Gaziantep'i Tanıyalım
Anadolu coğrafyasının en eski kentleri arasında bulunan Antep, en kalabalık sekizinci ilimiz olarak dikkat çeker. Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip olan ve sürekli göç alan kent sanayi olarak da geliştiği için göz önündedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde son derece gelişmiş bir kent olarak örnek olan Antep, Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği kahramanlıktan ötürü “Gazi” unvanını almış bir kent olarak da tarihte yerini alır.
Genel Bilgiler ve Tarihçe
Kentin kayıtlara geçmiş en eski adı Antiochia ad Taurum’dur. Bu ismi Romalılar vermiş ve kullanmıştır. Latince’de bu isim “Toroslar’ın karşısındaki Antakya” anlamına gelir. Romalılar’dan sonra kenti ele geçirmiş olan Araplar ise bu isim yerine “Ayıntap” adını kullanmışlardır. Zaman içinde kullanıla kullanılan bu isim Antep haline gelmiş, Cumhuriyet ile beraber kent “Gaziantep” olarak anılmıştır.
Kent genelinde yapılan kazılar göstermektedir ki Gaziantep çok eski çağlardan bu yana yerleşim yeri olarak kullanılmaktadır. Zeugma Antik Kenti, bu antik kentten çıkarılan “Çingene Kızı” mozaiği gibi unsurlar kenti çok daha önemli ve değerli bir hale getirmektedir.
Yörenin en eski kenti, Dülük’tür. Paleolitik çağlardan bu yana kentte yerleşimin olduğunu kanıtlayan kazıların bu antik kentte kendini gösterdiği görülmektedir. Özellikle de ipek yolunun buradan geçmesi ile kentin değeri artmıştır. İlk önce Babil, ardından Hitit, sonrasında Mısır, Med, Asur ve Pers hakimiyeti altına giren kent, Makedonya ve Komagene gibi imparatorluklarca da yönetilmiştir. En son olarak Osmanlı yönetimine giren kent, modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile hak ettiği yere gelmiştir.
Kuzey kısımlarda Kahramanmaraş, doğuda Nizip, güneyde Kilis, batıda ise Nurdağı bulunur. Pek çok pınarın yer aldığı kentte hiç doğal göl bulunmaz.
Akdeniz İklimi’nin görüldüğü kentte, karasal iklimin de izleri fark edilir. Hele ki yaz ayları ve Eylül ayında kent çok sıcak olurken, kış aylarında ise çok soğuk zamanlar geçirilir.
Otogarı, Havaalanı, Tren İstasyonu
Kente en yakın liman İskenderun’dadır, o nedenle de deniz ulaşımından bahsetmek çok doğru olmayacaktır.
Tarih boyunca İpek Yolu başta olmak üzere çok önemli ticaret yollarının üzerinde konuşlandığı için kentin ulaşım çeşitleri son derece gelişmiş iken, bilhassa da kara yolları tüccarların kullanımından ötürü üst seviyededir. Avrupa, Asya, Afrika arasında köprü vazifesi gören önemli ticaret yolları buradan geçer. Dileyen herkes dilediği her yönden kente gerek binek aracı, gerek otobüsler ile gelebilir. Ülkemizin her yanında bu kente ve buradan da her yana otobüs seferleri vardır. Bunun için Antep Otogarı kullanılır.
Kent içinde demir yolları kullanılarak yük ve yolcu taşımacılığı yapılır. Öyle ki bu demir yolları 3 ayrı hat olarak dikkat çeker.
Hava yolu da son derece gelişmiş olan Gaziantep, Oğuzeli Havalimanı’na sahiptir. İç hat ve dış hat uçuşları ile öne çıkan bu hava alanı, kent merkezinden 20 kilometre kadar uzaklıkta bulunur.
Gezilip Görülecek Yerler
Tarihi açıdan önemi ve doğal güzellikleri ile fark yaratan Gaziantep, bu nedenle de çok farklı ve ilgi çekici yerlere sahiptir.
Ardıl (Köklüce) Kanyonu
Araban İlçesi’ne bağlı olan Köklüce köyünde Ardıl çayı geçerken, buradaki yumuşak kireç taşları da binlerce yıl boyunca kayaları oyduğu için kanyon oluşumu meydana gelmiştir. Suyu çok soğuk ve bir o kadar da temizdir. Ayrıca, yüzmek için doğal havuzlar da bulunur.
Zeugma Mozaik Müzesi
2011 yılında ffaliyete başlayan bu müze, aynı zamanda 1700 metrekarelik alanı ile dünyanın en büyük mozaik müzesi olma özelliğine sahiptir. Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan mozaikler burada sergilenir.
Rumkale
Gaziantep’in en güzel yerleri arasında gelen Rumkale, doğal ve muhteşem bir alandır. Tekne turları yapılabilen bu alanda dinlenmek ve eğlenmek mümkündür.
Gaziantep Kalesi
Çok geniş bir alanda kurulu olan kale, kentin simgeleri arasındadır. Üstelik kale içinde bir de müze bulunur ve bu müze isteyen herkes tarafından ziyaret edilebilir.
Dülük Mezarları
Gaziantep’e 11 kilometre kadar uzaklıkta bulunan Dülük Köyü ile çevresi, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak dikkat çeker. Yaklaşık 40 bin yıllık taş aletler, yer altı tapınakları ve görkemli kaya mezarlıkları burada bulunur.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi
Mutlaka uğranması gereken bir alan olarak merkezde yer alan Gaziantep Hayvanat Bahçesi dikkat çeker. Oldukça büyük ve bir o kadar da hayvan çeşitliliği burada görülebilir.
Botanik Bahçesi
Gaziantep ve çevresi başta olmak üzere, Anadolu’nun çeşitli yerlerine yetişen ya da yetişmeyen özel pek çok bitki türü bu bahçede yer almaktadır. Botanik Bahçesi ziyaretçilere açıktır.