Kars'ı Tanıyalım

Kars, Türkiye'de bulunan en yüksek il merkezine sahip kentlerden birisidir. Ortalama 100 binden daha fazla nüfusa sahip olan kent, oldukça kozmopolit bir yapıya sahiptir. Pek çok etnik kökenli kişinin bir arada yaşadığı bir şehir olan Kars, kültürel farklılıkları ile kendi kültürünü oluşturan özel bir ildir. Türkiye Turizm Stratejisi 2023 için eylem planı listesine alınan 15 ilden biri olan Kars, Türkiye’nin Kafkasya’ya açılan kapılarından birisidir.

Genel Bilgiler ve Tarihçe

Kars ismine sahip olan kent, M.Ö. 130-127 tarihlerin bu yana gelmektedir. Kaynaklara göre, Kafkas Dağları’ndan gelen Bulgar Türkler'inin Velentur boyunun Karsak Oymağı’ndan dolayı kente Kars adı verildiği düşünülmektedir. Binlerce yıldır aynı adı taşıyan bir kent olan Kars’tan daha eski bir Türkçe isim taşıyan başka bir şehrin varlığına rastlanmamıştır. Bu bölge M.S. 9. Yy’da Vanand olarak adlandırılırken, bu bölgenin başkentliğini o bölgenin en güzide kenti olan Kars yapmıştır. O dönem de şehrin adı Ermenice Ghars veya Kars olduğu bilinmektedir. Gürcüce dilinde de şehrin adı Kariskalaki olarak geçmektedir.

Kars, Bagratlı Krallığı ve Cenub-u Garbi Kafkas Hükümeti'ne başkentlik yapmış olan bir şehirdir ve belli başlı şehirler haricinde, bir devlete başkentlik yapmış olan nadir kentlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Tarih öncesi çağlardan Paleolitik Dönemi’nde oldukça etkin bir rol oynayan Kars bölgesi, Mezolitik Dönemde de, Neolitik Dönemde de varlığını etkin şekilde sürdürmektedir. Tarihi çağlar başladığında Urartulardan Perslere, Selçuklulardan Osmanlılara kadar hemen her devlette çok önemli yere sahip olan Kars, Cumhuriyet dönemi ile birlikte, geçmişteki önemini halen korumaya devam etmiştir. Kentte, 2004 yılından beri Azerbaycan Başkonsolosluğu bulunmaktadır.

Genellikle yaylalardan oluşan Kars, Allahuekber Dağları ve Aladağ gibi dağların içerisindedir. Don vakalarıyla fazlasıyla karşılaşılan Kars'ta, karasal iklimin hüküm sürmesinden dolayı iklim oldukça sert geçmektedir. Yazlar kurak ve oldukça sıcak, kışlar da çok soğuk ve kar yağışlıdır.

Havaalanı, Otogar, Tren İstasyonları

Kars’ta şehri gelişmeye iten önemli parametrelerden biri olan üniversite gelmesi ile birlikte, pek çok açıdan özgün bir kent olan Kars’ta hem havayolu, hem kara yolu, hem de demiryolu ulaşımı bulunmaktadır. Havaalanı kent merkezine sadece 6 km olduğundan, ulaşım açısından konfor yaşanabilen şehirlerden birisidir. Tüm Türkiye’ye rahat ulaşım sağlanabilecek ve hemen her ile sefer bulunabilecek karayolu ulaşımına da sahip olan Kars, otogarının da yakın mesafede olması ve şehir içi ulaşımının da gelişmiş olmasından şehre gelenler için kolaylık sağlar. Yine demiryolu ulaşımında öne çıkan Doğu Ekspresi ile Kars ile Ankara, Kayseri, Sivas ve Erzurum arasında her gün sefer bulunmaktadır. Demiryolu açısından da her geçen gelişen bir kent olan Kars, dünya çapında tren seferleri yapılabilecek düzeye gelecektir.

Gezilip Görülebilecek Yerler

Kars, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile öne çıkan önemli şehirlerden birisidir. Kentte bulunan müzeler, kültürel yapılar ile dikkatleri üzerine çeken şehir, doğal yapıları ile de tatilcilerin ilgi odağında olmaktadır.

Asboğa Gölü

Asboğa Gölü, Kars’ın Sarıkamış ilçesinde bulunmaktadır. Doğal güzellikler açısından kentin en çok dikkat çeken noktalarından olan bu göl, turizm açısından hareketlendirilerek buraya gelen turistlerin bu önemli merkezi görmeleri sağlanmaktadır. Ulaşımı oldukça kolay ve Sarıkamış’a 11 km uzaklıkta olan göl, doğal su kaynaklarından oluşmaktadır.

Sarıkamış Kayak Merkezi

Sarıkamış Kayak Merkezi, Türkiye’nin en önemli 5 kış sporları merkezinden birisi olarak öne çıkar. Sarıçam ormanları ile çevrili olan kayak merkezi, her gün 15.000 kayakçıyı ağırlayabilecek kapasitededir. Ortalama 1.5 m kalınlığa kadar kar oluşan kayak merkezinde, sadece Alp Dağları’nda görülen kristal karın burada da bulunduğu ve bunun da kayakçılara büyük bir konfor sağladığı bilinmektedir. Kars’a 60 km. mesafede olan Sarıkamış Kayak Merkezi, ulaşım açısından zorlu bir yola sahip değildir.

Kars Kalesi

Kars Merkez Kalesi, Selçuklular döneminde, Selçuklu Devleti’ne bağlı olan Saltuklu Sultanı Melik İzzeddin tarafından verilen emirle dönemin veziri olan Firuz Akay tarafından yaptırılarak kente kazandırılmıştır. Timur tarafından savaş dönemlerinde yıkılan bu kale, Osmanlı Padişahı III. Murat tarafından verilen emirle Lala Mustafa Paşa tarafından tekrar yapılmıştır.

Ani Harabeleri

Ani Harabeleri Kars’a 48 kilometre mesafede bulunmaktadır. Harabeler bölge olarak Türkiye-Ermenistan sınırındadır. Harabelerin geçmişi M.Ö. 350-300 yıllarına dayanmaktadır ve Hristiyan Ermeniler açısından kutsal sayılmaktadır. Selçuklu eserleri de bulunan Ani, yıllar içerisinde çok fazla saldırıya maruz kalmış ve maalesef ki harabeye dönmüştür. Bu bölge İpek Yolu üzerinde bulunduğundan, geçmiş dönemlerde de çok önemli bir konuma sahiptir. 

Genç Kızlar Kilisesi

Türkiye- Ermenistan sınırında bulunan ve Kars-Arpaçay Nehri kıyısında olan Genç Kızlar Kilisesi, geçmişten günümüze kadar korunarak gelmiş önemli yapılardan birisidir. 13. Yy’da yapıldığı tahmin edilen kilisenin silindirik bir mimari yapısı vardır. Süslemeleri hala korunabilmiş olan bu kiliseye, Kars’a yolu düşenler uğramak keyifli olacaktır. Ulaşım açısından zor olan kiliseye özel araç ile gitmek kolaydır.