Elazığ'ı Tanıyalım

Elazığ, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Yukarı Fırat Bölümü’ndeki bir kenttir. Şehrin komşu illeri arasında doğuda Bingöl, kuzeyde Tunceli, batı ve güney batıda Malatya, güneyde Diyarbakır bulunur. Şehir nüfusu ortalama olarak 400 binin üzerindedir.

Genel Bilgiler ve Tarihçe

Elâzığ ili, geçmişi çok eskilere dayanan tarihi şehirlerden birisidir. Kuruluşu,  MÖ 3000'li yıllara dayandığı düşünülmektedir. Bu il, Harput kentinin bir ova devamı niteliğinde olduğundan çok uzun yıllar boyunca Elazığ’a Harput denilmiştir. Harput’un Türklere geçmesi Malazgirt Meydan Muharebesi ile olmuş ve bölge Büyük Selçuklu Devleti’ne geçmiştir. Şehir Türkler ile birlikte gelişip büyümüştür. Önce Çubukoğulları Beyliği, ardından Harput Artuklıları Beyliği, daha sonrasında Moğollar bu bölgeye hakim olmuştur.

Bu devletlerden sonra Anadolu Selçuklu Devleti yönetimine giren Harput, Safevilerin istilasından sonra onların hakimiyetine geçse de, Çaldıran Savaşı ile Osmanlılar’ın eline geçmiştir. Osmanlı dönemi paşalarından Vali İsmail Paşa buraya tayin edildikten sonra, Mamuret-ül Aziz isminin verilmesini teklif etmiş ve kabul edilmiştir. Zaman içerisinde telaffuz zorluğundan dolayı kente El'aziz denilmeye başlanmıştır. Cumhuriyet döneminde Atatürk tarafından, El'azık adı verilmiş ve yine söyleniş kolaylığı nedeniyle en son Elâzığ olarak son halini almıştır.

Elazığ son derece verimli bir ovanın üzerinde kurulmuştur. Bölgede karasal iklim hüküm sürmektedir, ancak geçmiş dönemlerdeki sert karasal etkisi bölgeye yapılan barajların etkisi ile yumuşamıştır.

Havaalanı, Otogar, Tren İstasyonları, Feribot

Elâzığ, jeopolitik olarak etkili bir bölgededir. Doğu ile batıyı birbirine bağlayan yolların kesişiminde olan kent, karayolu ulaşımı açısından avantajlıdır. Asfaltı iyi olan bölge içerisinde olan Elazığ’dan özellikle Ankara’ya pek çok sefer bulunmaktadır. Yakın çevre illere de sürekli sefer bulunan ilde, Türkiye’deki diğer tüm illere de karayolu taşımacılığı sayesinde otobüs seferleri bulunabilmektedir. Otogara ulaşım kolaydır ve bu bölgeye gelen kişiler, otobüslerinden indiğinde şehir içi servisler ile gitmek istedikleri bölgeye rahatlıkla ulaşabilmektedir.

Elazığ’da raylı sistem de gelişmiş olup, tren istasyonları ile şehirlere ulaşım sağlanabilmektedir. Ankara-Kayseri-Sivas-Malatya demiryolu Elâzığ’dan geçmekte ve burada iki kola ayrılmaktadır. Bu iki koldan bir tanesi Diyarbakır-Batman arasında, diğer kol Palu-Genç- Muş-Tatvan arasında sefer yapmaktadır. İl içerisinde de 15 duraklı bir demir yolu sistemi bulunur.

Elazığ bölgesi ulaşım açısından zengin bir bölge olup, havayolu ulaşımına da sahiptir. Elâzığ Havaalanı 2012’de yenilenmiştir. Havalimanından gün içerisinde büyük şehirlere, yani Ankara-İstanbul-Antalya-İzmir’e seferler olmak ile birlikte, yurtdışı uçuşu olarak Düsseldorf ve Frankfurt'a da seferler bulunmaktadır.

Keban Baraj Gölü üzerinde bulunan feribot aracılığı ile Elazığ’ın Ağın ilçesi ile Tunceli’nin ilçeleri arasında ulaşım yapılabilmektedir.

Şehir içi ulaşımın da güçlü olduğu ilde, sürekli gün içerisinde seferde bulunan minibüslerle, 8 dakikada bir duraktan kalkarak il içerisinde ulaşmak istediğiniz noktalara rahatlıkla gidebileceğiniz belediye otobüsleriyle ulaşım sağlanabilmektedir.

Gezilip Görülebilecek Yerler

Elazığ, hem tarihi hem de kış turizmi başta olmak üzere, turistik bir öneme sahip bir kenttir. Sadece tarihi yerler değil, aynı zamanda turistik açıdan da yapılabilecek şehirde gezip görülebilecek pek çok farklı, özellikli yer de bulunmaktadır.

Elâzığ Ermeni Protestan Kilisesi

Elâzığ Protestan Kilisesi, Osmanlı döneminde inşa edilen bir protestan kilisesidir. Daha sonrasında bu Protestan Kilise, umumi tuvalet olarak kullanılmaya başlanmıştır. Cumhuriyet dönemde ise, kilise zaman zaman un fabrikası, pazar yeri ya da otopark olarak kullanılmıştır. Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nü tarafından koruma listesine eklenmesine rağmen, maalesef ki korunmamış ve farklı kullanımlardan dolayı zarar görmüştür.

Harput Antik Kenti

M.Ö. 20. Yy’dan kalıntılar bulunan Harput Antik Kenti, bir Açıkhava müzesi niteliğinde olan kültür beşiği gibidir. İçerisinde müze bulunan bu antik kentte, camileri kiliseler, Buzluk Mağarası gibi her yıl pek çok kişiyi çeken tarihi yapılara sahiptir. Harput Müzesi’nde kitabeler, İçme Höyüğü buluntuları gibi pek çok antik eser bulunmaktadır.

Harput Kalesi

Harput Kalesi, bir başka adıyla Süt Kalesi, Urartular zamanda yapılmış bir kaledir. Bu kalenin iç ve dış kale diye adlandırabilecek olan iki bölümü vardır. Yapımında harç karımı için su yerine süt kullanıldığı rivayet edildiğinden, ismine Süt Kalesi de denmektedir.

Hazarbaba Kayak Merkezi:

Hazarbaba Kayak Merkezi, Elazığ’ın en önemli turistik bölgeleri arasında yer alır. Kış turizmini seven, kayak yapmayı isteyenler açısından iyi bir tercih olan bu merkez, kentin Sivrice ilçesinin güneyinde bulunmaktadır. Merkezin kayak sporlarına oldukça elverişli bir pisti bulunur ve buraya gelenler için sadece kayak yapmayı değil, aynı zamanda bu güzel bölgede yeme içme imkanı sağlayan tesisler de sunulmuştur. Üstelik ulaşım için özel araca ihtiyaç duyulmadan, şehir merkezi ya da ilçe merkezlerinden bu bölgeye gelen otobüsler ile de kayak merkezine gelinebilmektedir. Bu da, hem Elazığ’a ilk defa gelen kişiler için bir konfor sağlamakta hem de Elazığ’da ya da çevresinde oturup kayak yapmaya gelenler için rahatlık oluşturmaktadır.