Uşak'ı Tanıyalım

Ege bölgesinin iç batı Anadolu bölgesinde yer alan Uşak ili, kültürel değerleri yüksek, geçmişten günümüze farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, tarihi eserleri ile zengin bir kentimizdir.

Uşak ili, doğusunda Afyon, batısında Manisa, kuzeyinde Kütahya ve güneyinde Denizli ile komşudur. Murat dağları eteğinde kaplıcaları ile ünlü doğal zenginlikleri olan, mesire alanları bulunan bir kenttir. Tarihi eserleri, bol suları ve su kaynakları bulunan yerlere sahiptir. Piknik alanları ile zengin çamlıkları dikkat çekmektedir.

Genel Bilgiler ve Tarihçe

Yerleşik yaşamın M.Ö. 4000 yılından sonra görüldüğü Uşak, verimli topraklara sahip bir kenttir.

Frigya ve Lidya, hâkimiyetinden sonra İskender’in hâkimiyetine girmiştir. Daha sonra Roma ve Doğu Roma İmparatorluğunun, 1071 yılından sonra da Selçuklu İmparatorluğunun hâkimiyetine girmiştir. Sonra Germiyan Beyliği ve daha sonra da Osmanlı İmparatorluğuna dâhil olmuştur.

Kurtuluş savaşının batı cephesinde üstün başarı gösteren Uşak, Cumhuriyet döneminde 1953 yılında il olmuştur.

Ulaşım;

Uşak ili, Ege ile İç Anadolu bölgesini birbirlerine bağlayan yollar üzerinde bulunan noktadadır. Ulaşım sorunu yoktur. Kara, hava ve demiryoluna sahip ulaşım konusunda son derece şanslı bir kentimizdir.

Hava Yolu

Kent merkezine 4 km uzaklıkta Uşak Hava Limanı bulunmaktadır. Hava limanından yolcular şehir içi minibüslerle kısa sürede şehir merkezine taşınmaktadır.

Kara Yolu

Kent merkezinde otobüs terminali bulunmaktadır ve yurdun her yerine rahatlıkla seyahat (yolculuk) yapılabilmektedir.

Tren Yolu

Uşak- İzmir tren hattı gün içinde satılan biletlerle seyahat edilebilen, Uşak’ın tüm ilçelerine ve İzmir ile Manisa’nın pek çok ilçesine uğrayarak geniş kapsamlı ulaşım sağlayan demiryolu hattıdır.

Gezilip Görülecek Yerler;

Uşak medeni bir kent olup, güler yüzlü ve misafirperver insanları ile bilinen doğa güzellikleri ile ve tarihi eserleri ile anılan halısı ile dünyaca ünlü bir kentimizdir.

Müzeler

 Uşak Arkeoloji Müzesi, Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi mutlaka gezilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Ören Yerleri

Uşak’ta Blaundus Antik kenti, Banaz Akmonia Antik kenti görmeye değer antik değerlerdir.

Doğal Ortamlar

Evrenli Doğal parkı, Ilıcak Subaşı Parkı, Ulubey Kanyonu, Göğem Göleti, Takmak Göleti, Karaağaç Göleti Uşak’a yolu düşen herkesin gezmesi gereken yerlerdir.

Kaplıcalar

Uşak aynı zamanda kaplıcaları ile de ünlü bir kenttir. Aksaz Kaplıcası, Örencik Kaplıcası, Hamam boğazı Kaplıcaları sağlık açısından şifa dağıtan ünlü kaplıcalardır.

Uşak Evleri

Uşağın Aybek Mahallesi, Karaağaç Mahallesi, Kurtuluş Mahallesi ile Işık Mahallesindeki Uşak evleri Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış olup, görmeye değer kültür miraslarımızdandır.

Uşak Bedesteni

Sahaflar çarşısı olarak da bilinen 100 yılı aşkın bir yapı olup harika alışverişler yapabileceğiniz yerlerdendir.

Cimcim Çeşmesi

 Şehir merkezinde bulunan 1896 yılında yapılmış olduğu bilinen, kesme taş ile yapılmış mimari özelliği olan bir çeşmedir. Taş oymacılığı ve ay yıldız motifleri ile dikkat çekmektedir. Üzerinde kitabe bulunması en önemli özelliğidir.

Evrenli Doğal Parkı

Uşağın Sivaslı ilçesinde, bölge halkının mesirelik olarak kullandığı bir parktır. İlçe merkezine 1 km uzaklıktadır. Doğal güzelliği, çamları, piknik alanları ile özellikle yaz aylarında daha kalabalık olmaktadır.

Ilıcak Subaşı Parkı

 İzmir-Uşak çıkışında bulunan, park amaçlı kullanılan dinlence ve eğlence alanıdır. İçinde spor tesisleri de bulunmaktadır.

İnay Kervansarayı

Günümüzde oldukça yıpranmış durumda olan ve Uşak ilinin tarihi kalıntıları arasında yerini alan İnay Kervansarayı Uşağın Ulubey İlçesinde İnay Köyünde bulunmaktadır. Yapımında moloz ve kesme taş kullanılmıştır. 13. Ya da 14. Yüzyılda yapılmış olabileceği tahmin edilmektedir.

Burma Cami

Uşak merkezde, Küme mahallesinde bulunan Burma caminin, Evliya Çelebi’nin seyahatname adındaki kitabında bahsettiği cami olarak bilinmektedir. Minaresi burma yivli olarak inşa edildiğinden bu isim verilmiştir. İki Minaresi bulunmaktadır. Halen ibadete ve ziyarete açık olarak ayakta durmaktadır.