Mardin'i Tanıyalım
Mardin Türkiye’nin Güney Doğu Anadolu bölgesinde çok renkli bir ilimizdir. Doğusunda Şırnak, batısında Şanlıurfa, Kuzeyinde Diyarbakır ve Batman, güneyinde ise Suriye ile komşudur. Mardin ezanların ve kilise çanlarının birlikte yankılandığı dip dibe yaşayıp komşuluk yaptıkları bir hoşgörü şehri olarak bilinir.
Çağlar boyu, değişik uygarlıklara ev sahipliği yapan Mardin ili, önemli tarihsel ve kültürel mimari zenginliklere sahiptir. Bu zenginlik turizm alanında ilin kalkınmasına sebep olmuş ve turizmi ile ülke ekonomisine de büyük katkı sağlamıştır.
Genel Bilgiler ve Tarihçe
Mardin ilinin ne zaman ve kim tarafından kurulduğu tam olarak bilinmemektedir. Mardin ile ilgili ilk bilgilere Roma tarihçilerinden A. Marcellinus’un yapıtlarında rastlanır. Mardin’de eskiden bugüne süregelen birçok devlet dolayısıyla da birçok kültür yerleşmiştir. Bunlar arasında Pers, Akad, Sümer, Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar yer alır. Mardin, Mezopotamya ve Anadolu’da ilk uygarlıkların ortaya çıktığı merkezlerden biridir. Güneydoğu Anadolu bu iki alan arasında geçiş bölgesi durumundadır. Bu sebeple Mezopotamya ve Anadolu uygarlıkları Mardin’in kültürel gelişmesinde etkili olmuştur.
Kara Yolu Ulaşımı
Hava yolu ile ulaşımın mümkün olmadığı illerin hemen hepsinden Mardin iline karayolu ile ulaşım yapılmaktadır. Komşu illerden ve civardaki şehirlerden Mardin’e otobüs seferleri ile ulaşmak da mümkündür. Mardin iline İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerin pek çoğundan hem havayolu, hem de karayolu ile ulaşmak mümkündür.
Hava Yolu Ulaşımı
Şanlıurfa ve Gaziantep üzerinden Adana'ya bağlayan E-90 karayolunun ana eksenini oluşturan Mardin'in havaalanı, Kızıltepe ilçesindedir. Mardin merkez ve Kızıltepe ilçesinin arası arabayla yaklaşık 20 dakika kadardır. Havaalanından servislerle ya da şehir içi ulaşım araçları kullanılarak Mardin ulaşmak da mümkündür.
Kendi Aracınız İle Ulaşım
Şanlıurfa - Mardin arası yaklaşık 190 kilometre, Diyarbakır - Mardin arası yaklaşık 92 kilometre, Gaziantep - Mardin arası yaklaşık 335 kilometre, İstanbul - Mardin arası yaklaşık 1.480 kilometre ve Ankara - Mardin arası yaklaşık 1.030 kilometredir. İstediğiniz güzergâhı kullanarak ya da görmek istediğiniz diğer şehirlerin yolunu kullanarak Mardin’e ulaşabilirsiniz.
Gezilip Görülecek Yerler
Görkemli bir dağın yamacında bulunan Mardin, Anadolu'dan geçen tüm uygarlıklardan izlerini bulunduran bir il olarak, verimli Mezopotamya ovasının ortasında yükselen ve gezilip görülecek çok yeri olan bir ildir.
Camiler ve Medreseler
Yüzyıllardan bugüne kadar dinlerin ve kültürlerin bir arada yaşadığı Mardin’de gezerken bir caminin az ilerisinde kilise, kilisenin hemen arkasında başka bir cami görmeniz mümkün olan bir kenttir. Kent birçok tarihi ibadethaneye ev sahipliği yapmaktadır. Şeyh Çabuk Camii, Pamuk Camii, Reyhaniye Camii, Latifiye Camii, Melik Mahmut Camii, Kızıltepe Ulu Camii, Mardin Ulu Camii, Muzafferiye Medresesi, Kasımiye Medresesi, Şah Sultan Medresesi, Melik Mansur Medresesi, Savur Kapı Medresesi, Altunboğa Medresesi, Şehidiye Medresesi, Marufiye Medresesi, Hatuniye Medresesi, Zinciriye Medresesi bu yapıların en önemlilerindendir.
Kiliseler ve Manastırlar
Mardin, Anadolu'daki en önemli Hristiyanlık merkezlerinden biri olmuştur. Yüzyıllar boyunca Müslümanlar ile Hristiyanlar aynı mahallelerde yaşamışlar ve yaşamaya devam etmektedirler. Mardin'de pek çok kilise ve manastır hala ayaktadır. Bunlar arasında Deyrülzeferan Manastırı, Mor Gabriel Manastırı, Kırklar Kilisesi, Mor Yakup Kilisesi, Mor Mihail Kilisesi, İzozoel Kilisesi, Mor Yusuf Kilisesi, Mor Evgin Manastırı, Mor Cırcıs Manastırı, Mor Dimet Manastırı da görmeden dönülmemesi gereken yerlerdendir.
Müzeler
Mardin Müzesi ve Sabancı Kent Müzesi şehirde en çok ziyaret edilen ve edilmesi gereken müzeler arasındadır. Nusaybin ilçesindeki Dara Harabeleri de mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.
Kaleler
Mardin'in misafirleri tarafından en çok ziyaret edilen yerler arasında "Kartal Yuvası" olarak da bilinen Mardin Kalesi’dir diyebiliriz. Mardin'de görülebilecek diğer kaleler ise Anzavur Kalesi, Marin Merdis Kalesi, Fafih Kalesi ve Rabbat Kalesidir.
Çarşılar
Mardin'in en çok ziyaret edilen çarşıları ise Kayseriye (diğer adıyla Bezestan) ve Revaklı Çarşısıdır. Bu çarşılarda alışılmışın dışında ve çok farklı bir atmosfer bulunmaktadır. Hediyelik eşyalar, dokuma halı ve kilimler, bakır işçiliği içeren ürünler, dini motifler, el işleri, nakışlı örtüler, yöresel kumaşlardan örtüler vb. gibi daha pek ürün bulmak mümkündür.
Mardin Evleri
Mardin denince zihnimizde oluşan görüntülerin pek çoğu Mardin Evleri'ne aittir. Kent bir bakıma bu geleneksel taş evleri ile ünlüdür diyebiliriz. Mardin evlerini, Mardin gezisi sırasında gezeceğiniz her yerde görebilirsiniz.