Samsun'u Tanıyalım

Samsun, Karadeniz bölgesinin orta Karadeniz bölümünde bulunan ve bölgenin turizm potansiyeli en yüksek illerden biridir. Kıyı kesiminde yer alan Samsun, tipik bir Karadeniz ikliminin yaşandığı fakat iç kısımlara ilerledikçe karasal iklimin görüldüğü bir ilimizdir. Doğusunda Ordu, batısında Sinop, güneyinde Çorum, Amasya, Tokat illeri ile komşu olup, Kuzeyinde Karadeniz’in bulunduğu bir sahil kentimizdir.

Genel Bilgiler ve Tarihçe

M.Ö 750 ve M.Ö 760 yılları arasında Aminos adı ile kurulmuş bir yerleşim merkezi idi. Daha sonra, Pers, Makedonya, Pontus, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı hâkimiyetinde kalmış bir il olarak idame etmiştir. Samsun, Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da milli mücadeleyi başlatmak üzere ilk adım attığı yer olarak tarihe geçmiş önemli bir ildir.

Karayolu Ulaşımı

Samsun oto garı İlk Adım ilçesine bağlı olup, otobüs terminali şehir merkezine çok yakındır. Yurdun her yerinden otobüs seferleri bulunmaktadır. Anadolu’dan Karadeniz’e çıkış karayolu, Kurtuluş savaşının başlatılmasında Atatürk’ün ilk mitingini düzenlediği Havza üzerinden olmaktadır.

Demiryolu Ulaşımı

Tren garı kent merkezinde olup, Samsun-Sivas ve Samsun-Amasya ile demiryolu bağlantıları mevcuttur.

Gezilip Görülecek Yerler

Samsun Atatürk Müzesi

1968 yılında kurulan müze, renkli mermerlerden inşa edilmiştir. Müzenin çevresi, heykel, havuz ve kabartma figürlerle süslenmiştir.

Gazi Müzesi

Önceden otel olan ve sonradan müzeye dönüştürülen yerde, 19 Mayıs 1919’da Atatürk kalmış ve kullandığı eşyaları ile fotoğrafları halen orda sergilenmektedir.

Kızılırmak Deltası

Kızılırmak deltası, barındırdığı canlı türleri, halen bozulmamış olan doğası ile ülkemizin nadir sulak alanlarındandır. Kızılırmak deltasının denize döküldüğü yerde, Bafra ve Alaçam ilçeleri vardır.

Simenit Gölleri

Terme ilçesinden denize akan çayda, arazinin düz olması sebebiyle denize dökülmeden önce geniş bir alana yayılıp, iç içe göller oluşturmaktadır.

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Atatürk müzesinin hemen yanında bulunan müze, 1981 yılında açılmıştır. Samsun ve çevresinde ele geçen ilk tunç, kalkolitik, Helenistik ve Roma dönemlerine ait eserler bu müzede sergilenmektedir.

Büyük Cami

Batumlu Hacı Ali tarafından 1884 yılında yapılan cami, kale mahallesinde saat hane meydanının yakınında yer almaktadır. Mermer mihrabı ve ahşap minberi ile dikkat çekmektedir.

Kurşunlu Cami

Molla Fahrettin tarafından yapılmış olan cami kare planlı bir cami olup, 100. Yıl bulvarı üzerinde Pazar mahallesinde yer alır.

Hacı Hatun Cami

1694 yılında İbrahim kızı Hatice Hatun tarafından hayrat olarak yapılan cami, kesme taştan yapılmış olup, cami tek kubbeli ve kare planlıdır.

Kale Cami

Kuyumcular çarşısında bulunan cami, 1314 yılında İlhanlı Valisi Emir Timurtaş Paşa adına yaptırılmıştır.

Havza Kaplıcaları

Havza ilçe merkezinde yer alan kaplıca, Amasya-Samsun yolunun 1 km batısındadır. Kaplıca suyu, romatizmal hastalıklar, kadın hastalıkları, sinirsel hastalıklar, eklem hastalıkları ve kireçlenme gibi hastalıkların tedavisinde olumlu etkiler yapmıştır.

Yakakent ve Çam Gölü

Samsun il merkezinin 80 km batısında bulunan Yakakent ve Yakakent’in 7 km batısında yer alan çam gölü mevkii doğal plajları, tertemiz denizi ve çam ağaçlarıyla doğal bir güzelliğe sahip kesinlikle görülmesi gereken yerlerdendir. Konaklamak için kamp yerleri ve pansiyonlar bulunmaktadır.

Alaçam Sahili

Samsun Alaçam ilçesinin sahil kesiminde bulunan plajları ile ünlüdür. Geniş kumsalları ve doğal plajları ile ziyaretçilerin beğenisini kazanan bir yerdir. Adını aldığı çam ormanları ile denizin buluşması görmeye değer manzaralardandır.

Atatürk Anıtı

Avusturyalı Heykeltıraş Heinrich Krippel’in yapıtı olan Hükümet Konağı yakınındaki parktır. Tunç heykel 1932 yılında yerine koyulmuştur. Atatürk’ün Samsun’a çıkış öyküsü betimlenen heykelde, askeri kıyafetli Atatürk şaha kalkmış at üstündedir.

Çifte Hamam

Samsun Kaneoğlu mahallesinde yer alan hamam 17. Yüzyıl ortalarında Ayşe Sultan tarafından yaptırılmıştır. Hamamın soğukluk bölümü geniş bir kemerle kubbeli kare bir mekândır. Sıcaklık bölümü de kare planlıdır.

Amisos Tepesi

Teleferikle çıkılan tepe şehir merkezine 4 kilometre uzaklıktadır. Tepeden bakınca denizi ile yeşilin manzarası görülmeye değerdir.

Akalan Şelaleleri

Samsun Bafra da bulunan akalan şelalesi Akalan köyü sınırları içindedir. 15 metre yükseklikten akan küçüklü büyüklü 18 ayrı şelaleden oluşan yer zengin bitki örtüsü ile görülmeye değer yerlerdendir.

Kabaceviz Şelaleleri

İl merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta olan tabiat harikası, turizm açısından çok önemli bir yere sahiptir. Dağcılık, trekking ve foto safari yapılabilen bölgede piknik yapma alanları da bulunmaktadır. Özellikle Mayıs ve Ekim aylarında gidilecekse, Kabaceviz şelaleleri görülmeden dönülmemelidir.

Mater Dolorasa Katolik Kilisesi

1845 yılında Gürcistan’dan göç eden Katolik vatandaşlar için V. Murat tarafından yaptırılan kilise 1885 yılında tamamlanmış ve hizmet vermeye başlamıştır. Harika mimarisi ile yerli yabancı tüm turistlerin ilgisini çeken kilise görülmeye değer bir yapıdır.