Bingöl'ü Tanıyalım
Ülkemizin önemli ve güzel kentlerinden biri olan Bingöl, ismini Bingöl Dağı’ndan alır. Bu dağ, Erzurum ile Muş arasında sınır olan Varto ilçesinde bulunur. 1944 yılına kadar Çapakçur ismiyle bilinen kent, Cumhuriyet döneminde isim değişikliğine uğramıştır. Kaldı ki Bingöl Dağı’nın ismi de, 16. yüzyıldan gelmektedir ve son derece köklüdür.
Genel Bilgiler ve Tarihçe
Bingöl, 1927 yılında önce Çapakçur (Çolik) olarak bilinmekte ve Genç vilayetine bağlı bir ilçe olarak statüsünü sürdürmekte idi. 1936 yılında ise bu merkez, il haline geldi.
Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Bingöl, Yukarı Fırat kısımlarında bulunur. Doğu sınırında Muş, kuzeyde Erzincan ile Erzurum, batıda ise Tunceli ve Elazığ yer alır. Kentin güneyinde ise Diyarbakır vardır. Rakımı en yüksek ilçe Karlıova iken, en düşük rakım ise merkezdedir.
Bingöl Yaylası, Şerafettin Yaylaları, Çötele Yaylası gibi çeşitli yaylalar ve doğal alanlar kent genelinde bulunur. Kenti ziyarete gelen kimseler için bütün bu alanlar çok önemli ziyaret noktalarını oluşturur.
Gerek yüksek rakım, gerek ise kuzeyden gelen hava kütlelerine açık bir pozisyonda bulunmasından ötürü Bingöl ile çevresi kışları fazlası ile soğuk geçirir. Yazın ise mevsim şartları sıcak havayı beraberinde getirir.
Tren İstasyonu, Otogarı, Havaalanı
Bingöl’e 3 ana şekilde ulaşım sağlanabilir. Karayolları sayesinde kente çeşitli istikametlerden gelmek mümkün iken, Bingöl otogarından da yoğunluğu Doğu ve İç Anadolu kentleri olmak üzere çok farklı istikametlere otobüs kalkar. Aynı şekilde kente ulaşımın çoğunluğu otogara gelen otobüsler ile sağlanır.
2013 yılından bu yana kullanılan Bingöl Havaalanı da pek çok kişiyi hava yolları ile kente getirmekte ve kentten yolcu etmektedir. İstanbul ve Ankara’ya yoğun şekilde uçuşlar bulunan kentte, Diyarbakır ya da Muş havaalanlarından da ulaşılabilir.
Devlet demiryollarına ait tren istasyonu ise Genç ilçesinde bulunur ve merkeze olan uzaklık 20 kilometre civarındadır.
Gezilip Görülecek Yerler
Yüzenada
Bingöl ilinin Solhan ilçesinde yer alan yüzenada, su yüzeyinde serbest halde bulunan adalardan oluşur. Bu adaların haliyle karaya da bağlantıları yoktur. Ülkemizde bu şekilde yer alan 22 adet yüzenada varken, Bingöl de bu noktada öne çıkan yerler arasında gelir. İlçeden yüzenadaya 1,5 kilometre kadar bir mesafe söz konusudur.
Çir Şelalesi
Uzun Dere Köyü, adını aynı adlı dereden alırken, bu derenin devamı ise şelale oluşturarak dökülür. Şelalenin ismini aldığı “Çir” ise, suyun döküldüğü yerdeki bir çeşit kayalıktır. Yükseklik 50 ila 100 metre arasında değişmektedir.
Zağ Mağaraları
Bingöl – Solhan – Muş karayolu üzerinde, 18. kilometrenin ardından sağ tarafa dönen Gökçeli – Kuşburnu köy yolunun 5. kilometresinde Zağ Mağaraları yer alır. Bu mağara, aynı zamanda odacıklardan oluşurken, yapı itibariyle de sırt kısmını kayalara yaslamıştır. Çok katlı olan mağaralar, milattan sonra 5. yüzyıl zamanlarında oluşturulmuştur. Tahmin edilmektedir ki o dönemde yaşayan Hristiyanlar gizlilik içinde sığınma ve ibadet etme amaçlı olarak bu mağaralardan istifade etmeye çalışmışlardır. Roma yönetimi, o dönemlerde bu topraklarda egemendir.
Kığı Kalesi
Bingöl kent merkezinin güney doğu bölgesinde yer alan kale, oldukça sağlam bir yapı olarak kendini gösterir. Çevresi sarp kayalıklar ile kaplanmış vaziyetteki kale, oldukça da yüksektir. Görüş açısı olarak mantıklı ve önemli bir yerde bulunan, hakim bir nokta olarak görülen kale, Urartu yapılarını andırmaktadır. Kalenin orta çağdan kaldığı düşünülmektedir.
Ilıca Kaplıcaları ile Termal Tesisler
Bingöl kent merkezine bağlı olan beldeler içinde Ilıcalar yerleşim yeri de bulunur. Bu beldede bulunan kaplıcalar, Bingöl – Erzurum kara yolu üzerinde, 20. kilometrede kalmaktadır. Bu nedenle de oldukça pratik bir şekilde ulaşılabilen ılıca kaplıcaları, sağlık turizmi adına dikkate değer özellikler taşır. Örnek olarak kaplıca suyunun karbondioksit, biokarbonat ve karbon gazozlu su taşıdığı bilinmekte iken, klor, sülfat ve silikat gibi anyonlar da bu sularda yer alır. Demir ile alüminyum katyonlar da yine kaplıca sularında bulunur.
Bütün bu özelliklerinin yanı sıra, yaylaları ve arazileri ile gerek yerli, gerek yabancı turistler için Bingöl her daim tercih edilen bir nokta olmuştur. Kent merkezinde parklarda dolaşmak, kaplıcalarda sağlığa kavuşmak veya kırsal alanda temiz hava almak için bile bu kente gelip ziyaret etmek şarttır.