Van'ı Tanıyalım

Doğu Anadolu’nun gözdesi, deniz gibi büyük bir göle sahip olan Van geçmişi oldukça eskilere dayanan güzel bir şehrimizdir.

Doğusunda İran sınırı, batısında Bitlis, kuzeyinde Ağrı, güneyinde ise Şırnak ve Hakkâri ile komşu olan Van şehri, yüzölçümü bakımından Türkiye’nin 6. Büyük ilidir. Van ili, volkanik dağların ortasındaki çukurlukta oluşan Van gölünün doğusunda eğimli arazi üzerinde kurulmuş bir yerleşim merkezidir.

Genel görünüm bozkırdır. Dağlar çıplak ve ağaçsızdır. İl arazisinin % 70 kadarı çayır ve mera alanıdır. Ekili ve dikili alanlar sadece % 23’ünü oluşturmaktadır.

Genel Bilgiler ve Tarihçe

Arkeolojik araştırmalara göre M.Ö. 5000-3000 yıllarına kadar uzanmaktadır. M.Ö. burada ilk devlet kuranlar Hurriler olmuştur. M.Ö. 900 yıllarında da Başkenti Van (Tuşba) olan Urartu devleti kurulmuştur. Sonraki yüzyıllarda Medler, Persler, Romalılar, Sasanilerle tanışan ve savaşan bölge daha sonra Emevi ve Abbasi devletlerinin himayesine girmiştir. İlerleyen zamanlarda Büyük Selçuklu Devletinin himayesine giren Van, daha sonra Akkoyunlu hâkimiyetine de girmiştir.

1458 yılında Van’ı fetheden Kanuni Sultan Süleyman, 1555 yılında yapılan Amasya anlaşması ile Van’ı Osmanlı topraklarına kattığına resmiyet kazandırmıştır.

Cumhuriyet öncesi Ermeni işgalleri yaşayan Van, 2 Nisan 1918 yılında Türk ordusu tarafından kuşatılmış, 29 Ekim 1923 tarihinde vilayet merkezi olmuştur. Kısaca, Van şehrimiz, geçmiş medeniyetlere ev sahipliği, Urartu medeniyetine başkentlik yapmış önemli tarihi kalıntıları olan yaşlı bir şehrimizdir. Çok farklı kültürlerin yaşadığı Van İli, bu medeniyetlerin bıraktığı sayısı belli olmayacak kadar eser bırakmışlardır.

Kara, hava ve demiryolu bulunmaktadır. Ayrıca Van gölünde farklı güzergâhlara feribot seferleri yapılmaktadır.

Kara Yolu Ulaşımı

Van’da İran bağlantılı devlet karayolu bulunmaktadır. Gürpınar- Başkale üzerinde Yüksekova ve Hakkâri ile irtibat sağlanmaktadır. Otobüs terminali ise merkeze 4 km uzaklıktadır ve Ara mesafelerde minibüs kullanılmaktadır. Özel otolarınızla gitme imkânınız var ise tercih etmeli ya da araba kiralamalısınız. Çünkü Van, görülmesi gereken yerleri çok olan bir kent olduğu için az zamanda daha çok yer gezme fırsatını yakalayabilirsiniz.

Demiryolu Ulaşımı

Şehir merkezine 5 km uzaklıktadır. Ara ulaşım minibüslerle yapılmaktadır.

Deniz Yolu (Van Gölü) Ulaşımı

Van gölü üzerinde çalışan feribotlar, Van ile Tatvan arasındaki demiryolu bağlantısını feribotlar aracılığı ile gerçekleştirmektedir. Ayrıca yaz aylarında adalara turistik gezi ve turlar da düzenlenmektedir.

Gezilip Görülecek Yerler;

Van ili Doğu Anadolu bölgesinin en gelişmiş ilidir. Doğal güzelliklerinin yanında tarihi kalıntıları ve arkeolojik mirası gezip görmeye değerdir. Dağlık bir alan olmasına karşılık ulaşım sorunu yaşanmamaktadır.

Van Gölü

Türkiye’nin en büyük gölüdür. Göl çevresi harika doğa güzellikleri ile ve mesirelik alanları ile dikkat çekmektedir.

Kaleler

Urartular döneminden kalma kaleleri ile ünlüdür. Van, Zernek, Ayanis, Hoşap ve Çavuştepe kaleleri mutlaka gezilip görülmeye değer kalelerdir.

Akdamar Adası

Van Gölünün güneyinde bulunan bir adadır. Doğa güzellikleri muhteşemdir. Adada bulunan kilise de ziyaretçilerin gezip görmek istedikleri yerlerden biridir.

Kiliseler

Geçmişten günümüze sayısız medeniyete kucak açan Van şehri, tarihi eser niteliğini taşıyan sayısız kiliseye sahiptir. Akdamar kilisesi, Adır kilisesi, St. Bartholomeus kilisesi bunlardan bazılarıdır.

Eski Van Şehri

Van kalesinin güneyindedir. Harabe bir görünümü vardır fakat tarihi eserleri görmeye değerdir.

Kaplıcalar

Şifalı suları olan kaplıcaları ile ünlü Van’ın bilinen kaplıcaları, Çatak Şeyh Cürüh Kaplıcası, Erciş Doğancı Kaplıcası, Başkale Kelegom kaplıcası, Başkale Dere içi kaplıcasıdır.

Peribacaları

İlk akla gelen Kapadokya olsa da, Van’ın Başkale ilçesinde doğanın mucizesi Van Peribacalarını görmek mümkündür.

Van Müzesi

Arkeolojik kalıntıları ve tarihi eserleri ile zengin bir müze olup görmeye değer yerlerdendir.

Hoşap Kalesi

Sarp bir yamaç üzerinde kurulmuştur. Van- Gürpınar ilçesinin tarihi değerlerini yansıtmaktadır.

Van Kedisi

Van’ın simgesi olan Van kedisinin en belirgin özelliği bembeyaz ve gür tüyleri ile bir gözü mavi, diğer gözü yeşil olmasıdır.

Muradiye şelalesi

Görmeye değer yerlerdendir.

Kapıköy Sınırı

İran ile sınır kapımız olan kapı köy sınır kapısı ise Saray ilçesinde olup, vakit yaratarak uğramalısınız.

Bahçesaray (Müküs)

1988 yılında ilçe olmuştur. Kara kovan balı, cevizi, üzümü, ağaç oymacılığı ile keçi kılından yapılan çarıkları meşhurdur. Kar uzun süre kalır yani kış uzun geçer. Gezip görülecek ve alışveriş yapılıp organik ürünler satın alabileceğiniz bir yerdir.