Çankırı'yı Tanıyalım
Türkiye’nin önemli kentleri arasında gelen Çankırı, yaklaşık 200 bin kişilik nüfusu ile dikkat çekmektedir. Dışarıya göç veren ve son yıllarda nüfusu azalan bu kent, farklı yönleri ile ilgi görür. Gerek tarihi anlamda, gerek ise doğal güzellikler manasında ziyaret edilmesi gereken Çankırı, komşu il ve ilçelerin de gezilmesi ile doğru bir rota eşliğinde enfes tatların alınmasını sağlayacaktır.
Genel Bilgiler ve Tarihçe
Tarihi anlamda oldukça renkli bir geçmişe sahip olan Çankırı, milattan önce 7000 ila 5000 yılları arasındaki döneme denk gelen Neolitik Devir’den itibaren yerleşik hayatın izlerini taşıyan bir kent olarak tanımlanabilir. Öyle ki kentin kurulu olduğu bu coğrafyada Hititler, Frigyalılar, Persler, Büyük İskender, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Osmanlılar ve modern Türkiye Cumhuriyeti hüküm sürmüştür.
Bizanslıların hüküm sürdüğü yıllarda Germanikopolis ve Gangra isimleri ile bilinen kent, ardından ise Kengri adıyla anılmıştır. Cumhuriyet dönemine gelindiğinde ise kentin adı Çankırı olmuştur.
Karabük, Ankara, Bolu, Çorum, Kırıkkale ve Kastamonu kentlerinin komşu olduğu Çankırı, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alır.
Kızılırmak’ın kolları olan Acıçay ve Tatlıçay, belli bir noktada birleşir. Bu birleşim noktası ise kentin kurulu olduğu yerdir. Deniz seviyesinden 700 ila 800 metre kadar yüksekliği bulunan rakım değeri, geçmişten gelen yapıların da neden tepelere doğru yapıldığı ve mahallelerin kale eteklerinden başladığını açıklar.
İç Anadolu Bölgesi’nde egemen olan karasal iklim, burada da hüküm sürer. Kışlar oldukça serin ve sert geçerken, yazlar ise ılıktır.
Otogarı, Tren Garı
Çankırı, kara yolu ile rahat bir ulaşım sağlanabilen yerleşkeler arasındadır. Özellikle de araba ile gelip gitmek için yolları son derece müsaittir. Bununla beraber kara ulaşımında önemli rol oynayan otobüs seferleri de Çankırı otogarından hareket etmektedir.
Tren garı da aktif olan Çankırı’nın çeşitli hatlara uygun bir pozisyonda olduğu belirtilmelidir. Bu noktada söz konusu istasyonun faal hatların durağı olarak değerlendirildiği bilinir.
Havaalanı olmayan kent için uygun havaalanları arasında Esenboğa gelir. Hem başkent Ankara’ya ait bir havaalanı olduğu için sefer çokluğu, hem de mesafe bazında en yakın olan havaalanının burası olması, insanları bu noktada iter.
Gezilip Görülecek Yerler
Çankırı, Anadolu’da merkez bir konumda bulunmasından ve tarih boyunca türlü medeniyetler tarafından yerleşke olarak kullanılmasından ötürü çok çeşitli mekanlara sahiptir.
Çankırı Müzesi
Önemli taş eserlerin ve buluntuların sergilendiği bir yer olarak Çankırı Müzesi ciddi anlamda görülmesi gereken ilgi çekici bir yer olma özelliğini korumaktadır.
Cendere (Salman) Höyüğü
Çankırı’nın Ilgaz ilçesinin biraz daha güney doğu taraflarında kalan bu höyük, Cendere köyü sınırları dahilindedir. Çeşitli anıtsal yapılar burada bulunurken, kaya mezarlar ve kaya kilise gibi farklı el işi yapılar da dikkat çekmektedir.
Sakaeli Kaya Mezarları
Orta ilçesinde, merkeze 7 kilometre kadar uzaklıkta bulunan kaya mezarları, Roma ve Bizans dönemlerinden bu güne gelmiştir. İl merkezinden 72 kilometre kadar uzaklıkta bulunan bu mezarlar mutlak suretle görülmelidirler.
Çankırı Kalesi
Şehrin kuzey taraflarında bulunan ufak bir tepe üzerinde konuşlu durumdaki Çankırı Kalesi, moloz taşlar ve tuğla karışımları ile inşa edilmiştir. Şu anda sadece surların kalıntıları bulunan bu kale, geçmişte ise doğrudan doğruya bir yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.
Tuz Mağarası
Çankırı merkez ile arasında 20 kilometrelik bir mesafe bulunan mağara, Hititler döneminden kalmadır. Daha doğrusu, bu medeniyetin söz konusu tuz yataklarını işleten ilk medeniyet oldukları sanılmaktadır. Tuz elde etmek amacı ile işletilen bu yatakların etrafında el oyması bölümler bulunur. Çeşitli sarkıtlar, dikitler ve farklı özellikler barındıran unsurlar bu mağarada yer almaktadır.
Alpsarı (Korgun) Göleti
Bu coğrafyadaki pek çok gölden büyük olan Alpsarı, yaklaşık 227 bin metrekarelik bir alana sahiptir. Aynı zamanda bitki örtüsü de son derece güzel olduğu için gölet ve çevresi turistik bir mesire yeri olarak da geçer. Pek çok kimsenin bu alana gelip dinlendiği ve doğayla iç içe vakit geçirdiği bilinir.
Ilgaz – Kadın Çayırı
Çocuk şarkılarında geçen Ilgaz Dağı’nın eteklerinde kurulan Yeşil Ilgaz ilçesi, doğal güzelliklerinden ve temiz havasından ötürü tercih edilir. Kentin gezi rotası oluştururken en dikkat çeken seçeneklerinden birisi burasıdır.