Giresun Tanıyalım

Giresun, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz’e yakın taraflarında olan, Karadeniz’in sahil şeridi üzerinde kurulmuş illerinden birisidir. Karadeniz sahili ile sarmalanmış ilin güneyinde Kuzey Anadolu dağları yer almaktadır. Batısında Ordu ili, güneybatısında Sivas ile bütünleşmiş olan kent, güneydoğusunda Erzincan, doğu tarafında Gümüşhane ve kuzeydoğusunda da Trabzon ile sarmalanmış komşu illerin ortasında kalan bir ildir.

Genel Bilgiler ve Tarihçe

Antik dönemde, bu şehirde yaşayan topluluklar ile ilgili ilk edinilen bilgiler arasında, Hitit kaynaklarında yer alan ve "Kaşka" adıyla anılan savaşçı bir toplum olduğu öngörülmektedir. M.Ö. 7. Kolh (Tzan/Laz) halkı burada yaşamış, M.Ö. 6. yüzyılda da bu bölge Pers İmparatorluğu'nun eline geçmiştir. Pek çok savaşla mücadele eden bölge, Karadeniz şehirlerinin çoğunda olduğu gibi Roma İmparatorluğu himayesine girmiş ve 1300 yıl boyunca onların boyunduruğunda kalmıştır. Roma İmparatorluğu ve akabinde de Bizanslılar’dan sonra Türkmen Beyleri tarafından işgal edilmiştir. Trabzon İmparatorluğu’nu fetheden Osmanlı İmparatorluğu bünyesine giren kent, Osmanlı’da sancaklardan biri olarak görev yapmıştır.

Cumhuriyet döneminde, tamamen Müslümanların hakimiyetine giren şehirde, günümüzde de olduğu gibi geçmişte de bölgenin temel geçim kaynağı olan fındığın geliştirilmesi bu dönemde olmuştur. O dönemden günümüze kadar da geliştirilerek gelmiştir.

Giresun ili, Aksu ve Batlama vadileri arasında kurulmuştur. Bir yarımada niteliğinde olan bölgenin 2 km açığında Giresun Adası bulunur. Kent, Doğu Karadeniz Dağları'nın orta kesimleri ile çevrilmiştir. Bu dağlar, Giresun Dağları olarak adlandırılmaktadır. Ortalama dağ yükseklikleri 2000 metreyi bulmaktadır. İklimi Karadeniz iklimi olduğundan, kent bol yağış almakta ve kışlar ılıman geçerken yazlar da çok sıcak olmamakta ve özellikle yüksek kesimlerde serin bir yaz geçirilmektedir.

Havaalanı, Otogarı

Giresun’da ulaşım son derece kolaydır. Şehir içinde belediye otobüsleri ve aynı zamanda dolmuş hatları ile şehrin hemen her noktasına ulaşılabilirken, aynı zamanda şehirler arası yolculuklar için kentin kolay ulaşılabilen ve şehir merkezine uzak olmayan otogarı ile de Türkiye’nin hemen her yerine kolaylıkla ulaşmak mümkündür.

Şehirde yakın dönemde kurulmuş, Ordu-Giresun Havaalanı bulunmaktadır. Ülkenin büyük şehirlerine ulaşım açısından seferleri bulunan havaalanında, doğrudan seferi bulunmayan bölgelere de aktarmalı uçuşlar ile Türkiye’nin her yerine ulaşmak mümkün. Şehir içi servisler ile havaalanına kısa sürede varılabildiğinden, konfor ve rahatlık için havaalanı tercih edilebilmektedir.

Gezilip Görülebilecek Yerler

Giresun, Karadeniz’in tipik yapısı nedeniyle özellikle de yaylaları ile meşhurdur. Tertemiz doğası ve dinginliği ile tatilcilerin tercih sebebi olan kent, pek çok doğal güzelliği ile de öne çıkmaktadır. Tarihi yerlere sahip olan bu şehir, hem doğa turizmi hem de tarih turizmi için ideal olacaktır.

Kümbet Yaylası

Kümbet Yaylası, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en dikkat çekici ve meşhur yaylarından birisidir. 1640 metre yüksekliğe sahip olan yayla, Giresun'un 52 km güneyinde yer alır. Kentin Dereli ilçesinde olan yayla, ulaşım yolu açısından asfalt yolu sayesinde tatilcilere konfor sağlamaktadır. Dereli ile Kümbet Yaylası arasında bulunan 22 km’lik yol asfalt olduğundan ve buraya dolmuş seferleri bulunduğundan, kişisel aracınız olmasa dahi, yaz aylarında bu eşsiz doğa harikasına ulaşım mümkündür. Yaylada 5 yıldızlı otel konseptinde kalınabilecek güzel bir konaklama mekanı ile sağlık hizmetleri için sağlık ocağı, PTT, fırın, lokanta, oto tamircisi, kır kahvesi gibi imkanlar mevcuttur. Yaylaya varıldığında, Kümbet’in 2 km doğusunda kalan Aymaç tepesi, harika bir doğa görebileceğiniz mükemmel bir zirve olarak hatırlarınıza kazınacaktır.

Giresun Kalesi

Giresun Kalesi, Giresun'da bulunan tarihi alanlar içerisindedir. Kale son derece aktif olup, çeşitli etkinlikler ile öne çıkmaktadır. Kentin kuzey bölgesinde kalan kaleden neredeyse tüm şehir görülebilecek şekildedir. Kalenin tüm yapıları günümüze ulaşamasa da, günümüzde hala varlığını koruyan merkez kule ve güney sur duvarları oldukça ilgi çekicidir. Kalenin yapılışında Helenistik dönemin izleri bulunmaktadır. Antik dönem kaynaklarında da adı geçen Giresun Kalesi, Bronz Duvarlı Kale olarak adlandırılmıştır. Kalenin Pontus Kralı Pharnakes zamanında yapıldığı düşünülmektedir.

Gelevera Deresi

Şarkılara da konu olan Gelevera Deresi, Giresun’un Alucra ilçesine bağlı olan Akılbaba Dağları’ndan geçen derelerin vadilerden inerek bir araya gelmesiyle meydana gelir. Gelevera Deresi'nin geçtiği ve kollara ayrılmış olan Karaovacık Deresi üzerine Alaçamdere Barajı yapılmıştır.  Buranın turizm için uygun haline getirilmesi için uğraşılmakta ve Gelevera Deresi’ni merak edenleri ağırlama çalışmaları devam etmektedir.