Trabzon'u Tanıyalım
Trabzon, Karadeniz bölgesinin doğusunda yer alan önemli bir ilimizdir. Doğusunda Rize, batısında Giresun, güneyinde Gümüşhane ve Bayburt ile komşudur. Yerli halkı tarım, hayvancılık, balıkçılık yapmaktadır. Yazları serin kışları ılık geçen iklimi ile turunçgiller ve son yıllarda kivi gibi meyveler bile yetiştirilmeye başlamış olup çok verimli topraklara, harika manzaralara, yemyeşil yaylalara sahip bir yerleşim merkezidir.
Genel Bilgiler ve Tarihçe
Trabzon’un tarihi çok eskilere MÖ.5 yüzyıllara dayanmaktadır. Miletli oldukları bilinen kolonistler tarafından kurulmuştur. Roma ve Bizans dönemlerine ev sahipliği yapan Trabzon 1204 yılında Pontus Rum Devletine de Başkentlik yapmıştır. Trabzon, 1471 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından alınmış, Yavuz Sultan Selim şehzadelik dönemini yaşamış, Kanuni Sultan Süleyman ise bu kentte doğmuştur. Cumhuriyet döneminde İl olan Trabzon konum olarak çok stratejik ve zengin bir alana sahiptir.
Karayolu Ulaşımı
Trabzon’dan Rize- Artvin- Gümüşhane- Erzurum ve Giresun- Ordu- Samsun istikametinde üç farklı karayolu ağı vardır. Sahil boyunca devam eden otoban dışında, Kafkasların ve İran transit yolunun başlangıcında yer almaktadır. Otobüs terminali kent merkezine 1- 1,5 km kadar uzaklıktadır ve ara mesafe dolmuş ya da taksilerle yapılmaktadır.
Denizyolu Ulaşımı
Trabzon limanının şehir merkeze uzaklığı 1 km. kadar mesafededir. Ara ulaşım dolmuş ya da taksi ile yapılmaktadır. İstanbul Rize arasındaki yolcu gemisi seferleri mayıs ile Eylül ayları arasında yapılmaktadır. Karadeniz’e kıyısı olan pek çok ülke ile liman bağlantısı bulunan Trabzon limanı ticari hareketlilik bakımından da önemli limanımızdır.
Hava Yolu Ulaşımı
Trabzon Havalimanı bölgenin en büyük hava limanıdır ve sahildedir. Şehir merkezine yaklaşık 2 km. kadar mesafededir. Ara mesafe dolmuşlarla ya da taksi ile yapılmaktadır.
Gezilip Görülecek Yerler
Sümela Manastırı
Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı, Altındere köyü sınırları içindedir. Halk arasında “ Meryem Ana” olarak da bilinmektedir. Sümela Manastırı’nın Bizans İmparatoru 1. Theodosius döneminde yapılmış olabileceği düşünülmektedir. Türkiye’nin en önemli tarihi ve turistlik eseri olan Sümela Manastırında uzun süreden beri restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Bu nedenle restorasyon çalışmaları yapılan alanları ziyaretçilere kapalı tutulmaktadır.
Uzun Göl Tabiat Parkı
Trabzon’un Çaykara ilçesindedir. 1989 yılında resmi olarak tabiat parkı ilan edilmiştir. Çevresindeki bitki çeşitliliği, göl çevresinde lokanta ve otel gibi tesisleri, piknik alanları, doğa güzelliği gibi özellikleri ile yılın her döneminde özellikle bahar ve yaz aylarında olağan üstü kalabalık turist kafileleri tarafından ziyaret edilmektedir.
Trabzon Müzesi
1900 yıllarının başında (1898- 1913) Kostaki Teophylaktos tarafından konut olarak yapılmış bir mimaridir. Milli mücadele zamanında Karargâh olarak kullanılmıştır. Atatürk’ün eşi Latife Hanım bir süre burada konaklamıştır. Sonra Hükümet Konağı olan yapı, 1988- 2001 tarihleri arasında restorasyon çalışmaları yapıldıktan sonra 22 Nisan 2001 tarihinde Trabzon Müzesi olduğu resmen onaylanarak ziyaretçilerine açılmıştır.
Yaylalar
Karedeniz yaylaları ile ünlü bir bölgedir. Özellikle Trabzon yaylaları doğa güzelliği ile ün yapmıştır. Yayla yollarında konaklanacak hanlar bulunmaktadır. Özellikle hayvancılıkla uğraşan kişiler bahar aylarında hayvanları ile birlikte yaylalara çıkmakta ve kış mevsimine kadar hayvanlarını yaylalarda otlatmaktadırlar.
Trabzon Dereleri
Trabzon derelerinin debisi yüksektir. İlkbahar aylarında yükseklerdeki karların erimesi ile kanala alınmayan derelerde taşkınlıklar göstermektedir.
Boztepe
Trabzon şehrini panoramik (çok geniş görüş alanı) açıdan görünümünü sağlayan yüksek bir yerde mesirelik alan da denilebilecek, gezi ve dinlenme mekânıdır. Trabzon şehrini kuşbakışı seyretmek isteyen ve en doğusundan en batısına kadar sahil boyunca aynı anda tüm Trabzon’u görmek isteyenler mutlaka Boz tepeye çıkmalı, semaverde demlenen çaydan içmelidir.
Ayasofya Müzesi
Bina I. Dünya savaşı yıllarında depo, hastane ve daha sonra da cami olarak kullanılmıştır. 1958-1962 yılları arasında restore edilmiş ve 1964 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. Müze kare-haç planlıdır ve yüksek bir merkezi kubbeye sahiptir. Yapı ana kubbenin etrafında değişik tonozlarla örtülmüş, çatı farklı yükseklikler verilerek kiremitle kaplanmıştır. Üstün bir işçiliğin görüldüğü taş plastiklerde Hıristiyan sanatının yanı sıra Selçuklu Dönemi İslam sanatının da etkileri görülmektedir.
Trabzon Kalesi
Trabzon Kalesi, Trabzon il merkezinde Orta hisar Mevkiinde bulunmaktadır. Tabakhane ve Zağnos Vadileri arasındaki yüksek kaya kitlesi üzerine kurulmuş olan kale, iç Kale, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç bölüme ayrılmaktadır.
Atatürk Köşkü
Çam ormanları arasında soğuk su sırtlarında bulunan köşk, Konstantin Kabayanidis tarafından 1890 yılında yazlık olarak yaptırılmıştır. Binada büyük ve gösterişli Avrupa simgeleri kullanılmıştır. Atatürk, 15-17 Eylül 1924 tarihlerinde Trabzon’a ilk ziyaret ettiğinde, Trabzon Müzesi olarak düzenlenen bu konakta misafir edilerek ağırlanmıştır.