Karaman'ı Tanıyalım
İç Anadolu bölgesinde yer alan Karaman’ın kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin, doğusunda Silifke ve Ereğli, batısında İse Antalya ile komşu ildir. Genelde ova görünümünde olan Karaman’ın deniz seviyesinden yüksekliği 1033 metredir.
Karaman kentinin ilk kuruluş tarihi kesin olarak bilinmese de yapılan arkeolojik kazılar sonucunda, tarihte önemli bir yerleşim bölgesi, ticaret ve kültür merkezi olduğuna dair belgeler bulunmuştur.
Genel Bilgiler ve Tarihçe
Karaman’ın tarihi eski devirlere dayanır. Asırlar öncesine dayanan, Hititlerin himayesine girmesi, Frigyalıların ve sonra Lidyalıların istilasına uğraması, M.Ö. 5. asırda Perslerin hâkimiyetine girmesi yine o dönemlerin belgelerinden (yazıtlarından) öğrenilmiştir. Büyük İskender zamanında çok gelişmiş olmasına rağmen, istilaya uğrayarak, büyük hasara uğramıştır. Roma İmparatorluğunun ikiye bölünmesinden sonra (M.S. 395) Doğu Roma (Bizans)' nın idaresinde geçmiştir. İslam orduları tarafından iki defa fethedildi ise de yine Bizanslıların elinde kalmıştır. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra, Anadolu’nun Türkler tarafından fethine başlanması ile şehir, önce Danişmendlilerin, daha sonra Sultan İkinci Kılıç Arslan devrinde Anadolu Selçuklu Devletinin hâkimiyetine girdi (1165).
Çeşitli zamanlarda Osmanlılar ve diğer bazı devletler tarafından kısa sürelerle işgal edilen Karaman, kesin olarak Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmıştır. (1467). Karamanoğulları beyliği de böylece sona ermiştir. Osmanlılara bağlı bir eyalet haline getirilen, Birinci Dünya Harbinde işgale uğramayan illerimizdendir. Konya’ya bağlı ilçe iken 15 Haziran 1989’da resmen il olduğu onaylanmıştır.
Kara Yolu Ulaşımı
Otobüs terminali şehir merkezine yaklaşık 3 km uzaktadır. Terminalden şehir merkezine belediye otobüsleri, özel taksiler ve dolmuşlarla ulaşmak mümkündür.
Demir Yolu Ulaşımı
Tren garı şehir merkezine yaklaşık 1 km kadar uzaktadır. Aynı şekilde minibüs ve taksilerle şehir merkezine ulaşım sağlanır.
Gezilip Görülecek Yerler
Ermenek Kalesi
İçinde doğal mağaralarda bulunduran Ermenek kalesi, M.Ö yıllarda sığınak ve zindan olarak da kullanılmıştır. Karamanoğulları beyliğinin ilk kalesidir, günümüzde hala ayaktadır.
Karaman Kalesi
Selçuklu Devleti zamanında yapılan kale, iç kale ve dış kale olmak üzere iki yapıdan oluşmaktadır. Türkiye’nin en gösterişli kalelerinden biri olan karaman kalesinin günümüze kadar sadece iç kale olan kısmı sağlam olarak gelebilmiştir.
Aktekke Cami
Karamanoğulları döneminde tamamen taş kullanılarak yapılan cami, tek kubbeli, yüksek minareli ve büyük bir camidir.
Mennan Kalesi
Ermenek’te yer alan Mennan Kalesi, dik bir dağın üzerinde kayalarla inşa edilmiş bir kaledir. Tarihteki Karamanoğulları beylerinden Pir Ahmet Bey bu kaleden atlayarak intihar ettiği bilinmektedir.
