Tokat'ı Tanıyalım
Çamlıbel ve Akdağ dağlarının oluşturduğu vadiler arasında bulunan Tokat ili, Ordu, Samsun, Amasya, Çorum, Yozgat, Sivas illerinin ortasında ve hepsi ile komşudur. Önemli ölçüde tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Bölgede hem Karadeniz iklimi hem de İç Anadolu’nun karasal iklimi gözlenmektedir.
Genel Bilgiler ve Tarihçe
Tokat, Yeşilırmak ve çekerek nehri boyunca kurulan Hitit ve Frigler döneminde yüksek düzeyde kültür ve sanat yaşamına sahip olmuştur. Roma ve Bizans dönemlerinden sonra, Danişment, Selçuklu, İlhanlı ve Osmanlı dönemlerini yaşamıştır. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Tokat il statüsüne alınmıştır.
Karayolu Ulaşımı
Şehir merkezinin yeni mahalle mevkiinde bulunan Tokat otogarı, Türkiye’nin her yerinden otobüs seferlerinin yapılığı bir otogardır. Ayrıca ilçeler arası ulaşım da minibüslerle yapılmaktadır.
Demiryolu Ulaşımı
Sivas-Samsun hattında çalışan demiryolları, Tokat’ın Artova, zile ve Turhal ilçelerinden yolcu almaktadır.
Havayolu Ulaşımı
Tokat hava limanından İstanbul-Ankara bağlantılı tarifeli uçak seferleri düzenlenmektedir. Tokat havalimanı şehir merkezine 20 km uzaktadır. Havalimanından şehir merkezine, servis, dolmuş ve taksilerle ulaşım sağlanmaktadır.
Gezilecek Görülecek Yerler
Ballıca Mağarası
Dünyanın en görkemli mağaraları arasında bulunan Ballıca mağarası Tokat’a gelindiğinde ilk gezilmesi gereken yerlerdendir. Mağarayı gezerken çok büyük sarkıtlar, dikitler, soğan sarkıtları ziyaretçileri hayrete düşürecek kadar görkemlidir. Şehir merkezinin 25 kilometre uzaklığında bulunan Pazar ilçesinde yer alan mağara adını ise bulunduğu köy Ballıca’dan almıştır.
Zile Kalesi
M.S I. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen kale, 1336 yılında Alaeddin bey döneminde onarıldığı ve onarım sırasında da yeni eklemeler yapıldığı kitabesinden anlaşılmaktadır. Tarihte ‘’Veni Vidi Vici’’ (Geldim, Gördüm, Yendim) cümlesinin söylendiği yer Zile kalesidir. Günümüze kadar çok sağlam gelen Zile kalesi moloz ve kesme taş kullanılarak yapılmıştır. Duvarları yuvarlak burçlarla güçlendirilmiştir. Kalede Roma ve Bizans dönemiyle tarihlendirilen mimari kalıntılar vardır.
Almus Baraj Gölü
Şehrin en etkileyici noktalarından biri olan baraj gölünde su sporları yapılmaktadır. Özellikle bahar aylarında ve yaz aylarında yöre halkının gün boyu piknik yaptığı alanlardandır. Doğası çok güzel olan alanda, ceylan, tilki, sansar, dağ keçisi, ayı, domuz, bıldırcın gibi hayvanlar yaşarken, bol yeşillikli alanda meşe, çam, kayın, ıhlamur ve sedir gibi ağaçlarda bulunmaktadır.
Tokat Mevlevihanesi
Tokat il merkezinde Bey Sokağı’nda bulunan bu Mevlevihane’yi XVII. Yüzyılın ilk yarısında Sultan III. Ahmet’in veziri Sülün Muslu Paşa yaptırmıştır. Mevlevihane 3000 m2’lik bir alan üzerinde kurulmuş, şeyh dairesi, derviş hücreleri ve semahaneden meydana gelmiştir. İkinci kattaki semahanenin girişi önüne ahşap sütunlu bir revak yerleştirilmiştir. Semahanenin tavan göbeği dönemine ait güzel bir ağaç işçiliği göstermektedir. Semahanenin çevresindeki ahşap sütunlar üzerini örten kubbeyi taşımaktadır. Doğu tarafına da kadınlar mahfili yerleştirilmiştir. Mevlevihane son zamanlarda yapılan onarımlarla orijinalliğinden kısmen uzaklaşmıştır.
Kaz Gölü
Sazlıklarla kaplanmış olan Kaz gölü, leylekler, saksağanlar, karatavuklar, akkuyruklar gibi bir ok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Kaz gölündeki sandal gezilerinde bu kuş türleri ziyaretçilere eşlik etmektedir. Kaz gölü, Orman bakanlığı tarafından Yaban Hayatı Koruma Sahası olmuştur. Gölde iki tane kuş gözetleme kulesi ve bir tanede ziyaretçi evi bulunmaktadır. Gün batımını izlemek için harika bir yer olan kaz gölünde mutlaka bir akşam batımı izlemelisiniz.
Ali Paşa Hamamı
Tokat il merkezinde bulunan hamam, Ali paşa camisinin hemen doğusundadır. 1572 yılında yapıldığı tahmin edilen hamam, 1866 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiş ve tekrar hizmete açılmıştır. Osmanlı mimarisinin örneği olan hamamın yapımında kesme taş kullanılmıştır. Halen hizmet vermekte olan Ali paşa tarihi hamamı da görmeye değer bir yerdir.
Mahperi Hatun Kervansarayı
Sultan I. Alaeddin Keykubat’ın eşi Mahperi hatun tarafından inşa ettirilmiş kervansaray Tokat’ın Pazar ilçesinde bulunmaktadır. Giriş kapısı çok görkemli olan kervansarayın planı karedir ve yapımında kesme taş kullanılmıştır. Dış duvarları günümüze kadar orijinalliğini korumuş olsa da üst örtüsü tamamen yıkılmıştır. Yakın bir tarihte restore edilen bu tarihi yapı artık restoran olarak hizmet vermektedir.
Çamiçi Yaylası
10 bin kişiyi aynı anda ağırlayacak kadar büyük olan yayla, yöre halkı tarafından çok sık ziyaret edilen bir bölgedir. Ülkemizde yayla turizmi açısından oldukça önemli bir yere sahip olan yayla, temiz havası ile yerli yabancı tüm turistlerin severek ziyaret ettiği yerlerdendir.