Manisa'yı Tanıyalım

Manisa ili, denize kıyısı bulunmasa da kıyıya çok yakın bir ildir. Doğuda Uşak, Kütahya, kuzeyde Balıkesir, güneyde Aydın, güneydoğuda Denizli, batıda ise İzmir’le komşudur. Manisa’daki ova, vadi ve dağlık bölgelerde karasal iklim görülür. Kıyı şeridi şehri olmasına rağmen, kışlar soğuk ve yağışlı geçmektedir. 

Genel Bilgiler ve Tarihçe

Tarihi M.Ö 3000’li yıllara kadar dayanan Manisa’da, Hitit, Lidya, Makedon, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı uygarlıklarına ait izler bulunmaktadır. Tarih boyunca kültür ve sanatın yoğunlaştığı, ticaret yollarının geçtiği Manisa, kültürel ve doğal zenginlikleri ile ilgi çekici bir ildir. Manisa da 20 den fazla antik kent bulunur ve her biri geçmişten izler taşır. Yapılan araştırmalar bölgede Yontma Taş Devrinden kalma 15 bin ile 25 bin yıl öncesine ait ayak izleri bulunmuştur. Hitit döneminde bölgenin Arzava adıyla anıldığı tarihçiler tarafından bilinmektedir. Dönemin en önemli eseri Kybele Kaya Anıtı’dır. MÖ 13. yy ait eserin, bölgeye yapılan bir Hitit seferi sırasında yapıldığı tarihçiler tarafından söylenmektedir. Manisa’nın Bin tepeler bölgesinde Lidyalılardan kalma kral mezarlıkları bulunmuştur.

Karayolu İle Ulaşım

Manisa iline karayolları ile hemen hemen her ilden otobüs seferleri yapılmaktadır. Otobüs terminali şehir merkezine 600 metre kadar uzaktadır.

Demiryolu İle Ulaşım

Tren istasyonu şehir merkezine 700 metre kadar uzaktadır. Ankara, İzmir ve Bandırma ile demiryolu bağlantıları uzun yıllardan beri aralıksız hizmet vermektedir.

Gezilecek Görülecek Yerler

Manisa Müzesi

Sultan 3. Murat tarafından 1585 yılında yaptırılan müze, Mimar Sinan’ın ege bölgesindeki tek eseridir ve medrese olarak yapılmıştır. 1937 yılından bugüne de müze olarak hizmet vermektedir. İmarethane bölümünde hizmet veren arkeoloji bölümü 2002 yılında onarım yapılmak üzere ziyarete kapatılmıştır. 2011 yılında, yeni düzenleme ile tekrar ziyaretçilere açılmıştır.

Kurşunlu Kaplıcaları

 İlçe merkezine 6 km. uzaklıkta olan kaplıcalar, şifalı suları ile yılın her mevsimi ziyaret edilmesi gereken doğal güzelliği ile ziyaretçileri büyüleyen bir yerdir.

Muradiye Camisi

Osmanlı mimarisinin genel özelliklerinin hepsini taşıyan cami, il merkezine bağlı sultaniye semtinde bulunur. Mimar Sinan 90 yaşında iken projesini çizdiği Muradiye camisini yaşı nedeniyle ömrü vefa etmemiş ve görememiştir. III. Murat adına inşa edilen cami iki minarelidir. Caminin yanında medrese ve imarethane bulunmaktadır.

Kula Peri Bacaları

Gediz Nehrini geçtikten 100 metre sonra, sola kıvrılan yol ile başlayan kula peribacalarının doğal kalabilmesi için tamamen sit alanı ilan edilmiştir.

Sart Antik Kenti

Tarihin izlerini ve geçmişe dönük yaşanılanları içinde barındıran Sart antik kentinde arkeolojik kazılar devam etmektedir. Lidya krallığı zamanında tarihte ilk paranın basıldığı yerdir.

İvaz Paşa Camisi

Manisa’nın mutlu mahallesinde bulunan cami, İvaz paşa tarafından 1484 yılında yaptırılmıştır. Kesme taş kullanılarak yapılan caminin doğusunda İvaz Paşa’nın mezarı bulunur. Cami içindeki çiniler, geometrik süslemeler ve ahşap minberler oldukça dikkat çeken ayrıntılardır.

Spil Dağı Milli Parkı

İl merkezine 23 km uzaklıkta olan parkın havası, şehir merkezine oranla en az 15 derece daha serindir. Mitolojiye göre, Tanrı Kronos’un karısı Sipylena’dan ismini alır.

Ağlayan Kaya

Ünü ülke dışına taşan ve büyük ilgi uyandıran ağlayan kaya, Manisa’nın Çaybaşı mahallesindedir. Ağlayan Kaya’ya adanmış bir efsane vardır. Efsaneye göre “Tarihte Tantalos’un kızı Niobe’nin 12 çocuğu vardır ve çok çocuğu olduğu için bununla övünür. Zeus’un eşi Leto’nun 2 çocuğu olduğu için, Niobe her fırsatta leto’yu küçümser. Bu duruma çok sinirlenen Leto, iki oğlunu çağırır ve Niobe’yi cezalandırmasını ister. Oğulları oklarıyla Niobenin tüm çocuklarını öldürür. Niobe çocuklarının ölümünden sonra günlerce ağlar. Tanrı Niobe’nin haline üzülerek spil Dağının eteklerinde onu taşa çevirir.” Asırlar öncesinden günümüze kadar gelen bu hikaye Ağlayan kayaya olan ilgi ve merakı artırmaktadır.

Manisa Kalesi

Yapım tarihi kesin olarak bilinmese de tarihte Magnetler tarafından kurulduğuna dair bilgiler vardır. Daha sonraları, Makedonya Kralı İskender’in Manisa kalesinde önemli malzemeler sakladığı bilinir.

Sidas Antik Kenti

Saittai ismiyle bilinen Sidas Antik Kenti, demirciler ilçesinde bulunur. Detaylı bir kazı çalışması bulunmayan Sidas Antik Kenti’nin Lidyalılara ait olduğu bilinmektedir. Antik kentin ortasından bir dere geçer ve dere etrafında Roma’lılara ve Lidya’lılara ait kalıntılar bulunmaktadır.

Kula Evleri

Manisa’nın hemen hemen her ilçesinde karşımıza çıkan Kula evleri, Osmanlı mimarisinin en iyi örneklerindendir. İki katlı ve ahşap olan kula evlerinin 3 metre yüksekliğinde duvar ile çevrelenen avlusu vardır. Zemin katlarında ahır, giriş katında kiler ve mutfak bulunur. Üst katlar da ise günlük yaşamın geçtiği oturma odaları bulunur.