Malatya'yı Tanıyalım
Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde bulunan ve bulunduğu konumda bölgenin en gelişmiş şehri olan Malatya İlk olarak Hitit döneminde kurulmuştur. Malatya, kayısı diyarı olarak bilinen bir ildir ve yetişen kayısılar, dünya genelinde ün kazanmayı başarmıştır. Özenle yetiştirilen kayısıların alıcıları önceden hazırdır. Yaş meyve olarak tüketmenin dışında kurutulan kayısı ve gün kurusu da Malatya’nın altın cevheri gibidir. Doğusunda Elazığ ve Diyarbakır, batısında Sivas ve Kahramanmaraş, kuzeyinde Erzincan, güneyinde Adıyaman illeri ile komşudur. Zengin mutfak kültürüne sahip olan Malatya’nın bilinen en meşhur yemeği sulu köftedir.
Genel Genel Bilgiler ve Tarihçe
Bölgede Türkler ve Kürtler daima beraber yaşamışlardır. Hititler M.Ö. 2000 yıllarının başında bu bölgede hüküm sürmeye başlamışlardır. Asur Kralı Sanherib (M.Ö. 705-M.Ö. 681) döneminde Asur egemenliğine giren Malatya, daha sonra Med ve Perslerin hâkimiyetine girmiştir. M.Ö. IV. yüzyılda Makedonya Kralı İskender'in Anadolu'yu ele geçirmesinden sonra, Malatya Helenistik kültürün etkisinde kalmıştır. Bu tarihten sonra Malatya sırasıyla, Medlerin, Perslerin, Romalıların, Bizanslıların, Selçukluların egemenliği altına girmiştir.
1515 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğunun yönetimi altına giren Malatya, Harput Vilayeti’ne bağlı iken, Cumhuriyetin ilanı ile birlikte 20 Nisan 1924 tarihinde il olmuştur.
Hava Yolu İle Ulaşım
Malatya da bir havaalanı vardır. Hem yurt içindeki illerden hem yurt dışından Malatya havaalanına uçuşlar mevcuttur. Hava limanı şehir merkezine yaklaşık 1 km kadar mesafededir.
Karayolu İle Ulaşım
Malatya Otogarına Türkiye’deki hemen hemen tüm illerden otobüs seferleri düzenlenmektedir. Otogar şehir merkezinde bulunmaktadır.
Demiryolu İle Ulaşım
Son yıllarda yapılan yeni çalışmalar ile hem bakım onarım yapılarak, hem de ek istasyonlar konularak tren yolları eskiye oranla geliştirilmiştir.
Gezilip Görülecek Yerler;
Malatya Kalesi
İl merkezine 11 kilometre uzaklıkta olup, Battalgazi ilçesinin sınırları içinde bulunmaktadır. Kalenin yapımına M.S. 79 yılında başlanmış fakat çok uzun bir süre bitirilememiştir. Titus Livius'un başlatmış olduğu kale, Bizans İmparatoru Justianus döneminde bitirilmiştir. Kale, zaman içerisinde harap olmuş, Danişmentliler döneminde ise bir onarım geçirmiştir. Günümüze ise çok az sayıda bir kalıntısı kalmıştır.
Günpınar Şelalesi
Darende ilçesinde bulunan Günpınar Şelalesi, hem yüksekten düşen sularının görkemiyle hem de çevresini saran ağaçlarıyla doğanın en benzersiz güzellikleri arasındadır. Günpınar Çayı'ndan oluşan şelale, yıl içerisinde fazlasıyla ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Battalgazi Ulu Camii
Battalgazi Ulu Camii, I. Alaaddin Keykubat döneminde yaptırılmıştır. 1220'lü yıllarda inşa edilen caminin mimarı, Yakub bin Ebubekir'dir ve yapının hat işlerini Ahmed bin Yakub yapmıştır. Bazı yenilenmeler ve ilaveler ile caminin ilk orijinal hali değişmiştir.
Beşkonaklar Etnografya Müzesi
Sinema Caddesi üzerinde olan Beşkonaklar Etnografya Müzesi'nde yöre halkının geçmişte kullandığı eşyalar, geleneksel kıyafetler sergilenmektedir. Cep saatleri, yüzükler, tespihler, ağırlık ölçü aletleri, kazanlar, tepsiler, çakmaklar ve aydınlatma araçları sergilenen diğer parçalar arasındadır.
Karakaya Baraj Gölü
Atatürk Barajı'ndan sonra Türkiye'nin ikinci büyük barajı olan Karakaya Barajı, yakın bir zamanda Kültür Bakanlığınca Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak kabul edilmiştir. Hem görsel açıdan hem de sulama ihtiyacına cevap vermesi açısından önemli bir barajımızdır.
Levent Vadisi Tanıtımı
Doğanın en güzel görüntüsünün izlenebileceği Levent Vadisi’ndeki mağaralar ilginç yüzey şekilleri ile görenlere şaşkınlık yaratmakta ve keyifli anlar yaşatmaktadır. Akçadağ ilçesinde bulunan vadide, yüzey araştırmaları yapılmıştır. Yapılan araştırmalarda bölgede bulunan kabartmaların Geç Hitit Çağı dönemlerine ait olduğu bilgisi ortaya çıkarılmıştır. Levent Vadisi'nde trekking ve motor sporları yapılabilen gezi turları da mevcuttur.
Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı
Tam bir Osmanlı kervansarayı özelliği taşıyan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, IV. Murat zamanında Bosnalı Silahtar Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Adını, yaptırdığı kişiden alan kervansaray, Battalgazi ilçesinde bulunmaktadır. Uzmanların yaptığı araştırmalarda, kervansarayın dış mekânlarının dükkân olarak kullanıldığı bilgisi ortaya çıkmıştır. 12 odası misafirlere ayrılmış ve misafirlere uygun tasarlanmıştır. Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayında bir havuz, 2 hancı odası bulunmaktadır.
Arslantepe Höyüğü Tanıtımı
Türkiye'nin en büyük höyüklerinden biridir. Bölgede ilk arkeolojik kazılar 1932 yılında Fransız arkeologlar tarafından başlatılmıştır. 1961 yılında ise İtalyan ve Roma La Sapianz Üniversitesi arkeologları kazı çalışmalarına devam etmiştir. Bu kazı çalışması Arslantepe Höyüğü'nün tarihini daha erken dönemlere taşımıştır. Gün yüzüne çıkarılan iki aslan ve bir kral heykeli Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmektedir. Bu heykellerin yanı sıra; kerpiç saray, mühür baskıları, kaliteli metal eserler, M.Ö. 3600-3500 yıllarına ait bir tapınak ortaya çıkarılmıştır.
Malatya Atatürk Evi Tanıtımı
Eskiden halk evi olarak bilinen Malatya Atatürk Evi, 1981 yılında düzenlenerek ziyarete açılmıştır. Atatürk'ün Malatya’ya ilk geldiğinde bir gece kaldığı Eski Türk Ocağı ve Halkevi binasının giriş katında bulunan iki oda, 1981 yılında Atatürk Evi olarak düzenlenmiştir. Binanın girişinde, sağdaki ilk odada Atatürk'ün Halkevi'ni ziyaret ettiği sırada kullandığı masa, koltuk ve işlemeli bir sehpa bulunmaktadır. Girişin solunda yer alan odada ise Atatürk kitapları sergilenmektedir.