İstanbul'u Tanıyalım
İstanbul, 15 milyona yakın nüfusuyla, Türkiye'nin en kalabalık şehridir. Hem turizm, hem kültürel, hem eğlence, hem eğitim ve daha pek çok unsur ile ülkedeki en önde gelen şehir olan İstanbul, tarihi süreçte de çok önemli bir kent olarak varlığını sürdürmektedir. Marmara Bölgesi’nde yer alan ve ülkenin kuzeybatısında yer alan İstanbul, çok önemli bir jeopolitik öneme sahip olan kıtalararası bir kenttir.
Genel Bilgiler ve Tarihçe
İstanbul, hem Avrupa hem de Asya kıtasında toprakları bulunan bir kenttir. İstanbul, tarihsel bir gelişim süreci içinde incelendiğinde, dünyanın en eski şehirlerinden biri olarak öne çıkar. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ve pek çok devletin başkentliğini üstlenen İstanbul, sırası ile Roma İmparatorluğu’na, Bizans İmparatorluğu’na, Latin İmparatorluğu’na ve Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmıştır.
Kentteki yaşamın 400.000 yıl önce başladığına dair buluntular, yapılan kazılarda ortaya çıkmıştır ve şehrin o dönemden günümüze kadar süregelen bir gelişme gösterdiği görülmektedir. İstanbul’un sakinleri düşünüldüğünde, bu şehirde yaşayan ilk sakinleri Avrupa Yakası'nda Byzantion ve Anadolu Yakası'nda Kalkedon’dur. Cumhuriyet’in kurulmasından sonra Türkiye’nin başkenti Ankara seçildiği için başkentlik vasfını yitiren İstanbul, yine de ülkenin ticaret, sanayi, ulaşım, kültür ve daha pek çok özelliği bünyesinde taşıyan etkisiyle bu noktalarda merkez olma özelliğini devam ettirmektedir.
Jeopolitik olarak, Karadeniz’i Marmara Denizi’ne bağlayan, iki yakayı yakalar arasında kurulan köprüler sayesinde birleştiren İstanbul, bu özellikleri nedeniyle tüm tarihi süreçte devletlerin egemenlik üstünlüklerini ele geçirmek için savaşılan bir toprak olmuştur.
İstanbul'un hemen her dönemde pek çok adı olmuştur. Sırası ile şehrin şimdiye kadar almış olduğu isimler sayılacak olursa; Byzantion, Augusta Antonina, Nova Roma, Konstantinopolis, Kostantiniyye, İslambol ve İstanbul olarak değişikliklere uğramıştır. Türklerin hâkim olduğu süreçte, bu kentin en benimsenen ve halen günümüzde de kullanılan ismi İstanbul olmuştur. Zaman içerisinde İstanbul Çakduryan, Kanatorya, Aylana, Vizenduvar gibi isimler almıştır.
Havaalanı, Otogar, Tren İstasyonları
Kent, ülkenin ulaşım noktasında en gelişmiş şehridir. Pek çok önemli iş kolunun hem kişi hem de yük taşımacılığı yapıldığından, İstanbul’un ulaşımına büyük önem verilmektedir. Kentte hem otogar, hem havalimanı, hem de tren bulunmaktadır. Şehir oldukça büyük bir insan kitlesi ile yaşamını sürdürdüğünden birden fazla otogar, yine birden fazla havaalanı bulunmaktadır. Üstelik buraya yapılan ziyaret sadece İstanbul için değil, çevre illerden gelen ve uçağı İstanbul’a inen yolcular için de büyük önem taşır. İstanbul’daki otogarlar, gün içerisinde Türkiye’nin her bölgesinde otobüs seferi yapabilmektedir. Şehir içi ulaşım da oldukça gelişmiş olduğundan, hem otogara giden ve şehir dışından gelip İstanbul içinde gideceği yere ulaşmaya çalışan kişiler, hem de havaalanında inenler için şehir içi servisler büyük konfor sağlamaktadır. Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanları şehrin olmazsa olmaz noktalarından birisidir ve havayolu taşımacılığı İstanbul’da büyük bir konfor sağlar. Aynı zamanda tren yolculukları için de tren farı bulunan İstanbul, her geçen gün gelişmeye devam etmektedir.
Gezilip Görülebilecek Yerler
İstanbul’un kendine has bir tarihi dokusu vardır. İstanbul’u ziyaret eden kişiler için tarihi, turistik, daha çok eğlenceli amaçlı gibi seçeneklerin bulunması, bu kentte neler yapılabileceğinin bir göstergesidir.
Eminönü – Balıkçılar
Eminönü, balık ekmek ile bütünleşen bir bölgedir. Ne zaman ya da kiminle gidilirse gidilsin, her daim balık ekmek için hasretle koşulan bir bölge olan Eminönü, yoğunluğu nedeniyle mekanlarda ayakta dahi yiyenler bulunmaktadır.
