Tekirdağ'ı Tanıyalım
Tekirdağ, Marmara bölgesinin Avrupa yakasında Marmara denizine kıyısı bulunan bir ilimizdir. Akdeniz ikliminin etkileri görülen Tekirdağ’da yazlar sıcak, kışlar ılıktır. Doğusunda İstanbul, batısında Edirne, kuzeyinde Kırklareli ile komşudur. Tekirdağ’ın güney ve güney doğusu tamamen Marmara denizine kıyısı bulunmaktadır.
Genel Bilgiler ve Tarihçe
Günümüzde olduğu gibi, Tekirdağ geçmişte de önemli bir ticaret, kültür ve alışveriş merkezi olmuştur. Tekirdağ’da Eski Taş devrinin üst tabakalarına ait yerleşmelerine, Saray ilçesindeki güneş kaya ve Güngörmez vadilerinde bulunan mağaralara rastlanmıştır. Trakların kurduğu Tekirdağ ili, Traklardan sonra Pers, Roma, Bizans ve Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra, 1927 yılında il olarak Tekirdağ adını almıştır.
Karayolu Ulaşımı
Transit D-100 karayolu Tekirdağ il sınırları içerisinden geçmektedir. Tüm illerden hatta özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illerden Tekirdağ’a direk otobüs seferleri bulunmaktadır.
Havayolu İle Ulaşım
Çorlu ilçesinde bulunan havaalanı uluslararası bir statüye sahip olup, Rusya ve bağımsız ülkelerden de direk seferler düzenlenmektedir. Tekirdağ ile Çorlu havaalanı arası 37 kilometre olup, ulaşım Çorlu minibüs seferleri ile sağlanmaktadır.
Denizyolu İle Ulaşım
Tekirdağ ilinden Marmara ve Avşa adasına seferler yapılmakta olup, ayrıca Akport limanından İtalya’nın Trieste Limanı’na haftada iki gün Ro Ro seferleri düzenlenmektedir. Bunun dışında İl merkezine 39 km. uzaktaki Marmara ilçesinde bulunan Martaş limanında ise, tüm hizmetler verilmektedir.
Demiryolu İle Ulaşım
Tekirdağ’ın Çerkezköy İlçesinden İstanbul’a elektrikli tren seferleri yapılmaktadır ve Avrupa’ya giden demiryolları il sınırları içinden geçmektedir.
Gezilecek Görülecek Yerler
Şehitler Abidesi
Tekirdağ’ın fethi sırasında şehit düşen askerlerin anısına 1949 yılında yapılan Tekirdağ şehitler abidesi Muratlı Caddesi üzerinde bulunur.
Tekirdağ Arkeoloji Müzesi
1967 yılında ziyaretçilere kapısını açan müze yıllarca küçük bir salonda sergilenmiştir. Zaman içerisinde müzede sergilenecek olan koleksiyonların artmasıyla zenginleşen müze, 1976 yılında Kültür Bakanlığı’nın tahsis etmiş olduğu Vali Konağı’na taşınmıştır. Bizans dönemiyle tarihlendirilen ana tanrıça kapları, heykelcikleri, mızrak uçlarını ve süs eşyalarını görmek mümkündür. Yakın dönemlerin kesici silahları, yöre halkının yerel kıyafetleri, bahçede mimari parçalar, yazıtlar, heykeller ve sütunlar bulunur.
Çorlu Kalesi
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan kalenin VI. Yüzyıla ait olduğu tahmin edilmektedir. . Sur duvarlarının yuvarlak kulelerle desteklendiği görülen Çorlu Kalesi, kesme taş temeller üzerine kurulmuştur. Tekirdağ’ın görülesi bir tarihi kalıntısı olan kalenin askeri bir önem taşıdığı da bilinmektedir.
Rakoczi Müzesi
Macar prensinin hayatının son yıllarını geçirdiği Tekirdağ’daki evdir. Osmanlı mimarisi ile yapılan evi, Macaristan hükümeti satın alıp müzeye dönüştürmüştür. Rakoczi Tekirdağ da 15 yıl kadar yaşamış, Avusturyalılara karşı Macar ayaklanmasının başına geçmiştir. Savaşta başarısız olunca Osmanlılara sığınmıştır. Ölümüne kadar Tekirdağ da yaşamaya devam etmiştir.
Hora Feneri
Şarköy ilçesine sadece 20 km. uzaklıkta bulunan Hora feneri, Hoşköy girişinde geleni karşılayan ilk yapıdır. 1861 yılında Sultan Abdülhamit tarafından Fransa’dan getirilen dökme demirlerle Fransız mimarlara yaptırılmış ve halen de aktif olarak kullanılmaktadır. Tüm bağlantıları vida ile birleştirilen fenerin yapımında hiç kaynak kullanılmamıştır. 25 metre yüksekliğinde olan fenerin en büyük özelliği kendi ekseni etrafında dönmesi ve bir tur dönüşü 20 saniyede tamamlamasıdır.
Namık Kemal Evi
Ünlü şair Namık Kemal’in ölümünden sonra, halk, okullar ve belediyeler tarafından Tekirdağ’da yapılan ev üç katlıdır. Osmanlı mimarisinin tarzını yansıtan evin temeli 1992 yılında atılmıştır. 1993 yılında hizmete giren ve müze olarak kullanılan yapı ahşaptır ve 6 odadan oluşmuştur.
Uçmak Dere Köyü
Şarköy ziyareti sırasında mutlaka ziyaret edilmesi gereken uçmak dere köyü, yeşilliklerin arasındaki şirin restoranları ile ünlüdür. Türkiye’nin en kaliteli üzümlerinin yetiştiği yerlerden biri olan uçmak dere köyünde 10 tane de anıt niteliği taşıyan Çınar ağacı vardır.
Mirliva Hüseyin Paşa Cami
Bölgenin en eski camilerinden olan Mirliva Hüseyin Paşa Cami, zamanında kervan yollarının geçtiği İnecik Köyü’ndedir. 1498 yılında yapılan cami, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerindendir.
Rüstem Paşa Cami
Mimar Sinan tarafından yapılan cami, Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı (aynı zamanda da sadrazamı) Rüstem Paşa adına yapılmıştır. 1553 yılında yapılan cami, 1841 yılında Sultam Abdülmecit tarafından yeniden restore edilmiştir.
Gazi Ömer Bey Türbesi
Gazi Ömer Bey, Fatih Sultan Mehmet zamanında yaşayan ünlü komutanlardan biridir. Malkara ilçesinin Eriklice köyünde bulunan türbe, ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.