Yozgat'ı Tanıyalım
İç Anadolu bölgesinin kuzeyinde olan Yozgat, doğusunda Sivas, batısında Kırıkkale, Kırşehir, kuzeyinde Çorum, Amasya ve Tokat, güneyinde, Nevşehir ve Kayseri ile komşudur.
Karadeniz bölgesi ve İç Anadolu bölgesi arasında geçiş oluşturan Yozgat topraklarında zengin bir yaban hayatı vardır. Özellikle karanlık dere, çekerek ve Çayıralan yörelerinde kanatlı ve kanatsız av hayvanları oldukça zengindir. Yöre halkı avcılık, çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşmaktadır.
Genel Bilgiler ve Tarihçe
En eski yerleşim birimlerinden olan Yozgat, Alişar Höyüğünde yapılan kazılar sonucunda 5000 yıl öncesine ait eserlerin bulunması ile doğru bilgilere ulaşılmıştır. Eti (Hitit) dönemlerinde bu medeniyetin yerleşim alanı olmuştur. Sonra Frig, Lidya, Pers, Mekadonya medeniyetlerin himayesine girmiş ve uzun yıllar bu medeniyetlere yurt olmuştur. Daha sonra ikiye bölünen Roma İmparatorluğundan, Doğu Roma İmparatorluğu’nun payına düşmüştür.
Yozgat, çok sayıda savaş görmüş, sürekli farklı uygarlıklarının himayesinde kalarak yaşamış bir şehirdir. Anadolu Selçuklu Devleti, Beylikler ve sonra Osmanlı İmparatorluğunun himayesinde (1408-1923) tarihleri arasında kalmıştır.
Yozgat, cumhuriyet döneminde gerçek konumuna il olarak kavuşmuştur.
Kara ve demir yollarına sahip olan Yozgat’ın şehir içi ulaşımı da minibüsler ile yapılmaktadır.
Kara Yolu Ulaşımı
Tüm illerin otogarlarından Yozgat iline ulaşım vardır. Kent merkezinde yer alan şehir terminalinden şehir içi minibüsleriyle kentin her ilçesine ulaşım bulunmaktadır.
Demiryolu Ulaşımı
Ankara-Kayseri ve Doğu Anadolu bölgesine bağlantı sağlayan demiryolu Yozgat’ tan geçmektedir. Şefaatli, Yerköy ve Yenifakılı ilçelerinde de tren istasyonu bulunmaktadır.
Gezilip Görülecek Yerler
Geçmişin faytonları ile Yozgat’ta şehir turu atmak sizi hayran bırakacaktır. Benzersiz mimarisi ile askerlik şubesi ve Çapanoğlu Camisi çarşının tam ortasında heybetli iki binadır. 1779 yılında yapılan çapanoğlu Cami 3 bölmesi olan ve tek kubbeli bir camidir.
Nizamoğlu konağı adı ile bilinen Yozgat Müzesi tavanları ve duvarı ahşap kaplıdır ve 1871 yılında inşa edilmiştir. Yozgat müzesi yöreye özgü etnografik eserlerin sergilendiği bir müzedir.
Başçavuş Camisi, 1850 yılında inşa edilen ve nadir görülen tavan işçiliği bulunan bir camidir. Özel pencere süsleri bulunan cami, Anadolu İslam kültürünü en iyi yansıtan yapıdır.
Yavuz Sultan Selim’in 1516 yılında Mısır seferine giderken yaptırdığı Karabıyık Köprüsü, mükemmel taş işçiliği ile görülmeye değer eserler arasındadır.
Akdağmadeni Ormanları
Akdağmadeni ilçesinde geniş bir alan kapsayan Akdağmadeni Ormanları, şehrin doğal güzelliklerinin büyük bir kısmına sahiptir. Özellikle bahar ve yaz aylarında hareketlenen orman piknik, yürüyüş, doğa sporlarının yapıldığı temiz havasıyla dikkat çeken bir ormandır. Çam ve meşe ağacı başta olmak üzere birçok ağaç türüne ev sahipliği yapan orman aynı zamanda yöre halkının önemli geçim kaynaklarından biridir.
Saraykent Kaplıcaları
Yozgat il merkezine 71 km uzaklıkta olan Saraykent Kaplıcaları şifalı suları ile romatizma, kırık- çıkık, nevrit, kadın hastalıkları gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği kaplıca, sodyum bikarbonat, sodyum klorür ve kalsiyum sülfat içermektedir.
Behramşah Kalesi
Yozgat’ın tarihi değerlerinden olan bu kale, kültür turizmi yapan, bazı keşif amaçlı seyahat eden kişiler için oldukça önemli bir kalıntıdır.
Karslıoğlu Konağı
1882-1883 yıllarında yapıldığı bilinen ve Yozgat’ın geleneksel ev mimarisinin bütün özelliklerini taşıyan bu konak iki katlı ve ahşap çatısı olan, bu gün ise arkeoloji müzesi olarak hizmet veren dikdörtgen planlı bir konaktır. Yozgat’a ikinci kez geldiğinde Atatürk bu konakta misafir edilmiştir. Tarihi değer (eser) kapsamındadır.
Yozgat Müzesi
Hem arkeolojik hem de etnografik eserlerin sergilendiği müze, 1979 yılında devlet tarafından kamulaştırılarak, aslına uygun olarak ve özeliği bozulmadan geniş kapsamlı bakım onarım ve restorasyon yapılmış, 1985 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Çeşka Kalesi
Üç ayrı girişi olan ve yüksek bir tepede bulunan Çeşka Kalesi, Yozgat merkezine 3 km. kadar uzaklıkta olup, şehrin bilinen tarihi değerlerinden biridir.
Kerkenes Harabeleri
Kazı çalışmalarının ilk kez 1993 yılında başladığı, hala ara ara kısmi kazı çalışmalarının devam ettiği Kerkenes Harabeleri 4000 yıllık geçmişi olduğu söylenen bir harabedir.
Basilica Therma (Tarihi Tedavi Merkezi)
Roma İmparatorluğuna ait olduğu yapılan araştırmalar sırasında öğrenilen Basilica Therma’nın Anadolu’nun ilk termal tedavi Merkezi olduğu anlaşılmıştır. Sarıkaya ilçesinde yapılan arkeolojik kazılar bu değerli kalıntıları su yüzüne çıkartarak asırlar öncesinden bu güne kültürel değerlere ulaşma fırsatı vermiştir.
Ayrıca Yozgat’ın yöresel Yemekleri ağırlıklı olarak unlu hamur işleri ve buğday ürünleridir. Yarma, bulgur ve düğürcük hemen hemen her türlü yemekte ve çorbada kullanılır. En ünlü yemekleri ise, madımak, testi kebabı, Yozgat tandır kebabı ve Arap aşıdır.