Galata Kulesi
Galata Kulesi’ne çıkan herkesin söyleyeceği ilk şey, neredeyse tüm şehri görebilmeyi sağlayan mükemmel manzarası olduğudur. Galata Kulesi’ne çıkmak ücretlidir, ancak fiyatlar uygundur. Bu hizmeti satın alarak harika manzaranın keyfini çıkarmak bir yana, kulenin eşsiz bir hizmeti olan kahvaltı satın alma imkânınız da olacaktır.
Boğaz Köprüsü
Boğaz köprüsü, gece ışıklandırması ile gündüz ise denizin üzerinden geçerken ki mükemmel manzarası ile kesinlikle görülmesi gereken bir noktadır. Ortaköy’den ya da Yeniköy’den rahatlıkla ve en güzel şekilde görülebilen köprünün manzara altında keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.
Rumeli Hisarı
Rumeli Hisarı Osmanlı döneminde yapılmıştır. Yapılış amacı, henüz fethedilmemiş olan İstanbul’u fethetme sırasında Anadolu Hisarı’ndan halat çekmek içindir. Son derece ilgi çekici olan bu yapıyı gelip görmek için her yık binlerce turist gelmektedir.
Süleymaniye Cami
Süleymaniye Camii, dönemin en önemli mimarlarından biri olan Mimar Sinan tarafından Kanuni Sultan Süleyman için yapılmıştır. Günümüze kadar korunarak ve eşsiz yapısıyla ulaşan cami, şehrin en görkemli yapılarından birisidir.
Emirgan Korusu
Buranın en önemli özelliği, mükemmel çiçek tarlalarını görebilme şansını elde edebileceğiniz çok özel bir koru olmasıdır. Hem Türkler ‘den hem de yabancılar tarafından ilgi gören Emirgan Korusu, cennet bahçesi gibi bir hava hissettirmektedir.
Yerebatan Sarnıcı
Yerebatan Sarnıcı, Bizanslılar zamanında imparatorların yaşadığı görkemli ve büyük sarayın, bölgedeki diğer yerler için de su depolayan, su deposu olarak kullanılan önemli bir bölgedir.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü
Üçüncü köprü olarak da bilinen ve kentin en yeni köprüsü olan Yavuz Sultan Selim köprüsü, adını 1. Selim’den alır. Kentin kuzey bölgesine yapılan köprünün İstanbul trafiğine çözüm olacağı düşünülmüştür.
Çırağan Sarayı
Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmış olan Çırağan Sarayı, Beşiktaş’ta bulunmasından ötürü “Beşiktaş Sarayı” olarak da bir dönem anılmıştır. İhtişamlı ve gösterişli bir duruma sahip olan saray, çeşitli balo, kutlama, tören ya da düğünler için kullanılmaktadır. Organizasyonların parlayan yıldızı olan saray muhakkak görülmelidir.
Kapalı Çarşı
Dünyaca ünlü bir Pazar yeri olarak bilinen Kapalı Çarşı, aranan her şeyin bulunabildiği, son derece dikkat çeken önemli bir merkezdir. Yerli ya da yabancı pek çok turist için bu merkez muhakkak görülmesi gereken yerler arasında gelir. Dileyenler alışveriş yaparken dileyenler ise çarşının tarihi yapısını inceleyebilirler.
Anadolu Hisarı
14. yüzyılda Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan bu hisar, Avrupa yakasında bulunan Rumeli Hisarı ile karşılıklı olan bu hisar, boğazın en dar noktasını teşkil eder. Tarihi evler, balıkçı barınakları ve farklı unsurlar ile bu hisar ve çevresi muhakkak gezilmeli, o tarihi hava solunarak hisarın görsel anlamda incelenmesi de sağlanmalıdır.
Fener Balat Cibali
Cibali Kapı, İstanbul’un fethi sırasında önemli bir nokta olarak dikkat çeker. Çünkü Cebe Ali Bey’in önderlik ettiği yeniçeriler, İstanbul’a ilk olarak burada bulunan sur kapılarını kırarak girmişlerdir. Fetih açısından bu nokta son derece kritiktir ve tarihi açıdan da buranın önemi bir hayli büyüktür.
Cihangir
Estetik sokakları ve görülmesi gereken parkları ile dikaktleri üzerine çeken Cihangir, aynı zamanda pek çok farklı dizinin de çekim alanıdır. Televizyon yapımcılarının sevdiği noktalardan olan Cihangir, manzaralı yerleri ve tarihi evleri ile de ilgi görmektedir. Dileyen herkes burayı da gezebilir.
Bebek Sahili
İstanbul’un huzur veren yerlerinden birisi olan Bebek Sahili, güzel denizi ve farklı mekanları ile gezginler için hoş bir yerleşkedir. Deniz kenarında bir şeyler yiyip içmek için muhakkak görülmesi gereken bu sahilde aranılan her çeşit yiyecek ve içecek de bulunabilir.