Binbir Kilise
Şehirden 50 kilometre uzaklıkta Karadağ eteklerinde yer alan kilise yöreye gelen yabancı turistler tarafından oldukça sık ziyaret edilen bir kilisedir
Çeşmeli Kilisesi
Bizans dönemine ait olduğu bilinen kilisenin resmi kayıtlardaki adı Surp Asvadzadzin Ermeni Kilisesi’dir. Cumhuriyetin ilanından sonra 1980’li yıllara kadar cezaevi olarak kullanılmıştır. 2007 yılında ise Kültür Bakanlığı tarafından restore edilerek kilise olarak tekrar açılmıştır.
İncesu Mağarası
Kocaman bir tarihe ev sahipliği yapan Karaman’da ilginç bir atmosfere sahip olan İncesu Mağarası görülmesi gereken noktalardan biridir. Mağara özellikle Damlataş bakımından oldukça zengindir. Çok yağışlı dönemlerde İncesu Mağarası’nda küçük bir yeraltı nehri oluşarak akmaktadır.
Hürrem Dayı Evi
İl merkezine bağlı olan koçak dede mahallesinin içerisinde olan ev, geleneksel Türk ev mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak dikkat çekmektedir. Evin ahşap süslemeleri, kalem işi süslemeleri görenleri büyüleyecek kadar muhteşemdir. Ziyaretçilere açık ve görmeye değerdir.
Tartan Evi
Tartan sokakta bulunan Tartan evi, Karaman’ın köklü ailelerinden birine aittir. Tartan Evi’nin alt katı daha çok günlük kullanılan bir ortamdır. Mutfak, kiler, buzhane gibi bölümler alt katta yer alırken, üst katta ise oturma bölümleri ve yatak odaları yer almaktadır. Evin ahşap işlemeleri ve tavan işlemeleri ziyaretçilerin ilgisini çekecek kadar güzel ve sıra dışı bir görsellik sergilemektedir.
Hatuniye Medresesi
Osmanlı Sultanı Murat Hüdavendigar’ın kızı Nefise Sultan tarafından yaptırılmıştır. Mimarı ise Numan Bin Hoca Ahmet’tir. Medresenin sahip olduğu geometrik yazılar, bitkisel motifler günümüzde de dikkat çeken detaylar arasında olup, kapıları da bitkisel motifle süslenmiştir.
Manazan Mağaraları
Bizans döneminde ilk yerleşim yeri olarak kullanılan Manazan mağaraları, Taşkale’de bulunmaktadır. Büyük bir kaya kütlesinin içine oyulan mağaralar, şehir merkezine 40 kilometre uzaklıktadır. Mağara, beş kattan oluşmaktadır. Karaman’a gelen turistlerin merak ettiği ve mutlaka gezdiği yerler arasına girmeyi başarmıştır.
Değle Ören Yeri
Şehir merkezine 35 kilometre uzaklıkta bulunan Değle Ören Yeri, aynı zamanda Aziz Paul’un ziyaret ettiği yerlerden biridir. Ören yerinde Bizans dönemiyle tarihlendirilen 6 kilise kalıntısı bulunmaktadır. Bunların yanı sıra birçok kitabe de görülebilecek tarihi kalıntılar arasındadır. Ancak kiliseler yeterince korunamamış, günümüze birer harabe olarak gelebilmiştir.
Yöresel Yemekleri
Arabaşı (Arap Aşı), Toyga, paça, aşlık gibi çorba çeşitleri yörenin meşhur çorbalarındandır. Batırık, cibe, yaprak ve köy dolmalarıyla beraber, keşkek ve bulamaç da yörenin en yaygın yemeklerindendir.
Hediyelik Eşyalar; Ağaç oyma işçiliği olan hediyelik eşyalar, el işleri, nakış, oya, dantel gibi işler ve el dokuma halılarıyla el sanatı hediyelik eşyalar alabilirsiniz.
Zeyve Pazarı
Alışveriş yapmak isteyenler için, yöre halkının sattığı organik sebze ve meyveler dışında hediyelik eşyalar ile el sanatları ürünleri, dokumalar vb. ürünlerden hem kendinize hem de sevdiklerinize alabilirsiniz.