Çorum'u Tanıyalım

Anadolu coğrafyasının en ilgi çekici ve en merak edilen kentleri arasında Çorum da yer alır. Gerek çok eski çağlardan kalma alanları, gerek doğası ve farklı unsurları gezginlerde merak uyandırırken, bu anlamda kentin tanınması ya da tanıtılması da bu tip faaliyetlere zemin oluşturacaktır.

Genel Bilgiler ve Tarihçe

Çorum kenti, Orta Karadeniz Bölgesi’nde, iç kısımlarda yer alır. Toprak sanayi ile üretim alanlarında önemli atılımların yapıldığı kentte, farklı ticaret unsurları ile ekonomik düzen döndürülür. Doğu kısımları Amasya’ya, güney kısımları Yozgat’a, batı kısımları Çankırı’ya, kuzey kısımları ise Sinop’a komşu olan kent, kuzeydoğu tarafından Samsun ve güney batı tarafından Kırıkkale ile temas halindedir.

Rakım olarak 820 metre mesafenin kayıtlara geçirildiği Çorum ile alakalı olarak Ankara’ya 244 kilometrelik mesafede bulunduğunu ifade etmek gerekebilir. İstanbul ise 608 kilometrelik uzaklıktadır.

Kent nüfusu önceki yıllara göre azalmakta, çünkü her ne kadar kent genelinde ticaret yapılsa da ekonomik temelli dış göçler ülkenin farklı kentlerine doğru gerçekleşmektedir.

Çorum ve çevresi, Paleolitik döneme kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Yontma Taş Çağı, Cilalı Taş Devri gibi dönemlerde Çorum ve civarında insan yerleşimlerinin olduğuna dair buluntular ön plana çıkmıştır. Alacahöyük, Büyük Güllücek, Boğazköy, Kuşsaray gibi yerlerde bu tarz eserlere rastlanılmıştır.

Hititlerin, Friglerin, Kimmerlerin, Perslerin, Galatların, Bizanslıların, Selçukluların, Danişmendlilerin, Moğolların, Eretnalıların, Osmanlıların hüküm sürdüğü bu coğrafya, modern Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli bir kenti olarak da günümüzde dikkat çeker.

Kentin merkezinde doğrudan doğruya ve kalıcı bir yerleşkenin oluşturulması 11. yüzyıla dayanır. Kent merkezini Müslümanlaşan Türkler kurmuştur. Kazı çalışmalarına yoğunlukların verildiği ve tarih araştırmacılarının daha çok kente uğradığı 1800’lü yıllardan bu yana ciddi anlamda buluntular elde edilmiştir.

Kentin bulunduğu alan yüksek bir plato olduğu için karasal iklimin sert özellikleri burada hissedilir. Yaz mevsimi sıcak ve kurak geçerken, kışlar ise soğuk ve yağışlıdır. Hatta kimi bahar ve yaz akşamları havanın serin olduğu söylenebilir.

Otogarı

Çorum kentine ulaşım için ya binek araçlar ile ya da otobüsler ile gelip gitmek mantıklı olacaktır. Kent merkezindeki otogardan büyük şehirler başta olmak üzere pek çok noktaya seferler düzenlenir. Karadeniz firmaları bu otogarda daha çok ağırlıktadır, çünkü Ankara – Çorum – Karadeniz Kentleri hattında pek çok firma kuzeydeki illere yolcu götürmektedir. Otogardan ilçelere ve köylere dolmuşlar da kalkar.

Kentte havaalanı olmamasından dolayı en yakın havaalanlarına ulaşım da dikkat çekerken, aktif bir tren garı da bulunmamaktadır.

Gezilip Görülecek Yerler

Hattuşaş – Boğazkale

Kent merkezine yakın bir konumda yer alan Hattuşaş Antik Kenti, Hititler zamanından kalmadır. O medeniyete başkentlik yapan Hattuşaş, şu anda Boğazköy olarak bilinir. Bu nedenle de tarihi kazılar için olsun, turistik geziler için olsun bölge fazlası ile rağbet görmektedir.

Çorum Müzesi

Kent merkezinde yer alan müze, pek çok eserin sergilendiği önemli bir nokta olarak anılır. Hattuşaş Antik Kenti’nde çıkarılan eseler ile Alacahöyük kazılarından elde edilen buluntuların sergilendiği bu müze, kolay bulunabilen bir noktadadır.

Çorum Kalesi

Kandiber Kalesi ve Çorum Kalesi, tarihe tanıklık etmiş önemli yapılar olarak görülür. Bu kaleye gidip görmek ve içini gezmek de mümkündür.

İskilip Kalesi

Önemli bir ilçe olan İskilip, aynı zamanda kalesi ile de meşhurdur. Sadece Türk tarihi açısından değil, yabancı tarih çalışmaları açısından da bu kale ve ilçe ziyaret edilir.

Saat Kulesi

Çorum kentinin tam merkezinde bulunan saat kulesi, aynı zamanda şehrin sembolleri arasındadır. Bu kule, Osmanlı sultanı 2. Abdulhamit’in önemli bir komutanı olan Hasan’ın hemşerilerine hediyesi olarak inşa edilmiştir.

Ulu Cami

Osmancık Caddesi’nde bulunan Ulu Cami, tarihi çok eskilere dayanan bir yapı olarak dikkat çeker. Ancak caminin tam anlamı ile ne zaman yaptırıldığı da bilinmemektedir. Edinilen bilgiler Selçuklu zamanına kadar inmeyi sağlarken, net veriler ortaya çıkarılamamıştır. Cami, Çorum’un en önemli mimari yapılarından birisi olarak kayıtlara geçmiştir.

Kargı Yaylası

Yayla, doğal güzellikleri ve farklı unsurları ile oldukça ilgi çekicidir. Aksu ve Gökçedoğan göletleri yaylaya sonradan yapılmışken, bu göletlerde alabalık da yetiştirilmektedir. Bol su kaynakları ve doğal güzellikleri yaylayı bambaşka bir havaya sokar.

İskilip Kaya Mezarları

İskilip ilçesinin merkezinde yer alan ve Roma dönemine ait olduğu belirlenen 100 metre yüksekliğindeki kayalar üzerine inşa edilen mezarlar, sütunlar ve anıt parçaları ile kendisi hakkında detayları ön plana çıkarmaktadır. Kabartmalar ve diğer şekiller de Roma döneminin kaya mezarlarının özelliklerinin ortaya çıkarılmasına da elbette ki yardımcı olmuştur.