Konya'yı Tanıyalım
Konya, 2 milyonun üzerindeki nüfus sayısıyla, Türkiye'de bulunan şehirlerin içerisinde en kalabalık şehirlerden birisi olarak öne çıkar. Üstelik yüzölçümü açısından Türkiye’nin en büyük alanına sahip bir kenti olan Konya, bir büyükşehir statüsündedir. Oldukça önemli bir sanayi kenti olan Konya, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile öne çıkan güzel bir şehirdir.
Genel Bilgiler ve Tarihçe
Şehrin ismi olan Konya’nın İkon sözcüğünden geldiğine inanılmaktadır. İkon, kutsal tasvir demektir. Bir efsane olarak anlatılsa da, genel inanış olarak şehre bir ejderhanın dadandığı, cesur bir kişinin bu ejderhayı öldürdüğü ve bu sebeple de bu kişiye büyük bir şükran duyulmasından dolayı da adına anıt dikildiği söylenir. İşte bu anıtın adı da İkonion’dur. Bizans kaynaklarında da şehrin ismi Tokonion olarak geçmektedir. Ancak bu isimler haricinde şehre Conium, Cogna, Konia benzeri isimler de verilmiştir. Araplar ise kente Kuniya demişlerdir. Selçukluların ve Osmanlıların döneminde Konya olarak söylenen şehrin adı, Cumhuriyet dönemi itibariyle ve günümüzde halen Konya olarak kullanılmaktadır.
Geçmiş dönemlerde de pek çok millete ev sahipliği yapmış olan Konya’nın geçmişi tarih öncesi dönemlere dayanmaktadır. Cilalı Taş Devri ile başlamak üzere, Erken Bronz Çağları dönemi ile ilgili kazılarda ortaya çıkan bulgular vardır. Şimdiye kadar bulunmuş olan en eski ve eski olduğu kadar da şaşırtıcı derece gelişmiş yerleşim merkezlerinden biri olan Çatalhöyük, Konya’da bulunmaktadır. Çatalhöyük, yapısı ve görselliği ile bu denli öne çıkan bir yer olduğundan dolayı, UNESCO 2012’de bu antik kenti Dünya Miras Listesi'ne almıştır.
Tarihsel süreçte Hititlerden Romalılara, Selçuklulardan Osmanlılara hemen her devlet için önemli bir nokta olmuştur. Anadolu Selçukluları ile Karamanoğulları’na başkentlik, Osmanlı’da şehzadelerin gittiği sancak olarak hizmet veren şehir, göller açısından zengin bir bölgede bulunur. Karasal iklimin hakim olduğu bölgede, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farklı fazladır.
Havaalanı, Otogar, Tren İstasyonları
Konya, Denizli’nin önemli illerinden birisidir. Son derece büyük olan bu kentin ulaşım sistemi de gelişmiştir. Hem karayolu, hem havayolu ve hem de tren ile yolculuk yapmak mümkündür. Karayolu sistemi için otogar önemli bir yerdir ve Konya’da otogara ulaşmak son derece kolay olup şehir merkezindedir. Türkiye’nin her yerine otobüsler ile ulaşmak mümkün olsa da, bunun yanı sıra, Konya Havalimanı sayesinde hızlı ve konforlu bir ulaşım sağlanabilmektedir. Hem uçaklar hem de otobüslere ulaşım sağlamak için şehir içi servislerinin de gelişmiş olduğu kentte, aynı zamanda tren ile yolculuk yapmak da bir diğer ulaşım yollarından biri olarak öne çıkar. Hatta Konya’dan hızlı tren seferleri de geçmektedir.
Gezilip Görülebilecek Yerler
Konya, turistik açıdan ve doğayı en güzel hali ile yansıtan özellikleri ile öne çıkan bir şehir olmasına karşın, tarihi dokusu çok güçlü illerden birisidir.
Tuz Gölü
Tuz Gölü, Türkiye’nin tuz ihtiyacının karşılandığı bir tuz ambarıdır ve bu gölün bir kısmı Konya il sınırlarında bulunmaktadır. Tatile çıkan kişiler kocaman bir gölün tuz ile kaplı olmasını hayretle izlerken, gölün üzerinde yürüme şansını da elde etmektedir. Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, 12 m derinliktedir.
Acıgöl
Acıgöl, Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunmakta olan ve Karapınar-Ereğli yolu üzerinde yer alan bir göldür. Bir volkanik göl olarak dikkat çeken Acıgöl’ün yapısındaki magnezyum sülfat nedeniyle canlı yaşamına uygun olmasa da, çevresi tatilciler için oldukça dikkat çekicidir. Özellikle de doğa ile iç içe olmayı sevenler, göl çevresinde bu huzura kavuşabilirler.
Mevlana Müzesi
Mevlana, ülkemizde yaşamış olan çok önemli bir tarihi kişiliktir. Mevlana’nın dergahı Konya’dadır ve Mevlana Müzesi de bu dergahta bulunan bir yapının içerisindedir. Bu müzeye Mevlana Türbesi de denilmektedir. Müzenin bahçesinde Osmanlı padişahlarından I. Selim’in yaptırdığı bir şadırvan vardır ve bu şadırvanın göbeğini Germiyanoğulları Beyliği tarafından Osmanlı’ya hediye edilmiştir. Türbeye her yıl çok sayıda insan gelmektedir. Tatilciler için eşsiz bir tarihi gezi niteliği yaşatan bu müze, ücretsiz olmadan önce ülkemizin en çok gelir sağlayan ve en çok kişiyi ağırlayan ikinci müzesi olma ünvanı bulunmaktadır.
Alâeddin Camii
Konya'nın Alâeddin Tepesi’nde yer alan Alâeddin Camii, Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yapılmış ve günümüze kadar gelmiştir. Konya’da bulunan en eski ve buna keza en büyük camisi olan Alâeddin Camii, pek çok hükümdarın emeğinden geçmiş ve bir harman ile tamamlanmıştır. Selçuklu hükümdarları açısından son derece önemli olan bu camide, 8 tane hükümdarın mezarı bulunmaktadır. Bu mezarlar, I. Alaeddin Keykubad’a, I. Rükneddin Mesud’a, I. Kılıç Arslan’a, IV. Kılıç Arslan’a, II. Süleyman Şah’a, I. Gıyaseddin Keyhüsrev’e, II. Gıyaseddin Keyhüsrev’e ve III. Gıyaseddin Keyhüsrev’e aittir.
Aziz Pavlus Kilisesi
Konya'nın Meram ilçesinde yer alan Aziz Pavlos Kilisesi, bir Roma Katolik Kilisesi olarak önemli bir tarihi yapıdır. Bu kilisenin en önemli özelliği, Konya’da bulunan tek kilise olmasıdır. 1963 senesinde restore dilen kilise, merak eden ve Konya’yı ziyaret edenler için iyi bir gezi noktası olacaktır.