Zonguldak'ı Tanıyalım
Zonguldak, tarihi bir geçmişi olan göz alabildiği kadar yeşile sahip, bin yılı aşkın mağaraları ile hem doğal hem de tarihi güzellikleriyle görülmeye değer bir ilimizdir. Dağlık, kayalık ve hep tepelere, yamaçlara yapılan evlerin olduğu, hep yokuşlu yolların bulunduğu Karadeniz ile iç içe harika bir şehirdir.
Genel Bilgiler ve Tarihçe
Zonguldak kömür madenleri ile ünlüdür ve ülkemizin kömür ihtiyacının önemli bir bölümü buradan karşılanmaktadır. Zonguldak’ta yaşayan kişiler ya madende çalışmakta ya da balıkçılıkla uğraşmaktadır.
Zonguldak şehir merkezi, maden kömürünün bulunması sonucu 1849 yılında yerleşim yeri olarak kurulmaya başlanmıştır.
Zonguldak, antik dönemde Bithynia ve Paplogonia sınırlarının kesiştiği noktada bulunmaktaydı. Bölgede, Hitit, iskit, Mariandin, Frig, Megara, Milet, Boietya, Kimmer, Asur, Pers, Makedon, Roma, Bizans, Ceneviz ve Türk kavimlerinin geçmiş asırlarda yaşamış olmaları, bıraktığı kalıntılar ve tarihi eserlerden görülmektedir. Özellikle Karadeniz Ereğli (Herakeia Pontica) ve Filyos`ta (Tieon) kurulan ticari iskelelere bağlı olarak gelişen yerleşim yerlerinin kalıntıları günümüze kadar ulaşmıştır. Ereğli kalesi tarihi surlar, su sarnıçları Herakles Sarayı, Crispos anıt mezarı, Çeştepe fener kulesi, Bizans kilisesi, Filyos antik limanı, Filyos kalesi, açık hava tiyatrosu, su kemerleri bunlardan sadece bazılarıdır.
Kara Yolu Ulaşımı
Otobüs terminali şehir merkezine 1 km uzaklıkta olup, ara ulaşım taksi, dolmuş veya belediye otobüsleriyle sağlanmaktadır.
Demir Yolu Ulaşımı
Tren garına ulaşım da aynı şekilde taksi, dolmuş ya da belediye otobüsleri ile sağlanmakta olup, kent merkezine uzaklığı yaklaşık 1 km kadardır.
Deniz Yolu Ulaşımı
Zonguldak limanından, yalnızca Mayıs-Eylül ayları arasında İstanbul-Hopa güzergâhında yolcu taşımacılığı yapan feribot seferleri düzenlenmektedir.
Gezilip Görülecek Yerler;
Halil Paşa Konağı
Bir dönem ortaokul ve Kız Meslek Lisesi olarak da kullanılan yapı, 1988 yılında Kültür Bakanlığı'na tahsis edilmiş ve 1989 yılında başlanan restorasyonu 1998 Mart ayında bitirilmiştir. 1988 yılı Eylül ayından itibaren Atatürk Kültür Merkezi'nde faaliyetlerini sürdüren Ereğli Müze Müdürlüğü, 17.3.1998 tarihinde restorasyonu tamamlanan Halil Paşa Konağı'na taşınmıştır.
Plajları
80 km uzunluğunda olan kıyı şeridi boyunca uzanan ve herkese açık olan doğal plaj ile kumsal bulunmaktadır.
Mağaralar
Zonguldak mağaralar konusunda şanslı bir ildir. Cehennem ağzı Mağarası, Gök göl, Kızılelma, İn ağzı ve Cuma yanı Mağaraları görülmeye değer mağaralarıdır.
Spor Etkinlikleri
Yöreyi gezip görmenin yanında bazı spor aktivitelerine de iştirak etmeniz mümkündür. Gezinizi daha da renklendirmek istiyorsanız istediğiniz spor ve aktivitelerine katılabilirsiniz.
Avcılık
Zonguldak av ve yaban hayatı anlamında da çeşitlilik ve zenginlik göstermektedir. Özellikle Merkez, Devrek, Gökçebey ve Karadeniz Ereğli civarında bulunan orman alanlarında ayı, domuz kurt, tilki, porsuk, çakal, dağ keçisi, sincap, karaca, tavşan, gibi yaban hayvanları ve yaban ördeği, yaban güvercini, çulluk gibi kuş türleri avlanmaktadır. Akarsularda sazan, alabalık, karabalık ve mercan, denizde ise istavrit, hamsi, mezgit, palamut, barbunya gibi balıklar avlanmaktadır. Yaban hayatına yönelik avlanma daha çok hobi ya da boş zaman faaliyeti olarak yapılmakta iken, denizlerde yapılan avlanma ise ticari amaçlı olarak gerçekleştirilmektedir.
Olta Balıkçılığı
Ulutan Baraj Gölü, Kızılca pınar Baraj Gölü ile Filyos Irmağı, Devrek Çayı, Gülüç Çayı ve Alaplı Çayı olta balıkçılarının gittiği başlıca yerlerdir. Ayrıca Bostan düzü, Ilık su mevkilerinde bulunan dereler de de olta balıkçılığı yapılmaktadır.
Dağ Ve Doğa Yürüyüşü
Dağ ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin Alaplı'da Bacaklı Yayla, Bölüklü Yayla ve Kız Kulağı Yaylası, Merkezde Göl dağı, Esenlik, Bey cuma Yayla Mevkii, Devrek'te Bostan düzü, Dirgine Vadisi ve Yedigöller, Gökçebey'de Pamuk düzü Mevkii en fazla ilgi gösterdiği noktalardır. Ayrıca, Harman kaya, Güneşli ve Değirmen ağzı şelalelerinin bulunduğu doğal güzergâh da, trekking amaçlı gezilerde ilk akla gelen yerlerdir.
Bisiklet Turları
Ereğli ve çevresinde bisikletli doğa gezileri düzenlenmektedir. Ereğli-Armutçuk Gökçeler yönü bisiklet gezi yapılması için uygun bir eğime ve yola sahiptir. Ayrıca bu yol boyunca yapılan bisiklet gezisi, tarihsel değerleri ve doğal güzellikleri görme ve izleme olanağı sağlamaktadır.
Yöresel Yemekleri
Yöre mutfağının yemekleri genellik mısır unu kullanılarak yapılan yemeklerdir. Gözleme, kömeç ekmeği, pide türleri, tarhana çorbası, uğmaç çorbası, göce çorbası, su böreği, kabaklı börek, bazlama ve malayı yöresel yemekler arasında sayabiliriz. Ereğli pidesi, Osmanlı çileği, devrek çöreği, Çaycuma yoğurdu ve ormanlarında yetişen kuzu kestanesi Zonguldak ile özdeşleşmiş yiyeceklerdir. Balık (özellikle de hamsi) ise Karadeniz’e kıyısı olan bütün yerleşim merkezleri gibi Zonguldak’ta yaşayan kişilerin de başyemeğidir. Mısır ekmeği ile mısır çorbasını da unutmamak gerekir. Ayrıca laz böreği ve sütlaç da yöresel yemeklerindendir diyebiliriz.