Osmaniye'yi Tanıyalım
Osmaniye, doğusunda Gaziantep, batısında, Adana, güneyinde Hatay, kuzeyinde Kahramanmaraş ile komşudur. Akdeniz bölgesinde, sonradan il olan şehirlerimizdendir.
Osmaniye’de yaz ayları sıcaklığının 40 ile 45 derecelere kadar çıktığı görülmektedir. Bu da Osmaniye’nin Akdeniz bölgesinde olduğu halde Güneydoğu Anadolu’dan karasal iklim etkisi aldığını göstermektedir. Dağ yamaçlarında sedir, sakız ağacı, defne, mersin görülmektedir. Daha yükseklere çıkıldıkça kızılçam ağaçları görülmektedir. Makiler(kısa ve bodur bitkiler) yerini tarım arazilerine bırakmış, daha yükseklerde görülmeye başlamıştır. Irmak boylarında kavaklar dikilmekte ve yetiştirilmektedir. Yer yer meşe, karaçam ve kızılçam kümelerine rastlamak da mümkündür.
Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Osmaniye, linyit yataklarına sahiptir ve tuğla kiremit vb. inşaat malzemeleri üreten, kısaca kendi kendine yetebilen hatta ülke ekonomisine de katkıları olan bir ilimizdir.
Genel Bilgiler ve Tarihçe
Geçmişi Hitit dönemine kadar uzanan Osmaniye ili tarihi boyunca farklı medeniyetlerin himayesine girmiştir. Osmaniye’nin tarihi çok eskilere dayansa da ayrıntılı geçmişi 1000’li yıllardan sonra daha doğru bilgiler olarak kabul görmektedir.
1097 yılında Çukurova’ya gelen Haçlı ordusu buraya yerleşmiştir. Bu sırada Selçukluların Bizans ve Moğollarla uğraşıyor olması bu bölgenin bir süre Ermenilerin kurduğu Kozan (sis) merkezli bir devletin hüküm sürmesine neden olmuştur. Sonra Memlüklüler dönemi yaşanmış, 1517 yılında Mısır Seferine çıkan Yavuz Sultan Selim’in Memlük devletinden Çukurova topraklarını alması ile Osmanlı hâkimiyetine girmiştir.
Kara Yolu Ulaşımı
Osmaniye’ye ulaşım karayolu ile yapılmaktadır. Osmaniye’nin diğer illere olan uzaklığı; Ankara 576 km, İstanbul 1025 km, İzmir 986 km, Adana 86 km, Kahramanmaraş 100 km, Hatay 128 km’dir.
Hava Yolu Ulaşımı
Adana Hava Limanı 90 km, İskenderun Hava Limanı 79 km. mesafede bulunmaktadır. Hava yolunu tercih edecek olan kişiler bu hava yollarından birini tercih edip, Adana ya da İskenderun’a gelerek, oradan yine kara yolu ile Osmaniye’ye gelmeleri mümkün olmaktadır.
Gezilip Görülecek Yerler
Tarihi Yerler;
- Açık Hava Müzesi (Karatepe Kalıntıları) Çukurova çok eski dönemlere ait medeniyetlerin yaşadığı (Persler, Hititler vb. gibi) verimli topraklara sahip geniş bir alandır. Uzun yıllar farklı medeniyetlere kucak açtığı için sayısız tarihi eserlerin bir bölümü Osmaniye kent müzesinde sergilenmekle birlikte, Karatepe- Aslantaş açık hava müzesi ile de büyük ilgi görmektedir.
- Hitit döneminin son zamanlarına ait olduğu bilinen ve üzerinde hem Hitit hiyeroglif yazısı ile hem de Fenike yazısı ile yazılan yazıtlardan anlaşılan kalıntılar bulunmaktadır. Bu yazılar incelenerek pek çok soru cevap bulabilmiştir. Karatepe karşısındaki Domuz tepede de aynı döneme ait kalıntılar bulunmaktadır.
Ancak bunların dışında birkaç kaleden başka kayda değer farklı mimari ya da obje kalıntıları gibi tarihi eserler bulunmamaktadır.
Bu kaleler; Toprakkale, Kastabala, Hemite’dir.
Diğer Yerler;
- Osmaniye, yaz aylarında 40-45 derece sıcaklık yaşayan bir ildir ve genelde bu sıcak yaz aylarında yaylalara çıkılmaktadır. Siz de bu dönemlerde o yörede iseniz mutlaka yaylalarına çıkmalısınız.
- Osmaniye’nin denize kıyısı yoktur ancak yarım saatlik bir mesafe ile Dört yol kıyılarında Akdeniz’in serin sularına girebilir sıcak yaz aylarında serinleyebilirsiniz.
- Antep fıstığı, pişmaniye, yer fıstığı, narenciye, baklava ve zeytininden yemeli hatta satın alarak evlerinize götürmelisiniz.
- Küçük alıveriş merkezleri, üniversite öğrencilerinin buluşma yeri olan mekânlar, birkaç kafe ile hala projesi devam eden masal parkı bölgenin sosyal hayatını hareketlendiren yerlerdir.
- Bölgeye renk katan ve hareket sağlayan Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) özellikle doğudan gelen öğrencilere yeni umut kapıları açan, eğitim kurumlarındandır.
- Bölge, şifa dağıtan Haruniye Kaplıcaları ile ünlüdür. Yeteri kadar tanıtım yapılmadığı için bu kaplıcaları bilmeyenler oldukça fazladır.
- Ceyhan Nehri kenarında gezilip dinlenilecek yerler ile ağaçlı piknik alanları da bulunmaktadır. Bu alanlar bahar aylarında sık gidilen alanlardır.
- Osmaniye küçük ve şirin bir yerdir. Sonradan il statüsüne geçen Osmaniye, nehri, verimli toprakları, müzeleri, günümüze kadar korunamamış olsa da bazı tarihi kalıntıları ile renkli bir şehirdir.
- Çevresindeki Antep, Adana, Hatay ve Maraş gibi büyük kentlerin mutfak kültürü etkisi ile zengin ve çeşitliliği olan yemekleri bulunmaktadır.