Bartın'ı Tanıyalım

Karadeniz bölgesinin batı bölümünde yer alan Bartın ilinin % 46’sını ormanlar oluşturur. Daha önceleri Zonguldak’ın ilçesi olan Bartın 1991 de il olmuştur. Bartın, Batı Karadeniz'de doğal güzelliği, plajları, tarihi yapıları, mağaralarıyla ilgi çeken, sonradan il olan bir kentimizdir.

Doğusunda Kastamonu, batısında Zonguldak, güneyinde Karabük illeri ile komşu olup, Kuzey ve kuzey batısı Karadeniz’e kıyısı olan bir ilimizdir.

Genel Bilgiler ve Tarihçe

Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Bartın’ın ilk yurt edinenleri hakkında kesin bilgiler bulunmamakla beraber bölgesel geçmiş araştırıldığında M.Ö. 14. yüzyıla dayalı olduğu kesinleşmiştir.  Böylece, önce Gaşkalar’ın, sonra Hitit İmparatorluğunun, daha sonra Pers, Makedonya, Roma İmparatorluğu ve Candaroğulları dönemlerinde bu güçlerin himayesine girdiği bazı yazıtların, kitabelerin ve efsanevi söylentilerin günümüze kadar gelmesi ile derlenerek belirlenmeye çalışılmıştır.

1335 yılında Osmanlı İmparatoru Yıldırım Beyazıt Bartın’ı Candaroğullarından almıştır. Ceneviz kolonisinde olan Amasra da 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Cumhuriyetten sonra, 1924 yılında Zonguldak’ın ilçesi olmuş, 1991 yılında ise il olduğu resmen kabul edilmiştir.

Kara Yolu Ulaşımı

Bölge biraz engebeli olsa da, Bartın İline birçok ilden otobüs seferleri bulunmaktadır.

Demir Yolu Ulaşımı

Bartın'a en yakın Demiryolu istasyonu 38 kilometre uzaklıktaki Zonguldak’taki Saltukova'da hizmet vermektedir. Zonguldak’a kadar kara yolu ile giderek, demiryolu ulaşımından yararlanabilirsiniz.

Hava Yolu Ulaşımı

Bartın'a en yakın havalimanı aynı demiryolundaki gibi 38 kilometre uzaklıktaki Saltukova yani Zonguldak’tadır.  Yine hava limanına kadar kara yolunu kullanabilirsiniz.

Deniz Yolu Ulaşımı

Sahil kenti olan Bartın’da uluslararası liman olarak hizmet veren Bartın limanı aynı zamanda yolcu giriş ve çıkış kapısıdır. Yaz aylarında Rize’ye kadar her limana uğrayan deniz yolu tarifeleri duyurulmaktadır.

Gezilip Görülecek Yerler;

Antik Tiyatro

Roma dönemine ait olan tiyatro, Amasra’da Aya Yorgi Tepesi’nin güney yamacındadır. Sahne binası ve oturma sıralarının bulunduğu bölümler zaman içinde tahrip olmuştur. Halen günümüzde mezarlık olarak kullanılmakta olup, sadece giriş kapısına ait kalıntılar görülür.

Amasra Kalesi

Boztepe Adası’nda ve Zindan Mahallesi’nde yer alan kütleler “Boztepe Kemeri” denilen bir köprü ile bağlanmaktadır. Boztepe’de yer alan ve “Sormagir Kalesi” de denilen yapı Roma dönemine ait olduğu bilinmektedir.

Aya Nikolas Kilisesi

1319 yılında inşa edilen ve 1936 yılından itibaren bir süre elektrik santralı olarak kullanılan bu tarihi yapı, 1955 yılında restore edilmiş ve kültür evi olarak hizmete açılmıştır.

Halilbey Camii (Yukarı Cami)

Bartın’ın şehir merkezindeki cami, 1872 yılında Halil Bey tarafından yaptırılmıştır. Kubbesiz, dikdörtgen planlı, iki pencere ile aydınlanan bir yapıdır.

İbrahim Paşa Camii (Orta Cami)

Bosna Valisi İbrahim Paşa tarafından yaptırılan cami Bartın çarşısındadır. Yapım yılı tam olarak bilinmese de 150 yıllık bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilmektedir. 1968 yılında deprem sonrası tamir, bakım ve onarım görmüştür.

Fatih Camii

Amasra Kalesi içinde yapılmış eski bir Bizans kilisesidir. Amasra'nın fethi sırasında 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilmiş ve o şekilde restore edilmiştir.

Yeraltı Çarşısı

Amasra’da bulunan ve Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen çarşının en önemli bölümü Tomaş kuyusu mevkiindedir.

Yat Limanları; Amasra ve Kurucaşile’de yat limanları vardır. Kurucaşile, dağların suya değdiği ve dünyada yapılan ilk ahşap teknenin yüzdürüldüğü yer olarak bilinir.

Plajları

Dik ve ormanlık yamaçların denizle buluştuğu yaklaşık 60 km uzunluğundaki sahil şeridi ve plajlarıyla beraber yerli yabancı tüm turistlerin ilgisini çekmektedir. İn kumu plajı en yoğun ilgi gören plajlarındandır. Bunun yanında Amasra, Çakraz, Kızıl kum, Mogada, Güzelce hisar ve Boz köy bölgenin önemli diğer plajlarıdır.

Bartın Küre Dağları Milli Parkı

Bartın Küre Dağları avcılığa meraklı kişiler için ideal uğrak yerlerindendir.  Bu alan içerisinde 40 memeli hayvan türü ve 130 tane kuş türüne rastlanmıştır. Bölgede mevsimine göre ördek, kaz, bıldırcın, toy, üveyik, çulluk, geyik, tavşan ve yaban keçisi gibi av hayvanlarını bulmak mümkün olduğu gibi sahillerinde bol miktarda bulunan mezgit, istavrit, çinakop, lüfer, kefal, kalkan, palamut, zargana, karagöz, hamsi gibi balık türlerinin, değişik olta teknikleriyle yakalamak da mümkündür.

Ayrıca Bartın’ın Yöresel Yemeklerini tatmadan Bartın’dan ayrılmamanızı öneririz. Bartın’ın yöresel yemekleri, etli, sebzeli, sütlü, hamur işli ve zeytinyağlı yemekler ile pilav, çorba ve tatlı çeşitlerinden oluşur. Zengin bir mutfak kültürü olan Bartın da aynı türe ait yiyeceklerden pek çok çeşit vardır. 10’dan fazla dolma ve pilav çeşidi bulunmaktadır. Karadeniz mutfak kültürünün etkisi görülür.