Kastamonu'yu Tanıyalım
Kastamonu, Karadeniz Bölgesi’nde yer alan, ortalama nüfusu 400 bine yakın olan bir kenttir. Çevre illerden Karabük, Sinop, Bartın, Çankırı ve Çorum ile çevrili olan Kastamonu, Karadeniz’e kıyısı olan bir şehirdir. Evliyalar şehri olarak bilinen kent, tarihi pek çok özelliği ile dikkat çeken şehirlerden birisi olmaktadır.
Genel Bilgiler ve Tarihçe
Kastamonu şehrinin ismi ile ilgili tam bir net görüş bulunmamaktadır. Ancak, Bizans döneminde bu bölgenin hakimiyetinde olan Komnenos hanedanlığına Kastra-Komnen denildiği bilinmekte ve şehrin isminin de buradan geldiği düşünülmektedir. Kastra-Komne, Komnenlerin Kalesi anlamında kullanılmaktadır. Bu dönemde, hanedanlığın bıraktığı yazılı kaynaklarda, şehrin adı Castamon olarak geçmektedir. Yine başka bir görüş de der ki, Sümerlerin kolu olan Gas halkı bu bölgede yaşamıştır ve kent Gasların şehri anlamına gelen Gastumanna olarak adlandırılmıştır. Tuman, Tumanna ise kelime anlamı olarak Sümerlerde şehir olarak geçmektedir.
Tarih öncesi dönemlerden de kalıntılara ulaşılan ve geçmişi bu denli eski olan Kastamonu, M.Ö. 50 binli yıllara kadar varan bir tarihe sahip olduğunu göstermektedir. Kaşkalar’dan Hititlere, Roma döneminden Bizanslılara, Anadolu beylikleri döneminden Osmanlı İmparatorluğu’na ve son olarak da Cumhuriyet Dönemi ile Türkiye’ye ev sahipliği yapan Kastamonu, hem tarihi açıdan hem de Cumhuriyet Dönemi açısından önemli gelişmelerin merkezi olmuştur.
Çanakkale Türküsü’nün yazarı, Kastamonulu aşık Yorgansız Ali gibi efsaneleri bağrından çıkarmış olan kent, aynı zamanda Atatürk yaptığı Kastamonu gezisinde, kentin İnebolu ilçesinde “Şapka Devrimi’ni açıkladığı önemli bir bölgedir.
İlkim olarak iki farklı iklim görülen kentte, hem Karadeniz hem de karasal iklimin hakimiyeti vardır. Kıyı kesiminde Küre Dağları’nın iç kesim ile kıyı kesimi arasında bir duvar görevi görmesi nedeniyle, Karaniz iklimi daha çok kıyıda hakimiyet sürdürdüğünden yağış oranı fazla olmaktadır.
Havaalanı, Otogar, Tren İstasyonları
Kentin, Türkiye’nin genelinde olduğu gibi, en çok gelişmiş ulaşım şekli karayolu üzerindendir. Türkiye’nin her noktasına ulaşım sağlanabilecek otobüs seferi bulunan Kastamonu’da, otogara ulaşımın kolay olması da şehir için bir avantajdır. Aynı zamanda havayolu açısından da, şehre gelecek kişilere konfor sağlayabilen Kastamonu’da havaalanı şehir merkezine sadece 10 km uzaklıktadır. İstanbul’a direkt uçuşları olan kentin, diğer illere aktarmalı olarak seferleri bulunmaktadır. Henüz bir demiryolu ulaşımı bulunmayan kentte, projelendirilmiş olan demiryolu planları bulunmaktadır.
Gezilip Görülebilecek Yerler
Dünyaca ünlü milli parklara sahip olan, kültürel olarak gezip görülebilecek pek çok özelliği bulunan, tarihsel süreçlerde önemli rol üstlenen, doğası ile kendine aşık edebilecek kentlerden olan Kastamonu, ister yazın ister kışın gidilsin, her mevsim sizi mükemmel şekilde kucaklayabilecek bir kenttir. Buraya gezmeye gelenler, kesinlikle yaptıkları gezilerinden memnun ayrılacaklardır.
Zımbıllı Tepe Höyüğü
Zımbıllı Tepe Höyüğü, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yer almaktadır. Tarihi açıdan incelendiğinde, buranın M.Ö. 64 yılında mesken tutulduğu görülmektedir. Romalılar döneminde kurulan bu alan, günümüzde de arkeolojik kazıların devam ettiği özel bir antik kent niteliği taşımaktadır.
Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi
Kastamonu şehir merkezinde bulunan Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi, 1870’de yapılmıştır. Bu konak, şu an müze olarak görev yaparken, bünyesinde çok zengin içerikler de taşımaktadır. El sanatları örneklerinden kunduracılığa, dokumacılıktan urgancılığa kadar pek çok sanat dalının örneklerini bu müzede bulmak mümkündür. Bir ev havasını hala taşıyan müzede, gelin odasından misafir odasına, oturma odasından günlük odaya kadar pek çok bölüm vardır.
Kuyluç Mağarası
Kastamonu’nun Şenpazar ilçesinde bulunan Kuyluç Mağarası, yapısı ile dikkatleri üzerine çeken ve turistlerin akın etmesini sağlayan özelliklere sahiptir. Mağaranın ağzı o kadar geniştir ki, Türkiye’nin bilinen en derin noktası Çukurpınar Düdeni’nden daha geniştir. Harika bir güzelliğe sahip bu mağarayı gezerken, Kastamonu’nun tadını çıkarmaya başladığınızı hissedeceksiniz.
Çatak Kanyonu
Çatak Kanyonu, Kastamonu’nun birbirinden farklı doğal güzellikleri ile birlikte, kentin öne çıkan en önemli yapılarından birisidir. Bu kanyon, dünyanın 4. büyük kanyonu olma özelliğini taşır. Oldukça orijinal, biraz vahşi bir duruşa sahip olan bu kanyonu görmek zahmetlidir. Ancak bölgede gözetleme noktası bulunmaktadır ve kanyon bu gözetleme noktasından keyifle seyredilebilir.
Küre Milli Parkları
Küre Dağları, koruma altına alınan bir bölgedir. Bu bölgenin önemli büyüklükteki bir kısmı da milli parklar olarak ilan edilmiştir. Kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri olan ve bakir bir alan olarak pek çok canlının yaban hayatını sunan Küre Milli Parkları, kendine has mikro kliması, kanyonları, vadileri, akarsu ve şelaleleriyle mükemmel bir görünüme sahiptir.
Kastamonu Plaj ve Koyları
Deniz turizmi benim için önemlidir diyenler için de iyi seçenekler sunan Kastamonu, Cide, Doğanyurt, İnebolu, Çatalzeytin, Bozkurt, Abana’da plajlar ve koylara sahip bölgelerdir. Kastamonu, uzun sahil şeridine sahip olması ile öne çıktığından, bir taraf alabildiğine deniz ve mavilik, bir taraf ormanlar ve yeşillik ile eşsiz bir doğaya sahiptir. Kastamonu’ya yolu düşenler için gezip görülecek çok yer vardır ve bu harikaları yaşamak için, mutlaka yolunuz bu kente düşmelidir.