Antalya'yı Tanıyalım

Ülkemizin yabancılar tarafından en çok bilinen kentlerinden birisi olan Antalya, aynı zamanda en kalabalık beşinci ilimizdir. Yaklaşık 3 milyon insanın yaşadığı kentte, çok sayıda ilçe ve mahalle de bulunur.

Coğrafi olarak Akdeniz Bölgesi’nde yer alan ve Antalya Körfezi ile Batı Toroslar arasında kurulan kent, yüzölçümü olarak da ülkemizin en büyük altıncı ilidir. Kuzeyde Burdur ile Isparta kentleri, kuzeydoğuda Konya kenti, doğuda ise Karaman ve Mersin kentleri bulunur. Batı yakasında ise bir başka turistik kent olan Muğla yer alır.

Genel Bilgiler ve Tarihçe

Kentin turizm ile anılmasında belli başlı sebepler vardır. Bunlardan ilki, Akdeniz iklimi gibi yumuşak hava koşullarının kentte kendini hissettirmesidir. Bununla beraber sıcak hava, bol güneş ve deniz turizmi de kenti ileriye taşımaktadır. Özellikle de soğuk ülkelerden buraya gelerek aylarca konaklayan ve hatta buraya yerleşen turistler de bulunur.

Tarih öncesinden günümüze kadar çok sayıda medeniyet Antalya kenti sınırları içinde kurulmuş ya da bu coğrafyada etkin olmuşlardır. Likyalılar, Lidyalılar, Bergamalılar, Romalılar, Bizaslılar, Selçuklular gibi pek çok medeniyet, bu coğrafyada yaşamıştır. Son olarak Osmanlı ve ardından da modern Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına dahil olan kent, tarihin hiçbir döneminde ise başkentlik vasfı taşımamıştır.

Yazın sıcak ve kurak geçen günler, kışın ise ılık ve yağışlı şekilde yaşanır. Bu durum tipik bir Akdeniz iklimi özelliğidir. Yağışın olmadığı zamanlar hava açık ve güneşli iken, yalnızca yağış zamanları hava kapanır ve akşamları da yıldızlar görünmez.

Deniz turizmi açısından önemli bir yerleşim yeri olan Antalya’da, yılın 9 ayı denize girmek mümkündür. Deniz suyu bahardan itibaren ısınmaya başlar ve Kasım ayına kadar sıcaklığını koruyabilir.

Tren İstasyonu, Otogarı, Havaalanı, Limanı

İl sınırları içinde yer alan devlet yollarının toplam uzunluğu 974 kilometreyi bulmaktadır, yani Antalya karayolları olarak önemli unsurlara sahiptir. İlin büyük ve gelişmiş bir otogarı bulunurken, pek çok il ve ilçe için de çeşitli otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehirdeki hafif raylı sistem olan Antray da otogara bağlanır. Denizli, Burdur, Afyon, Konya, Muğla gibi çevre kentlere yoğun olarak kara yolu ile gidilmektedir.

Antalya’da tren yolu yoktur, sadece şehir içinde kullanılan hafif raylı sistem vardır. Bunun temel sebebi ise coğrafi şekillerdir. Çünkü Antalya ile kesimlerin bağlantısı, paralel uzanan dağlar tarafından kesilmektedir ve bu durum tren yolları için büyük engel oluşturur.

Antalya Havalimanı, kente gelen turistlerin çok büyük bir kısmının kullandığı önemli bir merkezdir. 1960 yılından bu yana açık ve faal olan havaalanı, şehir merkezine de 10 kilometre kadar uzaklıktadır. Ülkemizin en yoğun havaalanları arasında yer alan bu merkezde hem iç hatlar, hem de dış hatlar dikkat çeker.

Kentte bulunan limanlar da ulaşım için kullanılabilmektedir. Deniz otobüsleri ve feribotlar Antalya Limanı’ndan kalkarak güzergahlarını takip ederler. Bu şekilde de önemli ulaşım sıkıntıları giderilmiş olur, çünkü trafiğin bir kısmı bu sayede deniz üzerine aktarılmaktadır.

Gezilip Görülecek Yerler

Oymapınar Gölü

Tekne turu yapılan bu gölde, dağ ve orman arazilerini de görebilmek mümkündür. Piknik için, doğa ile baş başa kalmak için bu göle gidilebilir ve gerek gölün kendisinden, gerek ise çevresindeki doğal güzelliklerden istifade edilebilir.

Arykanda Ören Yeri

Tarihi olarak pek çok unsura sahip olan Antalya’da, Arykanda ören yeri de dikkat çeken bir konumda yer alır. Bu alanda gezinti yapmak, dinlenmek ve eğlenmek de mümkündür.

Gökbük Kanyonu

Gökbük Köyü sınırları içinde yer alan bu kanyon, çeşitli yabani hayvanlara ve endemik bitki türlerine ev sahipliği yapar. Bu anlamda oldukça önemli ve dikkat çekici bir coğrafi alan olarak tanımlanabilir.

Manavgat Şelalesi

Oldukça ünlü olan ve bu ünü sınırları da aşan Manavgat Şelalesi, 5 metrelik bir falezden aşağıya doğru dökülmektedir. Kent yoğunluğundan uzaklaşıp sakinleşmek için Manavgat’ta yer alan bu şelaleye gidilebilir.

Adrasan Koyu

Hem turistik açıdan, hem de tarihsel olarak çok kritik bir yer olan Adrasan Koyu, Helenistik çağlardan kalma izleri halen taşımaktadır. Bu bakımdan söz konusu koy oldukça dikkat çekici bir pozisyondadır.

Saklıkent Kayak Merkezi

Bu kayak merkezinde canınız ne zaman isterse eğlenceli aktivilteler yapmanız mümkündür.

Düden Şelalesi

Yine bir başka popüler şelale olarak Düden’den bahsedilebilir. Antalya’da yer alan ve oldukça güzel bir etki yaratan şelale, iki kola ayrılarak ilerlediği için çoğu kaynakta “şelaleleri” olarak adlandırılır. Bu şelale kolları Akdeniz’e dökülür.

Hayvanat Bahçesi

1989 yılında temelleri atılarak yapımına başlanan ve oldukça önemli bir merkez haline gelen Antalya Hayvanat Bahçesi, hayvan severlerin ziyaretine açıktır.