Kayseri'yi Tanıyalım
Kayseri, ortalama 1 buçuk milyona yakın nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık illeri arasında yer alan, İç Anadolu Bölgesi’nin Ankara ve Konya'dan sonraki en büyük üçüncü büyük kenti olan ve sanayisi ile öne çıkan bir şehridir. Komşu illeri içerisinde Yozgat, Sivas, Kahramanmaraş, Adana, Niğde, Nevşehir bulunmaktadır. Tüm dünyadaki en eski şehirlerden biri olan Kayseri, hem tarihi hem de turistik açıdan çok önemli bir kenttir.
Genel Bilgiler ve Tarihçe
Kayseri, tarih boyunca farklı isimler almış bir kenttir. Latince adı Caesarea, Yunanca adı Kaysaria olan şehrin eski isimleri ise Mazaka ve Kaisareia (Fransızca Césarée)'dır. Kayser ile Kaysar ise, Osmanlıca’da ya da Arapça’daki isimleri olduğundan, İslam dünyasında bu şekilde bilinmektedir. Osmanlı döneminin padişahlarından biri olan II. Mehmed ve sonrasında Kayser-i Rum unvanı da şehir için kullanılan isimler arasında yer almaktadır. Caesar olarak adlandırılan isim ise, temelde Romalı Caius Julius Caesar'dan gelmektedir. Klasik çağlarda ise bu bölgeye Kapadokya denilmiştir.
İpekyolu’ndan geçtiği için oldukça uğrak bir noktada olan, tarih boyunca jeopolitik öneme sahip olmuş olan Kayseri, pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Kayserinin 6000 yıllık bir geçmişi olduğu düşünülmektedir. M.Ö. 4000 yılından başlayan bu tarih, M.S. 2000 yıllarına kadar önemini koruyarak günümüze kadar gelen kent, önce Hititler’e ev sahipliği yapmıştır. Hititler buraya Kültepe şehrini kurmuştur. Bu dönemde Asurlular ile ticaret yapıldığına dair arkeolojik kazılar da bulunmaktadır. Ardından pek çok kez farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Kayseri, geçmişten günümüze Bizans döneminden başlayarak Anadolu Selçuklu Devleti dönemini, Anadolu beylikleri dönemini, ardından Osmanlı Devleti dönemini ve daha sonra da Cumhuriyet dönemini yaşamış ve böylelikle Türkiye’nin güzide kentlerinden birisi olmuştur.
Havaalanı, Otogar, Tren İstasyonları
Şehrin içinde, toplu taşıma olarak oldukça rahat ve konforlu şekilde yolculuk yapmak mümkün. Şehir içi belediye otobüsleri, dolmuşlar sürekli işlev halinde olmak ile birlikte, aynı zamanda kentin içerisinde hafif raylı tramvay hattı olarak nitelendirilen Kayseray bulunmaktadır. Hemen her kentte olduğu gibi karayolu taşımacılığı oldukça gelişmiştir. Otogar şehirde kolay şekilde ulaşılabilecek bir noktadadır ve şehir içi servisler bu konuda şehre gelenlere yardım etmektedir. Türkiye’nin hemen her yerine otobüs seferi bulmak Kayseri’de mümkündür. Kayseri oldukça büyük ve gelişmiş bir il olması ile birlikte, kendine has ve pek çok sefer yapılan Erkilet Havalimanı’na sahip. Kente gelmek için uçak yolculuğunun konforunu sunan kente pek çok noktadan uçuş gerçekleşmektedir. Yine havalimanı taşımacılığı ile havaalanına ulaşım rahattır. Gelişmiş bir demiryolu ulaşımına da sahip olan kent, raylı sistemler konusunda da ulaşımda konfor sağlayan özelliklere sahiptir. Erciyes Ekspresi hattında bulunan Kayseri, pek çok noktaya ulaşım sağlamaktadır. Aynı zamana çevre illerden de buraya tren yolculuğu ile ulaşmak mümkündür.
Gezilip Görülebilecek Yerler
Kayseri, geçmişten günümüze kadar çok önemli bir öneme sahip bir il olduğundan, çok gelişmiş bir tarihi bulunmaktadır. Hem tarihi özellikleri sayesinde görülebilecek pek çok önemli merkeze hem de doğasıyla öne çıkan kent, tatilcilerin memnun ayrılacağı bir kültür turizmine ev sahipliği yapabiecek niteliktedir.
Kayseri Atatürk Evi
Kurtuluş Savaşı sırasında, Sivas Kongresi’nin ya ardından Atatürk Kayseri’ye gelmiş, geldiği dönemde de İmamzade Raşit Ağa Konağı’nda misafir olmuş ve burada kalmıştır. 19. Yy’da inşa edilmiş olan İmamzade Raşit Ağa Konağı, çok önemli bir mimari eserdir. Hem Atatürk burada kaldığı hem de tarihi bir dokusu olduğundan, bu konak Atatürk evi olarak düzenlenmiş ve çeşitli düzenlemeler yapılarak halka açılmıştır. Kayseri’ye yolu düşenler, tarihi bir ruhu yaşamaları için mutlaka buraya uğramalıdır.
Hasbek Kadı Kümbeti
Kayseri’nin şehir merkezine oldukça yakın bir bölgesi olan Hastane Caddesi’nde yer alan Hasbek Kadı Kümbeti, Selçuklu döneminden bu yana günümüze kadar ulaşmış en eski kümbetlerinden birisidir. 1184-1185 yılları arasında yapılan bu kümbet, sekizgen yapılı bir mimarisi vardır. Kümbetin içinde sandukalar bulunmamaktadır, ancak yine de şehir merkezi gezilirken Kayseri kesinlikle gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır.
Agias Prokopis Kilisesi
Kayseri-Melikgazi’ye bağlı olan Ağırnas Kasabası, pek çok kasabadan farklı bir özelliğe sahiptir. Bu kasabada, tarihteki en önemli mimari eserlere sahip mimarlardan biri olan Mimar Sinan doğmuştur ve kasabada keşfedilmeyi bekleyen pek çok önemli yapı vardır. Bu kasabada yer alan Agias Prokopis Kilisesi, 1857 yılında yapılmıştır. Geçmişten bu güne kadar zarar gördüğü durumlar da yaşanmış olan kilise, yakın dönemde restorasyon çalışması ile yeniden şahlandırılmış ve turistlerin ziyaretlerine açılmıştır.
Ağırnas Yeraltı Şehri
Yine çok önemli yapılara sahip olan Kayseri’nin Ağırnas Kasabası’nda, son derece ilgi çekici olan Ağırnas Yeraltı Şehri bulunmaktadır. Milattan önceki dönemlerde yapıldığı düşünülen bu yeraltı şehri, ilk Hristiyanlık dönemi eserleri arasında yer alır. Mağaraları gezmek isteyen ve merak edenler için bu yeraltı şehri, yılın her günü hizmet vermekte ve ziyaretçi kabul etmektedir.