkes bu medreseye de gidebilir.

Kabe Mescidi

Ünlü Karahisar Kalesi’nin altında yer alan söz konusu mescid, şehrin dikkat çeken tarihi yapıları arasında gelir. Ölçüleri kabe ile aynı olduğu için bu ismi alan mescid, 1397 yılından bu yana tepesindeki küçük kubbe ile kendini gösterir. Dileyen herkes şehre geldiği zaman bu mescidi incelemek için ziyaretçi olarak buraya gelebilir.

Karacamal Mağarası

Kocadere mevkiinde yer alan ve yarasalara ev sahipliği yapan bu mağara, toplam 5 bölüme sahiptir. Geniş girişten ilerledikten sonra farklı kollara ve bölümlere ayrılan mağaraya bahar aylarında yükselen sulardan dolayı giriş yapmak zorlaşmaktadır.

Çay Kervansarayı

Selçuklu izleri taşıyan bu kervansaray, Çay ilçesinde yer alır. 1200'lü yıllarda inşa edilen kervansarayın bazı bölümleri ayakta, bazı bölümleri ise yıkılmıştır.

Memeç Kaya Kilisesi

Afyon’un İhsaniye ilçesinde yer alan kilise, kentin en eski yapıları arasında kendini gösterir. Emre Gölü üzerinde bulunan ve ulaşımı da hayli kolay olan kilise, ön bölümdeki zarar gördüğü alanları sayılmaz ise halen ayaktadır.

Amorium Antik Kenti

Afyon’un Emirdağ ilçesinde yer alan ve farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan bu antik kent, ilçe merkezine 13 kilometre mesafededir. Roma ve Bizans’ın en parlak dönemlerinde bu antik kentin kullanıldığı bilgisi ön plana çıkarken, söz konusu antik kent Oxford Üniversitesi tarafından da araştırılmıştır. Sadece Amorium antik kenti değil, yine kent genelinde farklı antik kentlere rastlamak da mümkündür.

Gazlıgöl Kaplıcaları

Kızılay maden suyuna kaynaklık eden Gazlıgöl Kaplıcaları ve etrafındaki kaynak sular, ülke çapında popüler bir hal almıştır. Bu noktada kent merkezine 25 kilometrelik bir mesafede yer alan söz konusu alan için turistlerin de istekli oldukları görülebilir.

Ulu Cami

Kentin en büyük ibadethanesi olan Afyon Ulu Cami, 1200’lü yıllarda yapılmıştır. 40 direkli cami olarak da bilinen Ulu Cami, herkesin ilgisini çekecek farklı yanlara sahiptir.

Eber Gölü

Doğal bir güzelliğe sahip olan Eber Gölü, çeşitli kuş türlerine de ev sahipliği yapar. Ülkemizin en büyük 12. gölü olarak da bilinen Eber Gölü, 1. Derece Tabiat Sit Alanı olarak korunmaktadır.

Öte yandan Afyon kent merkezi ve ilçelerinde çeşitli parklar ve doğal alanlar da vatandaşların gezinti yapması, kendisi ile baş başa kalması ve huzur bulması için ziyaret edilebilir. Kurtuluş Savaşı zamanının en önemli yerlerinden Kocatepe de Afyon’da yer alırken, Başkomutan Tarihi Milli Park da kente gelen kimseler tarafından bütün ayrıntıları ve detayları ile beraber ziyaret edilebilmektedir.