Ardahan'ı Tanıyalım

Ardahan, kuzeyde ve doğuda Gürcistan ile güneyde Kars, batıda Erzurum ve Artvin ili ile komşudur. En önemli akarsuyu Kura ırmağı olup, en büyük gölü de Çıldır gölüdür. Van gölünden sonra Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan çıldır gölü lav akıntısı sonucunda oluşmuş bir göldür. 27 Mayıs 1992’ de çıkarılan yasayla, Türkiye Cumhuriyeti’nin 75. ili olarak kurulmuştur.

Damal ilçesinin Karadağ yamaçlarına yansıyan Atatürk Silueti her yıl 15 Haziran – 15 Temmuz tarihleri arasında 17: 10 ve 18: 20 saatleri arasında görülebilir. Sırf bu anı görmek için bile bölgeye turist kafileleri uğramaktadır.

Genel Bilgiler ve Tarihçe

M.Ö. 9. yüzyıllarda Urartular’ın, sonra Med’lerin ve Pers’lerin yaşadığı bilinmektedir. Daha sonra ise Gürcü ve Ermenilerin atalarının yaşadığı, ardından Roma, Moğol, Akkoyunlu, Karakoyunlu, Safaviler himayesinde kalan Ardahan 1534 yılında Osmanlı Devletine bağlanmıştır. 1876 tarihinde Rus işgaline uğramış, 1917 yılında Rusların geri çekilmesi ile sancak olan Ardahan 1921 yılında işkallerden kurtulmuş cumhuriyetin ilanından sonra 1926 da topraklarımıza katılmıştır. Önce Kars iline bağlı ilçe olmuş, 27 Mayıs 1992 tarihinde il olduğu resmen ilan edilmiştir.

Karayolu Ulaşımı

İlin Karadeniz Bölgesi’ne açılımını sağlayan tek yol Ardahan-Şavşat Karayolu’ dur. Ancak yol güzergâhının dağlık ve yolun bozuk olması nedeniyle kış aylarında sık sık yollar ulaşıma kapanmaktadır. Alternatif olarak düşünülen Ardahan-Yalnız çam-Ardanuç Karayolu ise hem mesafe hem de coğrafi bakımdan elverişli şartlara sahiptir ve özellikle kışın bu yol kullanılmaktadır.

Gezilip Görülecek Yerler;

Çıldır Gölü ve Akça Kale Adası

Şehir merkezinin 45 km doğusunda yer alan çıldır gölü, 101 çeşit bitki türüne ev sahipliği yapan bir göldür. Göl üzerinde 4 ada bulunur. Bu adalar karabaş martılarının ve Van gölü martılarının üreme noktasıdır. Balık türleri bakımından da zengin olan gölde en az 20 çeşit balık türü vardır. Özellikle sarıbalık olarak bilinen balık türü yöre halkı için geçim kaynağıdır. Ziyaretçiler de balık tutabilir.

Bülbülan Yaylası

 Doğu Karadeniz Bölgesi sınırında bulunan Bülbülan yaylası Ardahan, Artvin, Göle ve Şavşat arasında bulunan doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir yayladır. Ahşap yayla evleri ile ve hayvan damları ille çok ilgi çekmektedir.

Yalnız Çam Yaylası

Özellikle kış sporlarının yapıldığı eşsiz bir güzelliğe sahip olan Yalnız çam yaylası, Ardahan’a 15 km. mesafede olan bir turizm alanıdır. Kayak pisti ve tesisler kış aylarında oldukça hareketlilik sağlamaktadır.

Kura Nehri

Ardahan’dan geçerek Azerbaycan’a ulaşan Kura Nehri burada Aras Irmağıyla birleşerek Hazar Denizine dökülür.

Göle Okçuoğlu Yaylası

Köroğlu dağlarının eteklerinde yer alan yayla çeşitli bitkileri ve yabani hayvanları ile doğal bir güzelliğe sahiptir.

Aktaş Gölü

Ardahan ile Gürcistan sınırı arasında bulunan bir göldür. Göl içerisinde sürekli hareket halinde olan 12 adacık bulunur.

Kazan Kalesi

Ardahan’ın 13 km kadar kuzeydoğusunda yer alır. 9. Yüzyıllarda Türkistan’daki Kazan bölgesinden gelip, bu bölgede yaşadıkları bilinen Türkler tarafından yapıldığı sanılmaktadır.

Ardahan Kalesi

Kura nehrinin sol kıyısında yer alan kale, Selçuklular tarafından yapılmış ve Osmanlılar tarafından kullanılmış bir kaledir.

Kalecik Kalesi

Göle ilçesindeki Kalecik köyünün güneyinde yer alan kalenin M.Ö. 8. Yüzyılda Urartular tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir.

Şeytan Kalesi

Urartular döneminde yapıldığı tahmin edilen Şeytan kalesi, Çıldır ilçesinin 1 km kadar doğusunda bulunur.

Sevimli Kalesi

Hanak ilçe merkezinin 20 km. güneydoğusundaki Sevimli köyü civarında yer alan bu kale Urartu Kalelerinin özelliklerini taşımaktadır.

Kurtkale Kalesi

Çıldır ilçe merkezinin 36 km. kuzeydoğusundaki Kurt Kale nahiyesinin 1 km. güneyinde ve Gürcistan sınırında bulunmaktadır.

Cak Kalesi

Posof’a bağlı Türk gözü sınır karakolu yakınlarında Türkiye – Gürcistan sınırını çizen Cak suyu kenarında inşa edilmiş olan bir kaledir.

Savaşır Kalesi

Posof ilçesine bağlı Savaşır köyünün Güneydoğusunda üç yanı vadi ile çevrili, dil biçiminde sivri bir tepe üzerine kurulmuştur.

Kol Kalesi

Posof ilçe merkezinin yaklaşık 6 km batısında bulunan Kol Köyü’nün doğusunda yüksekçe bir tepe üzerinde yer almaktadır.

Ardahan’a kaleler kenti demek doğru olur. Çünkü bu kaleler çok eski medeniyetler tarafından gözetleme, korunma, savunma gibi amaçlarla yapılmış ve günümüze kadar dayanabilmiş kalelerdir. Bazılarının acil olarak restorasyona ihtiyacı olduğu gözlemlenmektedir.